Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mamawrzesniowa

Dzidziusie z Wrzesnia 2012-pogadajmy o nich!!!

Polecane posty

Niech krew zaleje tą nową szatę graficzną! Piszę i piszę, a tu nic, a później 10 postów!! Zmian im się zachciało!

znalazłam takie coś, może się komu przyda... 🌼 Kasze są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnych białek, tłuszczów, węglowodanów, błonnika oraz witamin i związków mineralny. Zobacz jakie cenne składniki kryją się w poszczególnych rodzajach ziaren. • Kasza gryczana - zawiera magnez, wapń, żelazo oraz witaminy B1, B2 i PP. Stanowi dobre źródło błonnika. Nie ma w niej glutenu. • Kasza jęczmienna (perłowa) - obfituje w witaminę PP i błonnik, sporo jest w niej też witamin B1 i B6, żelaza i magnezu. Zawiera gluten. • Pęczak - dość bogaty w witaminę PP, B6 i błonnik, żelazo i magnez. Jest w nim gluten. • Kasza jaglana - dobre źródło błonnika, witamin PP, B1 oraz żelaza. Nie zawiera glutenu. • Kasza manna - dość bogata w magnez, zawiera też niewielkie ilości witaminy B1 i PP. Jest w niej gluten. • Kaszka kukurydziana - zawiera żelazo i niewielkie ilości witaminy B1. Rzadko wywołuje alergię. Nie ma w niej glutenu. • Ryż - bogaty w magnez, lekkostrawny. Nieoczyszczony jest dobrym źródłem witamin PP i B1, a także żelaza. Rzadko wywołuje alergię. Nie zawiera glutenu.

Lili- Znalazłam też przepis na zupkę z cukinii: ZUPA Z CUKINII: (dla dziecka po 5 miesiącu) Składniki: - 5 małych marchewek, - 1 średniej wielkości ziemniak, - kilka plasterków cukinii, - kasza jaglana (2-4 łyżki), - 100 g piersi z indyka, - natka selera i pietruszki, - por (mały kawałek), - masło. Sposób przygotowania: Pokrojone w paski marchewki i pokrojonego w kostkę ziemniaka ugotować do miękkości na maśle. Gdy warzywa zmiękną dodać na końcu kilka plasterków cukinii do smaku. Odzielnie gotować kaszę jaglaną, aż będzie dobra. Również oddzielnie zagotować pierś z inydka wraz z pozostałymi warzywami. Wszystko po zagotowaniu zmielić i połączyć oraz znów lekko podgrzać. 🌼 Mam ją stąd: http://www.rossnet.pl/forum/tabid/471/aft/294/Default.aspx widzę, że są tu różne przepisy, dorzuciłam sobie stronkę do zakładek:) Coś będziemy działać:D

Gość gość
Bzzzzz

Zastanawialam sie wlasnie czy dodawac koperek i chyba sprobuje. Z rabarbarem jeszcze poczekam. Moja lekarka powiedziala ze poduszki są dla starych ;) takze na razie Adas spi bez poduszki i przykrywam kołderką. Spiworek sie u nas nie sprawdzil bo lubi sie rozkopywac i nie lubi miec ciasno.Dziąsła dalej dokuczają i zebów wciaz nie ma! My tez bedziemy probowac truskawki, jak wysypie to przestaniemy. A w ogóle to upiekłam biszkopty dla mojego alergika, na jajkach przepiórczych, bez mleka, bo te sklepowe maja mleko wiec jak ktoś by chciał to moge podac przepis :)

Zastanawialam sie wlasnie czy dodawac koperek i chyba sprobuje. Z rabarbarem jeszcze poczekam. Moja lekarka powiedziala ze poduszki są dla starych ;) takze na razie Adas spi bez poduszki i przykrywam kołderką. Spiworek sie u nas nie sprawdzil bo lubi sie rozkopywac i nie lubi miec ciasno.Dziąsła dalej dokuczają i zebów wciaz nie ma! My tez bedziemy probowac truskawki, jak wysypie to przestaniemy. A w ogóle to upiekłam biszkopty dla mojego alergika, na jajkach przepiórczych, bez mleka, bo te sklepowe maja mleko wiec jak ktoś by chciał to moge podac przepis :)

wrrrr całgeo posta mi wcieło, cos strasznie wariuje kafee, a teraz musze leciec, pozdrawiam

Cholercia, Brunusiowi robi sie ciemieniuszka...:(. Co ja mam dziewczyny z tym robic??? 1 M kupil mu twarozek z Gerbera z jabluszkiem i bananem, bardzo smaczny deserek:). 1 Mamusiabrusia- a ty dajesz dalej jogurt naturalny?

A co do malpowania, to kupilam dzis kalafiorka, duzo go dajecie do zupki?:).

Gość D 82
Na razie dalam kawalek rabarbaru do jablka:) nie mam zamiaru podac mu od razu calego i codziennie:) ale jak po trochu zje raz w tygodniu to wydaje mi sie ze nic strasznego sie nie stanie:)

Agraffka - daj przepis, mój tez mleka nie może:( 1 Mamobruna - kefir daję od czasu do czasu, raczej rzadko, nie szaleję z nim:) A kalafiorka daję czasem 1, a czasem kilka różyczek, ale obcinam je dokładnie, żeby jak najmniej łodygi/głąba (czy jak się to zwie) było, tylko sam kwiat. Tak samo robię z brokułem:) 1 A na ciemieniuszkę... ja go smarowałam oliwką, ale mało skuteczna, czasem jak usypiał mi na rękach delikatnie ją zdrapywałam (wiem, wiem, nie powinno się) i wyczesywałam. Do tej pory ma maleńkie płatki ciemieniuszki, ale już powolutku zanika. Są kremy i inne specyfiki na ciemieniuszkę, ale podobno zawierają sterydy i więcej szkód mogą narobić niż pomóc, a ciemieniuszka sama zniknie. Więc nie martw się:)

Tez poprosze przepis na biszkopt:) bo te sklepowe to sama chemia... a na normalnych jajkach..hmmm toz to jeszcze bialek sie nie powinno dawac:)

Mamusiabrusia- czyli sama z czasem zniknie? Tez slyszalam o oliwce ale jakiej najlepiej a moze zwykla oliwka z oliwek smarowac?

Ja na ciemieniuche tez oliwke stosowalam. tak godzine przed kapiela smarowalam mlodemu glowke, w czasie kapieli mycie glowki a pozniej czesanie po kilku dniach zniknelo:)

Mozna oliwa:) chodzi o to zeby natluszczy i zmiekczyc:)

Twarozek Bruno tez smakowal czy nic dla niego nie zostalo;)

U nas nie dało rady jak u D82, ale warto spróbować, my mieliśmy oliwkę bambino jakąś, może D82 miała lepszą i dlatego pomogło? Strasznie panikowałam z tą ciemieniuszką, a mama mnie uspokajała, teraz wiem, że nie było powodów do paniki, bo to nic groźnego, no i znika, teraz już prawie jej nie ma (po krótkim zabiegu zdrapywania pozbyłabym się jej całkiem), ale niech sama sobie odpadnie:P

na ciemieniuche trzeba uwazac bo jak nawraca to moze byc oznaka alergii

a oliwke to hipp stosujemy

Ciemieniuszka sama nie zniknie,ja 2 godz przed kapiela smarowalam oliwka i wyczesywalam pod wlos.po kapieli rowniez wyczesywalam miekka szczotka.Za pierwszym razem pomoglo wiekszej czesci sie pozbyc.Tylko ze ciemieniuszka czasami powraca :/ Kalafiora do zupki dodawalam wieksza czesc niz innych warzyw. Mamusia Brusia dzieki za przepis. Zupa wlasnie sie gotuje,zamiast natki selera dodalam seler i gotuje bez indyka i pora bo nie mam.

Witajcie kobietki. O tuż zacznę od tego że Dawidek raczkuje hurrra, siedzi sam bardzo stabilnie i stoi juz też w miarę stabilnie, ćwiczymy upadki hehe Byłam z Dawidem i Patrykiem u alergologa, normalnie jakich głupot mi nagadał to głowa mała, normalnie masakra. Nawet nie zapytał się co ma Dawid już wprowadzone, tylko powiedział co wolno jeść a co nie wolno, a najlepsze że obudwu chłopakom dał taką samą karteczkę z dietą hahaha. Słyszałam że ten lekarz dziwny jest, ale nie aż tak bardzo hehe. A najlepsze jest to że zabronił mleka, ale kazał już dawać twarogi, jogurty i uwaga uwaga parówki hahaha oj długo bym opowiadać mogła o tej wizycie, ale najważniejsze że osiągnełam cel wizyty czyli zaświadczenie o alergii żeby w mojej przychodni mi mleko bezproblemowo przepisywali, ach i przypomniało mi się że stwierdził iż mleko z puszki to trucizna hehe D82- gratuluję ząbków i skoro poprzednie życzenia podziałały to życzę aby wszystkie zębolki wyszły bezboleśnie, a wogóle to wszystkim mamusiom i dzieciaczkom tego życze (sobie również ) hehe. I bardzo wspułczuję przejść z nasząsłużbą zdrowia, normalnie masakra to co opisujesz. Dawid śpi na płasko, kalafiora dodaję nawet sporo 2-3 większe różyczki, a na ciemieniuche to oliwka u Patryka działała oliwka ale z Dawidem było trudniej więc na godzinkę przed kąpielą smarowałam grubo masłem na to folia i czapeczka, a po umyciu tak mocniej wycierałam pieluchą tetrową, i o dziwo 2-3 zabiegi i pozbyłam się ciemieniuchy. A co do koperku to myślę że bez problemu można podawać go dzieciom, bo wkońcu podaje się herbatki koperkowe po 1 mies. życia. Dziewczyny powiedzcie mi jak teraz wygląda plan żywienia waszych pociech bo nie mam pomysłu co dac miedzy obiadem a kolacja, jak do tej pory dawałam cyca ale szybko robi sie głodny i kolacje je o 18 a to troche przywczesnie, i jakos brak mi pomysłu czym zastąpic cyca, kaszke z owocami je rano.

Andzia u mnie plan zywieniowy wyglada tak :) 1 7-mleko 10-kaszka z owocami 14-15-zupka 17-17.30-mleko 20-20.30-mleko 1 zupka tak pozno bo mala o 13 nie chce jesc i ok tej godziny idzie spac to budzi sie na zupke.Pomiedzy posilkami pije kompot lub soczek,a i czsami przekaski typu chrupki kukur.biszkopty.

Andzia to moze kaszke podawaj bez owocow a pod wieczor owoce, w tą lukę co nie masz na nia pomysłu :)

słodka Lili- widzisz a u nas wygląda to tak: z samego rana budzi się o 7, ale jest tak po nocuy najedzony jak bąk bo budzi się nadal co ok 1- 1,5 h wię dostaje cyca 10-kaszka z owocami 13-zupka 16-cyc 18-jużpłacze o mleko a już do rana jak mu się zachce to cyc, często zasypia jak go tylko złapie, ale tak naprawde to nie mam pojęcia ile zjada w nocy, wiem że ja chodze ciągle niewyspana także Hickary ja doskonale wiem jak się czujesz. A co do chusteczek dady to używam je od początku i chyba faktysznie fioletowe mają najsilniejszy zapach, co prawda mi mocny zapach nie przeszkadza wiec pewnie dlatego nie zastanawiałam się nad tym ;-)

U nas podobnie jak u Lili, tylko jeszcze jedno mleko wypada na końcu. 1 Dziewczyny, mam takie smaki przez ostatnie kilka dni, że nawet w ciąży tak nie miałam. Musiałam sobie zrobić sałatkę a'la gyros, bo myślałam, że się wścieknę. Przesilenie jakieś wiosenne tak działa czy co?? 1 Brunolis jest niemożliwy, przyszła do nas moja siostra i zapakował jej łapki w dekolt! Jak mu wyciągnęła, to w ryk i znów, następne podejście robił! Już kilka razy to się zdarzało, nic tylko cycki mu w głowie!:P