Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kalamarnitza

Jest ktoś z Holandii?

Polecane posty

Gość kalamarnitza

Gdzie mieszkacie? Ja Eindhoven... Pozdrawiam[cześć]

witam mam parę pytań je niestety nie z Holandi. wyjechałaś/eś pracowac rozumiem?? jak z językiem czy angielski wystarczy ile kosztuje wynajem pokoju, i np. herbata, chleb, ser żółty, pomidor, pierś z kurczaka?

Gość kalamarnitza
Mieszkam w Holandii 6 lat, pracuję na vast contrakcie z firmą a więc nie przez agencję. Znam holenderski i biegle angielski. Na początek wystarczy sam angielski aczkolwiek coraz częsciej pracodawcy wymagają holenderskiego. Ceny Ser żółty- 1,50-3,00 euro -opakowanie 8 plasterków herbata - około 1-2 euro za op chleb- 0,80-2,50 euro pierś- 7-8 euro/kg Wynajem pokoju około 400-500 euro za miesiąc.

Gość kalamarnitza
niekoniecznie osoba znająca angielski musi iśc w pole czy do szklarni, możesz składać dokumenty na magazyny, do fabryk, chłodni itp.

Gość lkjhgf;poiuy
poiyuf

dziękuje bardzo za odpowiedź :) jestem troche w martwym punkcie i rozważam wyjazd min. do holandii. a ogólnie jak Ci się tam żyje? podoba Ci się?

Gość kalamarnitza
Mi się podoba i nie żałuję, że tu przyjechałam. Ale widzę, że "nowym" jest coraz trudniej... Na początek wymagają wszystkiego...ubezpieczenia, zameldowania, sofi (nie dostaniesz sofi [nasz pesel] bez zameldowania, nie wynajmiesz mieszkania bez pracy, nie dostaniesz pracy bez SoFi), zamknięte koło, więc bez znajomość w NL mlodym, nowym imigrantom naprawdę jest ciężko. No i plus do tego muszą się liczyć z starymi wyżeraczami z PL, którzy najchętniej nie wpuściliby już więc polaków do Holandii w obawie, że odbiorą im pracę.