Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie wytrzymam dłużej

jestem w ciąży i cały dzień wymiotuje

Polecane posty

po prostu nie wytrzymam, wymiotuję nawet tylko po wodzie i to od razu mój żołądek nie chce przyjąć żadnego pokarmu nie mam siły ;(

pamiętam jak mnie męczyły mdłości;-( nawet i po wodzie wymiotowałam, jak ty. ginekolog wtedy przepisał mi czopki torecan które ratowały mnie w sytuacji gdy musiałam coś załatwić;-) polecam też tabletki dossania na chorobe lokomocyjną -cocculine pomagały nawet na dłuższą chwilę polecam wąchać skórkę cytrusów i picie dużej ilości herbatek z imbirem

mi lekarka w takiej sytuacji polecila witamine B6. 3 tableteczki dziennie i jakos zylam. pilam tylko i wylacznie gazowane napoje. jakakolwiek proba wypicia wody, herbaty, zjedzenia zupy konczyla sie w toalecie, a woda gazowana super sie nadawala. nieco nasilala wzdecia, ale to bylo lepsze od wymiotow calodziennych.

Gość Emuuula
Mnie również pomagały czopki torecan.

Gość ojtam ojtam
jak wymiotujesz kilka dni idź do lekarza albo na izbę - wymiotów nie powstrzymają ale choć cię nawodnią

wymiotuję od 9 tc codziennie schudłam 4 kg..

Gość to minie ale...
wiem coś o tym! stale wymotywałam do ok 24tc!!! potem okazyjnie (4-5 x tyg.) do końca ciąży... nie chciałam żadnych leków za bardzo bałam się o małego! pomagało mi wietrzenie! duuuużo zimnego, świeżego powietrza i zimne okłady.

Gość czy ten torecan
jest na recepte ? czy tylko jest dla ciężarnych ? ponieważ często mam nudności i wymioty doprowadzaja mnie do szału nie jestem w ciąży ......

Gość moja córka
u mnie wymioty były od 7 do 16 tc .Pomagała jedynie cola .Lekarz przepisał mi jakies tabletki ale nic nie pomogły.... chudłam wtedy 6 kg .Później było juz dużo lepiej.

Gość 12 moich łez
Torecan jest na recepte Nie jest tylko dla ciezarnych ...polecam czopki na tabletki zle reagowała

ja jestem juz w 19 tyg i nadal wymiotuje.... mieszkam w Anglii i biore tabletki cyclizine, bez nich juz dawno bym zdechła :( Mi pomaga troche picie coca coli albo tymbark jabłko mięta, no i co raz musze jezdzic do szpitala na kroplówki zeby się troche podsilić

Gość Gość 1983
Hej, pisałam o tym w innym wątku, ale może się przyda :-): Ja czułam się okropnie do 14/15 tygodnia ciąży, wymioty tylko 3- 4 razy dziennie (sic!) i większość lekarzy ignorowała fakt, że źle się czuję. Mówili mi, że to normalne i takie tam. W 14 tygodniu stwierdziłam, że nie mogę już tego wytrzymać (było mi słabo, mdło i straciłam zupełnie apetyt) i pojechałam na ostry dyżur i okazało się, że się odwodniłam i m.in. dlatego mam mdłości. Następnego dnia pojechałam do szpitala i tam wyjaśniono mi kilka faktów: po pierwsze, jeśli kobieta ma mdłości i wymioty to musi dziennie wypijać 3 litry wody (płynów). Jej organizm na hormon reaguje jak na zatrucie i wywołuje mdłości i wymioty, żeby się pozbyć paskudztwa, więc nim się bardziej rozrzedzi krew, tym mózg stwierdza mniejszy poziom trucizny (hormonu) i mniej mdli. Po drugie w ciąży je się 5 razy dziennie i jak jemy rzadziej, to nasze samopoczucie się pogarsza. Po trzecie trzeba kontrolować, czy się regularnie wypróżniamy, bo brak wypróżnień przez kilka dni pogarsza sprawę i może też być skutkiem odwodnienia (jeżeli przez dłuższy czas się nie wypróżniamy, to trzeba o tym powiedzieć lekarzowi). Mi bardzo pomógł lek Controloc, po którym przestało mnie mdlić i odzyskałam apetyt, Torecan w czopkach mi nic nie dawał, więc przestałam brać. Na koniec chciałam zaapelować, żeby nie dać się zwieźć opowieściom, że wszystko jest ok, jeżeli czujemy się naprawdę źle. Mi tak powiedziało 3 lekarzy i masę innych osób, co przedłużyło niepotrzebnie moją agonię. 4 lekarz złapał się za głowę, powiedział, że taki stan nie jest dla nikogo korzystny i kazał iść do szpitala. Jeżeli w wyniku mdłośc***ijemy mało (widać to po kolorze siku) i słabniemy, to należy iść do szpitala, bo w praktyce tylko tam nam pomogą (kroplówki, leki, pilnowanie diety), nie należy tego specjalnie opóźniać, ani dawać się odprawiać z kwitkiem, tylko należy prosić o kroplówki. Pozdrowienia dla wszystkich cierpiących!

Gość gość
hmmm.... controloc w ciąży to raczej nie bardzo

Gość Gość 1983
Trudno mi powiedzieć, ale 2 lekarzy i pielęgniarki mówiły, że w dawce 20 mg jest ok i nie zaszkodzi dziecku. Na pewno nie należy brać na własną rękę. Natomiast na pewno duża ulga.