Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Panterkowa

Jak ogarnąć wydatki?

Polecane posty

Gość Panterkowa

Witam ;) z góry mówię, że mam 16 lat i za 1,5 roku kończę gimnazjum. Mieszkam na wsi niedaleko miasta, gdzie są technika, zawodówki i lo. Problem w tym, że chciałabym zostać fryzjerką, a niestety tutaj dobrą fryzjerką nigdy nie będę. Rozmawiałam z mamą i mamy umowę, że przeprowadzę się po gimnazjum do cioci w Gdańsku i jak znajdę jakąś dorywczą pracę, poszukam jakiejś kawalerki. Mama pomoże mi z opłatami, od ojca wezmę alimenty i ze swojej wypłaty będę się dokładała. Wiem, że to nie będzie takie łatwe jak się wydaje, więc nie piszcie tego typu komentarzy, że 'to nie takie proste jak myślisz' ;) Chciałabym jednak, jak najmniej wydawać na życie, dlatego pytam : jak mogłabym oszczędzać i na czym, aby opłaty były jak najmniejsze? Mam kilka pomysłów, ale warto zapytać może czegoś się dowiem :D Z góry dziękuję ^^

Szkoda życia na zamartwianie się stroną wydatkową, staraj się zwiększać dochody :) Ja na szczęście nigdy nie muszę patrzeć na ceny, żyje się naprawdę łatwo.

Gość slodkawisnia
Pierwsze czego nie, to nie wynajmuj kawalerki, bo kawalerki sa drogie. Lepiej na poczatek wynajac pokoj w jakims mieszakniu, ewent. u studentow, lub starszej babci. Dzieki temu uda Ci sie zaoszczedzic troszke kasy.

Gość Panterkowa
orientowałam się jeśli chodzi o kawalerki i wynajem jest nawet od 800 zł :) Tak będę się uczyła, dlatego chcę się przeprowadzić, w mieście coś osiągnę ;)

Gość Panterkowa
aha i dodam, że te 800zł to nie jest problem. Wydatkami muszę ię przejmować przez pewien czas, przestanę gdy sama będę się utrzymywała i będę wiedziała, że mnei na to stać :D

Gość za bystra jestes na bycie fryz
jerka, szukaj bogatego faceta :D

Gość slodkawisnia
stac Cie teraz na kawalerke? A nie pomyslalas ze wynajmujac pokoj zaplacilabys jakies pare stow mniej i w ciagu roku mialabys pare tysiecy dodatkowo np. na jakis ekstra kurs.. Eh.. rob co chcesz, powodzenia!!!!

Gość kgttt
16 lat i za 1,5 roku kończysz gimnazjum?:D

Gość orange_pages
Poszukaj stancji, ja w czasie liceum mieszkałam całe 3 lata u przemiłej emerytki, a koszt zamykał się w 400 zł (teraz pewnie było by drożej, minęło kilka lat;) ), oczywiście samo mieszkanie bez jedzenia. Kawalerki na ogół są drogie, bo znajdziesz za 800 zł, ale do tego jeszcze przynajmniej 200-300 zł za rachunki. No i standard gorszy...

Gość pewnie kiblowała
2 lata :o

Gość Panterkowa
A więc teraz do wszystkich, odp na wątpliwości : tak, za 1.5 roku kończę gimnazjum, ponieważ mieskzałam rok w obcym kraju, gdzie nie znałam nic z języka więc mnei nie oceniali i dlatego mam rok w plecy. Myślałam o tym żeby mieszkać z kimś, ale załóżmy przyjdzie rachunek za prąd, wodę itp i muszę połowę zapłacić, a się okaże że większość tego kosztu przypada na tę o to panią/współlokatorów. Słodkawiśnio nie bulwersuj się, wytłumaczyłam tylko że te 800 zł to nie taki wielki problem. Do osoby, która napisała że jestem zbyt bystra na fryzjerkę: doskonale o tym wiem, ale ja chcę zostać fryzjerką, bo uwielbiam komuś robić coś przy włosach ;) a jeśli chodzi o bogatego faceta tak się złożyło, że poznałam chłopaka którego rodzice mają bardzo dużo kasy, o czym dowiedziałam się po pół roku, więc nie poleciałam od razu na kasę żeby nie było ;) Niestety nie będę z tym chłopakiem z powodu jego choroby, więcej na ten temat nie napiszę, bo nie chcę o tym gadać, to dla nas obojga zbyt przykre... Moje pytanie brzmi jak mam zaoszczędzić, żeby te opłaty za wode, gaz i tak dalej były jak najmniejsze? Mam swoje pomysły powtarzam, ale zawsze lepiej zapytać moze czegoś nowego się dowiem ;)

Gość Panterkowa
1,5 roku pisze dlatego, że zostało te pól i rok bo 3 klasa hehe jakby ktoś niezrozumiał ;)