Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Malena=-=-

Potrawy z maki grochowej

Polecane posty

Gość Malena=-=-

Znalazlam fajne przepisy na ulotce zalaczonej do maki , a ciezko mi bylo znalezc je w necie, wiec zamieszczam ponizej, smacznego :) Indyjska warzywne Placki - Pakora składniki: 2 ziemniaki 2 marchewki 1 cebula połowa cukini 300 g mąki grochu 4 valg.aukt. mąki 1 valg.aukt. lyzka stolowa cukier 0,5 lyzeczki proszku do pieczenia 0,5 arbat. lyzeczki czarne ziarna gorczycy 0,5 arbat. lyzeczki kurkuma 1 lyzki curry 0,5 luzki st. kminek szklanka wody 1 papryka chili 1 zielona papryka chili olej słonecznikowy sos: 150 ml niskotłuszczowego jogurtu 0,5 soku z cytryny 0,5 lyzeczki cukru 1 lyzeczka suszonej lub świeżej mięty Przygotowanie: warzywa utrzec na tarce Wymieszac make grchowa i zwykla, dodać proszek do pieczenia, sól i cukier. Wlać trochę wody i ciasta i zamieszac. To musi być jak grube ciasto naleśnikowe. Wymieszać ciasto z warzywami. Podgrzac olej na patelni i smazyc naleśniki. Sos: wymieszać jogurt z cukrem, sokiem z cytryny i listkami mięty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Malena=-=-
składniki: 05/04 bardzo dojrzałe banany oraz (małe dojrzałe banany nie pasuje tutaj) 1 łyżka. łyżka. pierwszej klasy mąki 0,5 szklanki mąka grochowa łyżeczki suszonych imbir łyżeczki cynamonu łyżeczki kurkumy 1,5 łyżki. stolowej brązowy cukier 1/8 łyżeczki mielone laski wanilii (lub kilka kropel naturalny ekstrakt waniliowy) 200 ml wody szczypta soli olej roślinny lub recyklowany roztopione masło "ghee" smażenie W małym garnku podgrzac tłuszczu W misce wsypac oba rodzaje mąki, dodać cukier, sól, przyprawy i wszystko wymieszać. Dodac wody i mieszac ciasto aż gładkiej konsystencji, ciasto powinno być gęsta konsystencja kremu. Banana obrać i pokroić na 2 cm kawałki. Weź w dwa widelce kawałek banana i zanurzyć w cieście.Ciasto powinno obejmować cały kawalek. Zanurz kawałek w gorącym tłuszczu (ciasto powinno rozpocząć ćwierkanie :) skwierczenie), przytrzymac przez 2-3 sekund i zdjac drugim widelcem. W ten sposob ciasto sie nie przypali. Sorry za slabe tlumaczenie, reszta przepisow na stronie litewskiej - http://fasma.lt/lt/rupus_miltai/zirniu_miltai

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość medus_A
nie, że się czepiam, ale co to jest valg.aukt arbat. ? a w drugim przepisie ile jest imbiru, cynamonu, kurkumy? fajnie, że chcesz się podzielić tymi przepisami, ale jeżeli nie zrobisz tego z odrobinę większą starannością, to i tak nikt z nich nie będzie mógł skorzystać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Malena=-=-
racja, juz wyjasniam valg.aukt.= lyzka stolowa arbat.= lyzeczka od herbaty arbata to herbata po litewsku ;) No ciezko tlumaczyc z google, pelno bledow.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Malena=-=-
BANANY SMAZONE W CIESCIE Z MAKI GROCHOWEJ składniki: 05/04 bardzo dojrzałe banany oraz (małe dojrzałe banany nie pasuje tutaj) 1 łyżka. łyżka. pierwszej klasy mąki 0,5 szklanki mąka grochowa 0,5 łyżeczki suszonych imbir 0,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki kurkumy 1,5 łyżki. stolowej brązowy cukier 1/8 łyżeczki mielone laski wanilii (lub kilka kropel naturalny ekstrakt waniliowy) 200 ml wody szczypta soli olej roślinny lub recyklowany roztopione masło "ghee" smażenie W małym garnku podgrzac tłuszczu W misce wsypac oba rodzaje mąki, dodać cukier, sól, przyprawy i wszystko wymieszać. Dodac wody i mieszac ciasto aż bedzie gładkiej konsystencji, ciasto powinno być gęsta konsystencja kremu. Banana obrać i pokroić na 2 cm kawałki. Weź w dwa widelce kawałek banana i zanurzyć w cieście.Ciasto powinno obejmować cały kawalek. Zanurz kawałek w gorącym tłuszczu (ciasto powinno rozpocząć skwierczenie), przytrzymac przez 2-3 sekund i zdjac drugim widelcem. W ten sposob ciasto sie nie przypali.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Malena=-=-
Pizza z papryką i pieczarkami ( z maki grochowej) składniki: 2 kubki. mąka grochowa szczypta świeżego tymianku, pietruszki 120 ml wody 3 czerwona papryka 5 łyżek. oliwa z oliwek 3 filety anchois, kawałki szczypta soli i pieprzu 250 g pieczarek masło Ser żółty / Permezano Rozgrzej piekarnik do 180oC. Wymieszać wodę z mąka i mieszanka tymianku. Pozostawić na kilka godzin, aż pojawia sie pęcherzyki na ciascie. Potnij papryke na kilka części, umieść na blasze i skropić olejem. Filety z sardeli, mulozyc na papryce i piec w piekarniku przez około 25 minut, aż beda lekko brązowe . Posiekana natke pietruszki wymieszać z ciastem.Na duzej patelni rozgrzac oliwy, wlać ciasto i piec przez 15-20 minut, aż ciasto zyska żółtawy odcień. Oczyścić pieczarki i pokroić w plastry i podsmażyć na maśle, posypać tymiankiem na koniec. Na usmazony placek naloz pieczone papryki z anchois, grzyby i tarty sera. Włóż pizzę do piekarnika na kilka minut do stopienia sera.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×