Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Salmo Nella

wczesna pierwsza ciąża - pełno obaw

Polecane posty

Gość Salmo Nella

dziewczyny mam takie pytanie. prawdopodobnie jestem w ciąży (nie potwierdziłam tego jeszcze u lekarza ale okresu brak i 2 testy wyszły pozytywnie) i w związku z tym jestem pełna obaw. poczytałam sobie o rozwoju płodu i wychodzi na to, że w ciągy tych 4-5 tygodni tak bardzo się on juz rozwinął (SZOK!) . w związku z tym boję się, że mój tryb życia sprzed ciązy a głównie złe nawyki żywieniowe sprawią, że rozwój będzie przebiegał nieprawidłowo :O ogólnie nie jadałam śniadań, ożywiałam sie nieregularnie. teraz oczywiście to zmieniłam ale boję się, że to za późno. co o tym myślicie?

ćpałaś? chlałaś na umór? brałaś silne leki sterydowe lub inne? nie? to co się martwisz brakiem śniadań? :D nie popadajmy w paranoję

Po pierwsze ile masz lat ? Po drugie zażywaj kwas foliowy. Po trzecie jak najszybciej idź do lekarza. Jeśli nie spożywałaś alkoholu, nie paliłaś to nie powinnaś mieć powodów do niepokoju. Wszystko będzie dobrze tylko do lekarza idź jak najszybciej. Możliwe, że przepisze Ci duphaston jeśli ciąża będzie zagrożona.

Gość Salmo Nella
tylko źle się odżywiałam :O jestem przed 30tką:P dziś si zapisuję do gina

Gość Salmo Nella
kwas foliowy biorę od prawie 3 mcy robiłam tez przed zajściem badania krwi i moczu i nic nie wyszło niby ale i tak sie niepokoję:P

łeeee a ja myślałam, że to jakaś spanikowana 17 pisze :P to w takim razie nie ma się czym martwić ja się przyznam szczerze, iż na początku ciąży też sie zdrowo nie odżywiałam. nie miałam w ogóle apetytu na zdrową żywność. warzywa bleee, owoce blee, mięsko z obiadu blee natomiast jakiś kebab, czy frytki to wchodziły jak masełko :D co nie znaczy, że tylko to jadłam. tak było kolo 4-5 tyg ciąży i przez kilka dni zdarzyło mi się wyjść na jakiegoś fast fooda do czasu, aż mi się żołądek nie zbuntował i nie zwróciłam wszystkiego. teraz natomiast nie mogę się oprzeć pomarańczą, białym serkom itd :) moim zdaniem to tzw kaprys ciążowy i nie ma się czym martwić. a to, że jadłaś nieregularnie to o niczym nie świadczy. ja czasami zjem pierwsze śniadanie o 10 a czasami kolo 7 :D

Gość Salmo Nella
nie 17 ale osoba z tendencja do paranoi i panikowania :O niestety...

Jesli kwas foliowy wczesniej zawzywalas to nie ma sie czym martiwc moim zdaniem. Ile jest takich kobiet ktore nie widza ze sa w ciazy nie biora kwasu foiowego i mocno imprezuja a dzieci rodza sie zdrowe :D to dlaczego u Ciebie mialo by byc odwrotnie ? :) Nie martw sie na zapas bo stres gorzej zaszkodzi malenstwu niz te nieregularne posilki :P

No to tym bardziej no stress, bo jak juz pisalam wyzej stres szkodzi malenstwu. Mozesz pic soki z duza zawartoscia witamin a najlepiej domowe kompoty. Jedz duzo owocow :)

Gość agula8
wiekszośc przyszłych mam na początku takie obawy-i wiele z nas robiło jakies niedozwolone rzeczy zanim sie dowiedziało o ciąży-ja np.przecholowałam w solarium bo facet nie włączył zegara jak do niego wchodziłam, po czym przez kilka dni brałam ibuprom na ból z poparzenia:/ do tego piłam piwo itp. Oczywiście dziecku nic nie było ale miałam straszne obawy. Najważniejsze że bierzesz kwas foliowy-czasem jego brak jest bardziej groźny niż wszystkie inne wybryki.Ja jeszcze na początku ciąży wzięłam sobie lactovaginal osłonowo no i oczywiście folik.pozdr