Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jujujui

dajecie swoim dzieciom miod

Polecane posty

Gość jujujui

Mam 22 miesiecznego syna,ale nie daje mu miodu,pije herbatke teltney z cytryna i cukrem.ostatnio byla u mnie znajoma i akurat przyrzadzalam malemu na kolacje herbatke i oburzyla sie wrecz ze slodze cukrem.nie mam mozliwosci zakupu prawdziwego miodu,a tego syfu z marketu nie wiem czy kupowac.zasugerowalam jej ze moje dziecko lubi taka herbatke i chyba jak oije ja slodzona cukrem to nic sie nie stanie,na obiad zawsze gotuje kompot z owocow,,mam pomrozone owoce z dzialki od babci tzn sliwki,agreat,maliny,czarna porzeczka.syn zadko choruje,podaje tran.

Gość rhr4jw5
mysle, ze warto dawac dziecku miod, nawet taki z marketu prawdziwy.herbaty czarnej nie dajemy dziecku, a jak chcemy z cytryny wydobyc witamine to nie cytryne dajemy do chlodnej juz wody, nie gorącej

Gość rhr4jw5
dziwnie napisalam- cytryny nie dajemy do goracego napoju, ale chlodnego. miod tak samo, bo sie traci wartosci odzywcze. goraca herbata z miodem i cytryna to mit

Gość hmm....hmm...
moje dzieciątka miód dostają. Ale ja mam to szczęście, że mój wujek ma pasiekę i miodek jest pierwsza klasa

Gość goonies
miodu z marketu nie warto kupowac bo to jest jedno wielkie oszustwo ja kupuje w sklepiku zielarskim ktory prowadzi sprzedaz miodu rownież dodaje dziecku do herbatki, czasami na chleb

Gość kokoszzka123
miodu nie wolno dodawać do napojow powyżej 40 stopni, można jedynie dosłodzić letnią herbatkę. jeśli kupujesz miód w markecie to koniecznie przeczytaj skąd pochodzi. jesli jest napisane "spoza krajów unii europejskiej" tzn, że najprawdopodobniej jest z chin, a takie potrafią uczulić bardziej niż nasze, bo zawierają nektary z kwiatów i roślin nie typowych dla naszej strefy klimatycznej. najlepiej kupować miód polski lub ostatecznie z UE, ważne, żeby odrobinkę sie krystalizował w słoiczku, tzn, że nie zawiera domieszek sztucznych substancji.

Gość jujujui
Ktos napisal ze dzie iom nie podaje sie ciemnej herbaty,dlaczego.parze lekko rizcienczam zawsze z woda by byla slabsza,cytryne zawsze wciskam od ra:-) u czy cala witamina c zostaje zabita przez wrzatek?czaxami parze rumianek albo herbatke malinowa,kupiona w markecie.

Gość miodowniczka
Miód jest jak najbardziej polecany dla dzieci, ale nie dla niemowląt. Może zawierać bakterie, które produkują jad kiełbasiany, który jest niebezpieczny dla dzieci poniżej 1 roku życia. Miód ma wiele cennych składników, dlatego jeśli tylko będę miała dzieci to na pewno będę go podawała.

Mój synek, dwa lata, pije wodę ciepłą z odrobiną miodu, kilka razy w tygodniu. Czasem jak podaję mu herbatkę owocową, to troszkę dodaje cukru, ale najwięcej pije samą wodę, więc nie martwię się o ten cukier tak bardzo..

ja też kupuję od sprawdzonego gospodarza:P całą zimę pijemy herbatę z miodem (córka ma 23 m-ce)

Gość lalalum!
nie zawsze marketowy miód jest zły, z ze sklepu ze "zdrową żywnością" taki dobry - ostatnio w tym ostatnim kupiłam za chorą kasę miód lipowy, który w domu okazał się mieszanką miodów z ue i spoza ue. Ależ się wkurwiłam! Odniosłam to gówno od razu! A np w Piotrze i Pawle mają dobre, bo polskie miodziki :)

Gość rhr4jw5
Czy czarna herbata jest dobra dla roczniaka? Według dietetyków dzieci nie powinny pić czarnej herbaty. Choć to napój bardzo popularny w polskich domach, dla maluchów jest niewskazany, bo zawiera wiele składników, które niekorzystnie działają na niedojrzały organizm. W naparze z czarnej herbaty znajduje się tanina, utrudniająca wchłaniane żelaza zawartego w jedzeniu. Jest też teina, czyli odpowiednik kofeiny, która działa silnie pobudzająco i może podrażniać śluzówkę żołądka. Najlepiej podawać dziecku herbatki owocowe z naturalnego suszu (np. malinową, z dzikiej róży) lub ziołowe (np. rumiankową). Te z pewnością zasmakują brzdącowi i nie wpłyną źle na jego zdrowie.

Gość rhr4jw5
a cytryna dodana do wrzatku traci witaminy

Gość toolisaa
lalalalum, a czytac ulotke przy zakupie potrafisz?

Gość Droga mamo! Ja Ci powiem tak.
Czarna cherbata dzieciom wytraca zelazo z organizmu i dzieci do lat 6 nie powinny jej pic. Miód mozna dawac od najmłodszych lat... ale dla najmłodszych tylko rozpuszczony we wrzatku (w goracej wodzie lub goracej owsiance) bo wtedy traci wszyststko co pszczele ale nadal jest naturalnym slodzikiem. Dzieciom starszym to co pszczele nie szkodzi. Cekier to biała trucizna - czasem uzywam ale trzcinowego, wtedy kiedy musze do pieczenia itp. Pozdrawiam

Cukier brązowy jest lepsza odmianą białego, jednak nie powinny go spozywac dzieci poniżej 2 lat. Dzieci częsciowo wyprowadzone z alergii moga go spozywac powyzej 3,5 roku. Czarna herbata działa wysuszająco na skóre i narządy wewnetrzne. I tu poprawka - dzieciom do lat 3 nie dawac poniewaz wytrąca żelazo z organizmu.

Jesli macie pytania dotyczące innych produktów to napisze :)

Gość toolisaa
droga mamo:D ty sie lepiej naucz pisac po polsku

Gość jujujui
Droga mamo moze sama cos zasugeruj jakie potrawy ktore czesto dajemy dzieciom poniez drugiegonroku zycia im szkodza,a co warto jakie dania posilki sa bogate w witaminy.ja dzisiaj zrobilam sama kluski ziemniaczane nadziewane truskawka mrozona,zdriwy produkt na obiad? A zupjke dalam kapusniak ale rozcienczony z woda.dzisiaj pierwszy raz podalam taka zupe na obiad.wczesniej dalam kilkanrazy ogorkowa tez rozcienczona znwoda i nic mu nie bylo

No przepraszam z błędy - pisze z pracy więc szybko ;) Wiecie, czasem trzeba zmienic podejscie. Chodzi mi o to, że rodzic daje cos dziecku, obserwuje czy wszystko dobrze, czy nie zwymioruje, czy goraczka sie nie pojawi itp itd, a tak naprawde to czy szkodzi okaze sie za kilka, lub kilkanascie lat. organy źle odzywione buntuja sie po wielu latach a nie na drugi dzień. Oczywiscie ja nikomu nic nie narzucam, tylko dziele sie tym co wiem, i sama przy okazji wiele sie ucze.

Gość jujujui
A wiec napisz nam jakies porady czego unikac co dawac

Ogórek kiszony (ogórkowa) jest lżej strawny niż surowy.Starty i podany w małej ilości do zupy może być spozywany przez dzieci powyzej drugiego roku. Zupe ogórkową moga jeśc dzieci zdrowe powyżej 3 roku zycia.

Kapusta - nie podaje sie dzieciom poniżej 8 miesiaca zycia. Ma wiele witamin, jest kopalnią zdrowia, ale powinna byc przyprawiana przyprawami takimi jak kminek, majeranek, bazylia, koper. Moge napisac wiecej, ale nie wiem czy kogos to interesuje.

Gość jujujui
A grochowka ,zurek

Groch - wzmacnia żołądek,sledzione i nerki. Zawiera pełnowartosciowe białko i błonnik oraz duzo kwasu foliowego i beta karotenu, nieco witamin gr B oraz minerały- potas, fosfor, magnez, wapń takze sód, jod i mangan. Przy osłabionym żołądku i wątrobie grochu dzieciom nie podajemy. Jednak groch jest zdrowy i mozna anwet robić z niego pasty na chleb.

O żurku wiem tyle, że jest z natury kwaśniej wiec pewnie ma nature podobną do zupy ogórkowej. Najlepiej spozywac w ciepłe dni. Zimą unikać.

Gość lalalum!
potrafię, potrafię - ale obczaj sobie, jaką czcionką i gdzie napisane jest, skąd pochodzi miód... normalnie lupę na zakupy będę zabierać ;) A miodzik polecam z mlekiem!