Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tu many

Humaniści rządzą :P "ścisłowcy" nie umieją pisać

Polecane posty

Gość tu many

Zarabiają więcej, rozumieją matematykę, ale nie umieja pisać i są co tu dużo pisać cymbałami. Ścisłowiec nigdy nie przejdzie na wegetarianizm, nie zadba o swój organizm, a gdy z takim sie rozmawia niewiele trzeba by szlag cie trafił. Mój nauczyciel od matmy mówi poszłem zamiast poszedłem :) wklejajcie tu wasze doswiadczenia z humanistami i tzw. ścisłowcami. Jeśli o moje otoczenie chodzi, humanista fakt lekko nie mają, często nazywa ich się tępymi, ale z tych co znam co nie radza sobie z matma a sa dobrzy np. z angielskiego większość skladnie sie wypowiada i można z nimi porozmawiać nie jak z idiotami z mat.fiz

Gość mezczyzna anonimowy
a ktoś kto nie jest ścisłowcem i wypowiada się jak on to kto to jest?

Gość puste oczodoły martwego owada
humaniści bawia sie słowami rzadzą matematycy :) ale bywaja tez jednostki wszechstronnie uzdolnione :)

Gość jestem ścisłowcem, wyrażam
sie poprawnie ( jestem na to uczulona). Wielu humanistów robi fatalne błędy językowe. Brat ścisłowiec jest wegeterianinem. Nie warto uogólniać,

Humanistą jest ktoś kto posiada wszechstronne wykształcenie i takową wiedzę, w tym z zakresu "ścisłej". Ty natomiast piszesz o półanalfabatech niezdolnych do opanowania całki i ukończenia studiów innych niż socjologia lub politologia.

autor pisze jak by jego wykształcenie było jego/jej kompleksem. Dzielenie ludzi na ścisłowców i humanistów phi. Ktoś kto nie potrafi czytać to nie czyni go to umysłem ścisłym i odwrotnie.

Gość fgshfsgjhj
Akurat do nauki języków obcych potrzeba czegoś, co "humanistom" jest obce, logiki. Ścisłowcy o wiele lepiej radzą sobie w porozumiewaniu się w języku obcym, zresztą w ojczystym też. W trzech słowach zawrą meritum, a humanista zanim wyjąka, o co kaman, sam już nie pamięta początku wywodu, a słuchacz wypił piwo i poszedł do domu. Mat-fiz rządzi.

Gość gość
Humaniści mają zdolność do uczenia się języków. Ścisłowiec to nawet prostego zdania nie umie sklecić

Gość misio z pudełka papierosów
Prostego zdania nie sklei, bo jest za proste, ścisłowcy rozmawiają o wiele bardziej skomplikowanym językiem, inaczej nie mogliby pisać programów komputerowych, ot co :P

Gość gość
Dokładnie, ścisłowiec już prędzej jest humanistą niż ktoś kto lubi pisać fraszki i czytać książki. Sam nie jestem matematykiem ani fizykiem, ale wszyscy ścisłowcy, którym znam potrafią pisać, a nauka języków nie sprawia im też problemu... i dużo zarabiają. Więc humaniści nadal pozostają tam gdzie ich miejsce, w kebabie. :P

Gość EverybodyNeedsSomebody
Ja lubię matematykę i języki obce to kim jestem?

Ja lubię matematykę i języki obce i jestem dobra z obu tych dziedzin. W takim razie do jakiej grupy się zaliczam? pytam serio.

Gość gość
Ścisłowcy nie umieją się nawet słówek z języka obcego nauczyć. Wiem to na moim przykładzie z liceum. Nawet proste zadanie stanowiło dla nich problem a humaniści zrobili to niemal z zamkniętymi oczami:-D

hmm trochę polemizowałabym ze stwierdzeniem, że osoby mający dryg do j. obcych to raczej humaniści niż ścisłowcy. Otóż moje dwie nauczycielki angielskiego chodziły w liceum do klasy o profilu matematyczno-fizycznym. Poza tym żeby dobrze opanować gramatykę języka obcego, wydaje mi się, że przydaje się taki analityczny i logiczny umysł. Bo w gruncie rzeczy, wystarczy nauczyć sie schematu tworzenia zdań np. w jakimś czasie, podobnie jak to jest z liczeniem delty czy rozwiązywaniem zadań ze stereometrii czyli brył - typy zdań są wciąż te same, zmieniają się tylko dane i bryły. Jakie jest Wasze zdanie?

Gość gość
autor topiku nie umie stosować znaków przestankowych, co zauważam ja - "ścisłowiec".

Gość gość
Prawda jest taka, że zarówno ścisłowcy jak i humaniści miewają swoje cnoty. Jedni potrafią biegle liczyć, posługiwać się skomplikowanymi wzorami oraz niezwykle szybko jak i logicznie myśleć, natomiast humaniści mają przeogromną gamę słownictwa, pięknie i elokwentnie się wysławiają. Szybko łapią teksty i analizują wiersze doskonale, dobrze interpretują sztukę, są jednostkami kulturalnymi. Myślę, że świat potrzebuje zarówno humanistów jak i ścisłowców... Pozdrawiam bliżej nie zdefiniowana (tzn. maturka rozszerzona z matmy, fizy, polskiego, angielskiego i wosu)... dzisiejszego dnia studentka grafiki komputerowej... xD

Gość gość
wydaje mi sie, ze i wsrod humanow jak i scislowcow sa idioci :P np. humany - ktorzy nie umieja zdac podstawowej matury z angielskiego albo scislowcy, dla ktorych czytanie ksiazek to "fanaberia i hipsterstwo i w ogole zal peel"

Gość gość
*humany - ktorzy nie umieja zdac podstawowej matury z matematyki heh tez juz idiat jestem o tej porze

Gość gość
Do humanistów z prawdziwego zdarzenia nic nie mam. Ale ludzie, którzy określają siebie tym mianem, bo nie umieją liczyć, to po prostu debile, nikt więcej. A to, że niczego się nie osiągnęło w życiu i wylewa się swoje żale w internecie, nie świadczy wcale dobrze. Proponuję poszerzyć swoje horyzonty i nie hejtować ludzi, bo wolą logarytmy od poezji Szymborskiej. Wyjęcie kija z d**y powinno sprawę uprościć, pozdrawiam serdecznie.

Gość gość
Hehe xD (ja uważam, że jestem ścisłowcem) taki sucharek mi przyszedł do głowy: Wiecie czym się różni humanista od balkonu ? Balkon potrafi utrzymać rodzinę ^^