Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość annkh

drzewo genealogiczne

Polecane posty

Gość annkh

Czy któraś z Was robiła takie drzewo? Do którego pokolenia, roku doszłyście? Jak zaczynałyście, opowiedzcie Waszych poszukiwaniach...

Gość Jan i Justyna
fajna zabawa, a jak sie robi?

Gość jeden-cztery
mój brat szuka, ja mu podsunąłem ten pomysł a on się wkręcił, doszliśmy najdalej do 1750 r. ale szukamy dalej, fajna sprawa

Gość annkh
super :) ja bym chciała zacząć, ale nie wiem dokładnie jak mam sie za to teraz zabrac (ile sie moglam dowiedziec od rodziny to sie dowiedzialam) i teraz stanelam w miejscu... dlatego chcialabym wiedziec jak to u Was wygladalo...

Gość jest wiele progranow, uzywam
Family Tree Maker. Mnostwo portali genalogicznych .Robie dla siebie i męża, czyli w sumie dla naszych dzieci. Ze strony meza doszlam do 1546. W mojej teoretycznie podobnie, z tym, ze w pewny momencie brakuje jednego ogniwa - wiec zalamuje sie linia prosta - choc na pewno jest to jedna rodzina. Mam w drzewie kilka tysiecy osób, bo sa tez linie boczne. To jeden z moich konikow. Uwielbiam szukac, skladac w calośc, jak puzzle.

Gość jeden-cztery
do 1945r. mozna wysylac prosby do urzędów, o odpis aktu zgonu, aktu urodzin itd. itp. czasy zaborów to pozostaja księgi parafialne na stronie genealodzy.pl jest bardzo duzo udsotępnione, ja mam szczęscie że od 10 pokoleń praktycznie cała rodzina mieszka w Warszawie i okolicach więc tam są z tych stron dobre księgi parafialne polecam genealodzy.pl i moikrewni.pl

a zaczelo sie od tego,ze babcia, jak wiekszość babć, uwielbiala wsponienia rodzinne. czesto sie powtrzala , a rodzina była duza, juz sie w tym zatracalam, wiec postanowilam, gdy opowiadala, rysowac sobie drzewo genealogiczne, najpierw takie, ktore obajmowala jej pamiec. Potme zaczelam szukac - np w wielotomowej "Zlotej Ksiedze Szlachty Polskie" - bardzo szcegolowe opracowania, konczace sie na 1903 czy 8 chyba roku. Tera zreszta coraz wiecej danych ozna znalzezc w internecie, sa tez dodstepne archowa, np na Bialorusi i Ukrainie. W Polsce mozna szukac w parafiach ( ksiegi chrztow, slubow). Swietny zrodlem jest Wielka genealogia Minakowskiego

Gość annkh
dziekuje dziewczyny :) przegladne te strony :)

Gość jeden-cztery
chłopakom też można podziękować :P

miauczydelko, dzieki wielkie za linka! Nie znalam go! Znalazlam własnie 5 osób z rodziny!Szukam dalej! (oczywiscie nie na stronie Gaszewskich , ale na innej) Super - mam ich daty urodzenia! To jest wlasnie frajda z takiego grzebania!

Gość bjkhu
najpierw dowiedz sie jak najwiecej od najstarszych (tj. babcie,dziadkowie),cokolwiek. potem trzeba zaczac szukac- pojsc do parafii (ksiegi wieczyste,metrykalne),bo on wie gdzie takie rzeczy ma (niekoniecznie stare ksiegi beda w twojej parafii), urzedy stanu cywilnego, poszukaj na internecie,np. http://www.archiwa.gov.pl/pl/bazy-danych/320-ksigi-metrykalne-i-stanu-cywilnego-pradziad.html

Gość ś
to jest bardzo ciekawe, mój syn urodził się 100 lat po swoim prapradziadku

Gość gość
Każdy kto chciałby ocalić od zapomnienia historie swoich przodków i pielęgnować pamięć o nich może skorzystać z pomocy Biura „Innowator” przez stronę www.zachowacwpamieci.eu. Wszystkim polecam to wyjątkowe miejsce.