Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość igi-igi

olejowanie cery

Polecane posty

Gość wertwre78
wysyp pryszczy, to nie jest żadne "oczyszczanie"!!! równie dobrze można nacierać się produktami z parafiną i czekać aż skóra się oczyści do skończenia swiata po drodze zamieniając się w potwora. naturalne oleje z wysoką zawartością kwasu oleinowego są niestety komedogenne. jak chcesz sie koniecznie nacierać olejem, to wybierz taki, który ma niską zawartość kwasu oleinowego- można to wyszukać necie. np olej nigella składa się w 53 % z kwasu linolowego i 25% kwasu oleinowego- i to są proporcje, które nie zapchają skóry. a np oliwa z oliwek zawiera ponad 60% kwasu oleinowego!! i to jest zabójstwo dla cery skłonnej do zapychania. jakieś oliwki ze sklepu też są wykluczone

Gość olejowa40
igi Wieczorem oczyszczam skórę fizjodermem z ziaji med z kilkoma kroplami olejku (ja stosuje akurat rokitnikowy , bo mam go duzo w dobrej cenie, ale pewnie jakieś lżejsze może nawet lepiej sprawdziłyby się, tylko szkoda mi ich do oczyszczania), potem przcieram hydrolatem różanym, spryskuję wodą termalną i na wilgotna skórę nakładam olejek, teraz akurat migdałowy i finish. Rano przcieram hydrolatem różanym, woda termalna i olejek. Ja mam bardzo problematyczna cerę jestem alergikiem i mam trądzik różowaty. Dlatego minimalizm w pielęgnacji stosuje. Przed okresem stosuje jeszcze tonik aspirynowy własnej roboty. Na niespodzianki punktowo sudocrem na noc. Od wczesnej wiosny do późnej jesieni krem z wysokim filtrem. I na razie tyle. Bardzo chciałam zrezygnować z fizjodermu, bo wiadomo chemia, dlatego wypróbowałam OCM, no nie podpasowało mi. Może jeszcze kiedyś spróbuje. mycork masz rację dieta jest bardzo ważna, dobrze jest pić jakiś olej, to jest świetne nawilżanie naszej skóry od wewnątrz

Gość wertwre78
olejek migdałowy tez ma ponad 60 % kwasu oleinowego- nie znam sie na trądziku różowatym, ale ja bym go wyrzuciła na twoim miejscu

Stosuje tylko apteczne kosmetyki. Idz do dermatologa, przepisze ci tańsze kosmetyki niż byś sama znalazła z takimi właściwościami. olejowanie to nie najlepszy pomysł :(

Gość olejowa40
wertwre78 no jest najcieższy z tych, które do tej pory stosowałam, najdłużej się wchłania ale stosuję go drugi tydzień i cerę mam czystą. Nie zapchał mnie. Może właśnie na mrozy i suche powietrze w pracy i w domu właśnie dobry.

Gość igi-igi
Ten fizjoderm z ziaji med to żel? myjesz twarz wodą? Ja oczyszczam micelem... a co to jest hydrolat różany? nie jestem ekspertką kosmetyczną raczej laikiem:) i zamiast kremu rozumiem że nakładasz olejek migdałowy...?kremów nie używasz?a pod oczy co stosujesz? ja też jestem alergiczką mam regularny wysyp uczuleniowy na dekolcie i plecach oraz początki naczynek przy płatkach nosa, kurcze muszę się nauczyć pielęgnacji cery, która mi się starzeje...wcześniej nie zwracałam aż takiej uwagi na pielęgnację...praca, dom...obowiązki...choruję...

Gość Dama niemłoda
ostatnio siedze w domu, czesto nie wstaje z loka, myc mi sie nie chce :( i tylko czasem przetre ryja chusteczka do dziecięcej dvpy, i cera mi sie poprawiła

Gość Dama niemłoda
A cere mam atopową, z naczynkami, strasznie problematyczną

Gość igi-igi
Kurcze a tak na marginesie martwi mnie to, że cała młodość trądzik aż do 30stki , zanieczyszczona cera, sebum na twarzy a teraz jeszcze dochodzą zmarszczki i popękane naczynka i jak tu mieć dobre samopoczucie....

Gość Dama niemłoda
No ale łykam oeparol femina, staram się co dzień.

Gość Dama niemłoda
Igi taki los ;(

Gość Dama niemłoda
Konopny do naczynek dobry, trzeba go przetestować.

Gość Dama niemłoda
Zabiłam topik, przepraszam, już sobie idę ;(

myślę, że każda powinna dobrać do siebie odpowiedni olej, dlatego polecanie to niewiarygodna sprawa, jednej dziala, drugiej nie, jest tyle olejów, że na pewno każda znajdzie co będzie jej slużyć

Gość olejowa40
igi No los okrutny faktycznie, pocieszam się, że dziadek, po którym odziedziczyłam rózowaty czy tam skłonność do niego, żył długo i w zdrowiu, umarł na starość...wyczerpały się baterie po prostu, nie chorował, nie cierpiał. Ja nie myję buzi wodą już od wielu lat. Fizjoderm ma konsystencję taką jak physiogel, cetaphil, sperma;), można go uzywać jak mleczko, można jak żel do mycia, ja nakładam na twarz ścigam wacikiem delikatnie. Micele też dobre ale po ostatnim zaostrzeniu, kiedy wszystko mi szkodziło i miałam ogień na twarzy, tylko cetaphil nie pogarszal stanu i tak zostałam z nim na dłużej, potem podmieniłam na tańczy fizjoderm. Mój syn stosuje fizjoderm jak każdy inny żel do myci, z wodą.

Gość igi-igi
ok rozumiem że nie każdy olej...mi chodzi o to żeby wypowiadały się osoby które to robią i jakie są u nich efekty, pozytywne czy nie:)

Gość igi-igi
dziękuję za info, ale ten olejek jest do cery suchej i dojrzałej. Nadal czekam na opinie dziewczyn, które stosują OCM do cery i czy im pomaga czy szkodzi i czy kontynuują....bo ja się zraziłam wysypem króst.... pozdrawiam

Gość igi-igi
A czy któraś mi podpowie czy rano też można olejować twarz? Dzisiaj ponawiam próbę OCM wieczorem . Jeśli teraz mnie znowu wysypie zrezygnuję, oglądam filmiki na you tube i jest mnóstwo zadowolonych-szkoda, że nie ja,....

Gość igi-igi
troche podgoiłam cerę ale mieszanka oleju rycynowego, oliwki Hipp i oleju z pestek winogron wysusza mi cerę i to bardzo proporcje 40%, 40% i 20% czy ktoś mi doradzi, bo nie chcę się poddawać i chciałabym olekować cerę

Gość zxvhjjuys21
a mnie to szkodzi. mam ładną cerę i powiem, że po normalnym myciu woda wyglądam dużo lepiej. rozumiem, że jak ktoś jest zdesperowany, to chwyta się wszystkiego, ale myślę, że jak jest gorzej tzn, ze to po prostu nie dla was i nie ma co sie oszukiwac. a olej zamiast kremu, też mi sie nie sprawdzał- skóra natłuszczona, ale nie nawilżona! przysiegam, że lepiej wygląda 100x lepiej w ogóle bez niczego niż po oleju.

Gość olejowa40
igi Rano to mi się wydaje bez sensu. Po nocy nasza skóra nie jest zanieczyszczona aż tak jak po całym dniu. Wydaje mi się, że rano przetarcie skóry tonikiem lub hydrolatem jest wystarczającym oczyszczeniem. Nie ma co nadwyrężać naszej starej coraz cieńszej skóry. No ale ja nie ekspertka ocm, sama napaliłam sie na tą metodę, jak szczerbaty na suchary i szybko podkuliłam ogon. zxvhjjuys21 Zgadzam się tobą, że wyraźne pogorszenie cery, dyskwalfikuje, może nie samą metodę ale na pewno mieszankę. Co do olejku zamiast kremu, w moim przypadku się sprawdza, a minęło już pół roku odkąd zastąpiłam kremy olejkami, wcześniej tuningowałam kremy z różnym skutkiem, dopiero jak poszłam na całość nastąpiło uspokojenie mojej nadreaktywnej cery, żadnych zaostrzeń choć do ideału daleko. Ale dla kogoś, kto przez pół roku miał żywy ogień na twarzy, to sukces.

Gość igi-igi
Dziekuję wam za odpowiedź, chyba wrócę do miceli, bo po nich nic mi nie wyskakiwało ,choć zaskórniki i wągry były-niestety...w wieku 36 lat to chyba już nie powinnam mieć tak zanieczyszczającej się cery...a tym bardziej króst...hm...ciężkie jest życie starzejących się kobiet....