Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fretykownita

skaza bialkowa adobre odzywianie

Polecane posty

Gość fretykownita

Moj syn 1,5 roczny ma skaze bialkowa ktora zostala wykryta dopiero po roku,nie jest silna ale jednak jest,do tego uczulony na bialko jajka.prosze o wasze rady czy dobrzego odzywiam.podam przykladowe menu.jeslu ktoras tez ma podobny problempodzielcie sie waszymi jadlopisami. Rano kanapka z szynka,albo pasztetm albo jajecznica do tego znzoltek Drugie sniadanie owoc np cale jablko albo brzoskwinie morele ze sloiczka,nie moze bananow,cytrusow Obiadek zazwyczaj zupka rosolek,warzywniak itp Drugie danie kartofelki dwa,igotowane miesko,surowka, Kolacja zazwyczaj podobne dania co na pierwsze sniadanie.

Gość fretykownita
Dlaczego zadna z mam nie chce sie wypowiedziec i mi pomoc.

Gość moja córka też miała skazę
ale z tego wyrosła, skazę miała wykrytą ja miała ok 6 miesięcy. Najpierw wystąpiły problemy z drogami oddechowymi a potem wysypka na buzi, rękach, brzuchu, a zwłaszcza na udach. Dawałam mleko bebilon pepti, żadnych jajek, wszystkiego co ma białko w sobie, danonków, serków, wędlin nawet po parówkach wyskakiwała wysypka, z mięsem też musiałam ostrożnie, no i żadnych słodyczy, z tym był problem jak była starsza. Potem pod okiem lekarza zaczęłam stopniowo wprowadzać i jak miała 4 latka już jadła wszystko, poza czekoladą, po tym do teraz jak przesadzi to jej wyskakuje wysypka na udach.

Gość fretykownita
A powiedz mi silnie byla uczulona?robilas badania z krwi czy teaty?jakie mialas stezenie alergenu?

Gość arttelaa
moja córka tez ma 1,5 roku i alergie od miesiąca po urodzeniu. nie je wywarów z mięsa, białka jaja, cytrusów. powoli wprowadzamy nabial ale i tak ja obsypuje

Gość arttelaa
moja bardzo lubi ryż z jabłkami prazonymi

Gość fretykownita
A co glownie omijasz? Ja nie d+3 wywaru z kurczaka,tylko z krolika,golebia,tak mi kazal lekarz.takze nie daje cytrusow w tym bananow,podaje jablka brzoskwinie i morele,winogrone.robie tez nalesniki ale z zoltek i na wodzie z jabljami,ryz z jablkiem tez daje.czasam jestem zla bo nie mam zadnych pomyslow.co dajesz jeszcze na drugie dania

Gość fretykownita
Jakie wyniki macie alergii z krwi

Gość arttelaa
ja rbilam testy jak mala miala 3 mies i nie wykazały nic bo myła za mała. tylko ige wskazywalo na limfocyty a czym smarujesz suche swędzące plamy?

Gość arttelaa
a nallesniki na wodzie? bo moja mleka nie moze? zupy czasem zje ale nie przepada. lubi z brokułami , sama piekę indyka w piekarniku i daje do chlebka brzoskwini tez nie moze

Gość arttelaa
a wyjda takie naleśniki??

Gość arttelaa
moja jadla placki ziemniaczane zżóltkiem . smakowaly jej a mleka juz wcale nie dajesZ>>?? moja ciągle pije nutramigen

Gość fretykownita
U mnie alergia na mleko nie jest silna ale lekarz kazal wszystko z nabialu wykluczyc i od roku czasu nie pije wogole mleka wiec musze zastepowac mleko innymi produktami bogatymi w bialko.iemamy zadnych wysypek,u nas objawia sie zolta ciemieniucha,trzema liszajkamina buzi oraz odparzona pupa.tak jak przestalam dawac mleko i bialkajaja wszystko ustapilo po dwoch tygodniach.buzie smaruje ziajka.

Gość fretykownita
Tak nalesniki na wodzie,zamiast mleka dajesz troche wody do cuasta,reszta wszystko tak samo czyli maka,proszek do pieczenia i zamiast jajka daje tylko zoltko ina tarce wcieram jablko,aly to uwielbia.

Gość nie piszę książki
odzywiasz nie dobrze, tylko bardzo dobrze tylko wyeliminuj te paszteciki, bo tam zawsze dodaja mase swinstwa , min jajka w poroszku chyba itd. Poza tym uczulone na bialko jajka a robisz jajecznice >? jest teraz cala rzesza produktów sojowych "od jogurtów po pasztety np a soja ma duzo bialka w sobie. Zamiast mleka moze byc sojowe albo ryzowe albo wcale juz. twoje dziecko je duzo i zdrowo, nie masz sue czym martwoc

Gość fretykownita
Zupy gotuje rozne od warzywniakow rosolkow,dzieci ze skaza nie moga pic wywarow z kurczaka,alerosolek na kroliku czy golebiu moga,akurat mam szczescie sasiad tesciow hoduje golebie i kroliki i od niego bierzemy.na drugie dania takze robie plackiziemniaczane z zoltka,robie sama makaron tylko z zoltka i no do tego sos warzywny,warzywa na patelni tez lubi,kluski, slaskie,buraki,ziemniaki,ryz,kasza jeczmienna z cebulka smazona,czego z warzyw kazano ci omijac i z owocow,bo opinie alergologow sa rozne.moj lekarz no pozwala z nabialu dawac tyko maslo.

Gość fretykownita
Nie pisze ksiazki robie jajecznice z samych zoltek,dzieckojest uczulone tylko na bialko z jajka.pasztety daje swojski,jak pisalam wyzej sasiad tesciow ma swoje gospodarstwo i robi wyroby tylko dla siebie i bliskich ibierzemy od niego szynki,pasztety,mieso..mysle ze nie daje nam syfu.

Gość fretykownita
Nie pisze ksiazki wlasnie mnie to zadtanawia,bo chodzimy do bardzo dobrego alergologa ktory ma bardzo wysokie opinie,sam prowadzi swoje labolatoria iwyklada na uczelni i pisze ksiazkii i on dal mi wykaz czego maly nie moze jesc a c moze i wlasnie podkreslij ze dzieci uczulone na bialko krowie rowniez nie powinny pic mlekasojowego,a wszystkie matki. Tzn wiele podaje wlasnie to mleko.powiedzial mi ze czlowiek to ssak i czy widzialam kiedys duza krowe ktora ciagnie cyca od matki?powiedzial ze mleko jest zdrowe dla dzieci ponizej roku,a pozniej to juz reklamy nam spredawaja mleko by zarobic kase.polecil dawac duzo fasolki zielonej,jest bogata w bialko.moj syn odkad skonczyl rok nie chce pic mleka,rzucal butla i ryk na caly dom.

Gość dretre
może jakas mama cos jeszcze udzieli w tym temacie bo również jestem ciekawa mam pdoobny przypadek ze swoja corka

Gość ;:::;:::::::
z tego co się orientuję więcej białka ma żółtko jajka niż "ta biała część"

z mojego doświadczenia wiem, że najbardziej dziecku może pomóc tylko matka. Mój syn jest od urodzenia alergikiem, przesliszmy wszytskie rodzaje mlek modyfikowanych, dopiero jak dostał sojowe Isomil- wszytsko sie uspokoiło.Stąd wiem, ze na soje nie jest uczulony ( nie kazde dziecko uczulone na bialko mleka krowiego bedzie uczulone na soje ). Koziego nie chcial pić za nic w świecie. Do tego wiem, ze jest uczukony tez na białko jajka, marchewke i kakao.Objawia sie liczajami pod ustami i ranami-strupami na nogach. A testy z krwi wyszły mu idealne, zadna alergia!! zaczelismy podawać np kakao, od razu reakcja alergiczna, stad wiem ze ani badania ani lekarz do konca nie jest nam w stanie pomóc.Dziecko trzeba obserowac, co mu szkodzi a co sluzy. fretykownita - super karmisz synka, napradwe nic mu w diecie nie brakuje. Moj je 1, 8 tego co napisalaś.Niestety. Mleko przestal pić w wieku 1, 5 roku, zadnego nabialu nie je, czasem produkty sojowe, na szczescie lubi mieso.

Gość fretykownita
Avent to sie ciesze jestes druga osiba ktora mnie troche uspokoila.najwiekszy problem to mam ze sniadaniami i kolacjami bo wkolko to samo,szynka pasztet albo jajecznica.pomidorwo teraz nie bede dawala bo wiadomo co jemy.moj jak mial dolkadnie 12 miesiecy przrstal lubiec mleko,ja cala w nerwach mu wciskalam kaszki na mleku sery a on to wypluwal,przeciez babcia mowila ze musi jesc bialko a ja tyljo dziecku szkodzilam az ktoregos dnia wyladowalam u alergologa i okazalo sie ze nie moze,wtedy babci mina opadla.jutro robie kluski na biad nadziewane malinami mrozonymi.

autorko - też mi się wydaje, że dobrze odżywiasz dziecko - na pewno później będziesz mogła próbowac wprowadzać mleko pod okiem lekarza - zapytaj go o to kiedyś. co do mleka sojowego, moja córka, która też ma skazę zwraca wszystko po nim, a ryżowego mleka nie podaje się dzieciom do 5 lat, ja daję owsiane - też szału nie ma, ale jest wzbogacone wapniem. Co do śniadań kiedyś dzieci jadły fasolkę w pomidorach na toście, ale już im się znudziła, za to znowu jedzą krewetki (na maśle i czosnku z pietruszką), z tym, że trzeba uważać, bo one też mogą uczulać; znajoma robi dzieciom kaszę jaglaną na wodzie z owocami na śniadanie, osobiście nie przepadam, ale może dzieci akurat;) naleśniki można robić na wodzie lekko gazowanej - są wtedy fajne puszyste; córka ma teraz dwa lata i juz część produktów mlecznych je: jogurty, masło, kefir, jedynie większych ilości nie podaję, bo wtedy zaczynają się problemy

Gość fretykownita
Kasze tez pidaje ale to z cebulka na obiadek i zalewam sosem warzywnym.wczoraj zrobilam probe z bananem,po kilkunastu minutach zjedzenia pol malego banana juz pojawily sie dwie czerwone plamki na polickzach.wiec musE dalej czekac by cos probowac dawac.mnie tylko to martwi bo ja nie daje wogole mleka,zadnych kaszek na mleku.mimo ze wynik z krwi wyszedl lekko podwyzszony lekarz powiedzial mi ze mam nie dawac melka.a jak czytam rozne artykuly czy tutaj wasze wypowiedzi wy dajecie.widocznie kazdy lekarz ma swoje sposoby.nie uwazacie ze jesli robie mu diete bez mleka moge mu zaszkodzic mimo ze staram sie podawac wiele innymch produktow ktore maja w sobie bialko

Gość lady bronka
zamiast mleka można użyc do naleśników albo budyniu mleka ryżowego, można kupić w kartonie (kupowałam w almie, ale pewnie w innych sklepach tez można kupić). moja znajoma robiła mleko migdałowe, ale mnóstwo z tym jest pracy. ja podawałam córce wywar z kurczaka, generalnie wszystkie zupy jadła, ale oczywiście nie zabielane. do nutramigenu dodawałam jej latopic, to probiotyk dla alergików i dzieci z azs. mała lubi tez kisiel, sama robię z soku jagodowego i maki ziemniaczanej.