Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sdhebr

Straszny porod !!!!!!

Polecane posty

Gość sdhebr

Kochane urodziłam prawie dwa lata temu.Porod miałam koszmarny,meczylam się prawie 20 h,nie chcieli mi zrobić cesarki i musiałam dziecko rodzic naturalnie.Do dnia dzisiejszego mam wielki uraz.Zawsze chciałam mieć dwojke dzieci,maz już coraz częściej w sypialni zagaduje.Bardzo bym tez chciała,ale jak tylko wspomnę stare czasy z porodówki to od razu mnie zatyka i przechodzi mi wszytsko.Jak mam sobie to wytlumaczyc żeby to przeszlo,gdybym zaszla to cala ciaze chodziłabym poddenerwowana,cala w strachu bo wielkimi krokami zblizac będzie się porod.Chodze do prywatnego lekarza,moze go zagadać o cesarce?ALe jak,dac w kopercie?

Gość bhu78nic nowego
ja w prywatnej klinice 7 tys w lape ok 2 tys

Gość baboszka
nie każdy poród jest taki sam. moja mama mnie urodziła w 5 min, a z bratem męczyła się 6 godzin. ale jak się tak boisz to zagadaj czy będzie szansa na cesarkę np po 5 godz. męki. niestety chyba za cesarkę na życzenie trzeba zapłacić, ale nie daję głowy.

ja rodzilam ponad 3 lata temu 30 h i nie chcieli zrobic ani cesarki ani dac mi znieczulenia. teraz jestem w 14 tygodniu ciazy. przyszedl taki dzien ze poczulam ze chce miec drugie dziecko i to jaki bedzie porod nie mialo znaczenia. moze u ciebie tez tak bedzie

Gość baboszka
nawet w państwowym jak zaczniesz rodzic i po tych 5 godzinach juz nie dasz rady to chyba trzeba dac w łapę.

Gość babybluessss
tylko prywatna klinika i cc. ja innej opcji nie widze !

Gość matka dwójki :)
profamilia Rzeszów cc-1500zł, znieczulenie 700zł eskulap Bielsko Biała cc- 400zł, znieczulenie 400zł 2 kliniki Wawa - 7000zł do 12000zł Pogadać ze swoim lekarzem ginekologiem jak z człowiekiem - bezcenne ;). Za resztę zawsze zdążysz zapłacić kartą Masercard ;).

Gość babybluessss
bialystok- cc 2tys sn 1,5 tys oczywiscie bez bolu ( po sn mozesz tez zrobic sobie za dodatkowa oplata plastyke pochwy) najlepiej to wybierz cc

Gość sdehbr
Tylko jest problem jestem z okolic katowic.

Gość asve
idz do psychologa. opowiedz co i jak i dostaniesz zaświadczenie że z przyczym psychologicznych masz wskazania do cc. koszt ok100-200 zł każdy szpital w Polsce musi to respektowac Inaczej mozesz podać do sądu

Ja jestem z Podkarpacia, a jakbym nie pogadała z moim lekarzem jak z człowiekiem (lub gdyby lekarz nie był po ludzku wyrozumiały dla moich obaw), to w środku zimy gotowa byłam jechać do Bielska na cc :D. Kwestia priorytetów. trafnych decyzji życzę :)!

Gość frefdsffffs
najlepszy dr Switała katowice. przyjmuje w superjednostce

asve - do psychiatry, psycholog nie wystawi takiego zaświadczenia, bo to nie lekarz. A na IP i tak mogą nie uhonorować takiego zaświadczenia :o - smutna rzeczywistość - decyzja dotycząca sposobu porodu należy do lekarza dyżurnego.

Gość babybluessss
ja myslalam ze od psychologa dostane takie wskazanie

Gość zaraź sie wirusem hpv
jak bedziesz mieć kłykciny konczyste to będzie cesarka :D

Gość sdhebr
na kłykciny kończyste to teraz już nie casarka tylko wysylaja na oddzial septyczny i tez porod naturalny.

Gość ajjjjskll
u mnie jest inny problem, mam wade macicy ktora wyklucza porod naturalny, dowiedzialam sie o niej dopiero na cesarce, rodzilam 20 godzin, nikt nie wiedzial dlaczego przy pelnym rozwarciu nie moge urodzic, mam nadziejhe ze sytuacja sie nie powtorzy i uhonorują zaswiadczenie lekarskie ze u mnie tylko cc

Gość asve
Ja od psychologa miałam. Wiec bez przesady. I podobno muszą je respektować wiec bez przesady. uwawiasz sie na termin i idziesz na cc..

Gość do asve
a co ten psycholog ci napisał na tym zaswiadczeniu ze dlaczego?

Nie przesadzam asve, za to ty bagatelizujesz, jakbyś polskich realiów nie znała :). Ze strony Rodzić po Ludzku "Wciąż nie ma zgody w środowisku medycznym co do istnienia zjawiska tokofobii i uznania jej za wskazanie do wykonania cesarskiego cięcia" http://www.rodzicpoludzku.pl/Wiedza-o-porodzie/Tokofobia.html i dlatego, jak się wcześniej nie umówisz na cesarkę, to z IP możesz trafić na poródówkę a nie na stół operacyjny (bo wszystko zależy od dyżurującego lekarza przyjmującego poród i może się okazać, że takowego zaświadczenia nie będzie honorował) :o a zaświadczeniem możesz się podetrzeć. Żeby daleko nie szukać - ostatnio głośna sprawa sportowca, któremu jedna z bliźniaczek urodziła się w zamartwicy, bo lekarz przyjmujący poród (ordynator :o) nie uwzględnił zaleceń do cc lekarza prowadzącego ciążę :o. Rzecz druga - jeśli uznać tokofobię za wskazanie do cc, to jest to wskazanie psychiatryczne, a nie psychologiczne, więc wymaga zaświadczenia od lekarza po szkole medycznej (psychiatry) a nie gościa po sobotnio-niedzielnej szkółce pedagogiczno-psychologicznej spędzonej nad kuflem piwa :D. "Wskazania pozapołożnicze: wskazania psychiatryczne (tokofobia)" z wikipedii

Gość crazyhouse
ja jeszcze zanim zajde w ciazy to zalatwie sobie takie zaswiadczenie o tokofobii , dopiero jak bede miala na 100 % pewne ze bede miala cc to zajde w ciaze.

Gość jagodaa22
Taa 5 min porodu, cesarka, znieczulenie, śpiączka najlepiej. Albo się chce mieć dzieci albo jest się słabym i boi porodu.

Gość crazyhouse
jagodaa22 czy ty sugerujesz ze jak boje sie porodu bo nie powinnam miec dzieci?

Gość jagodaa22
Sugeruję, że jak się tak boisz porodu, i przede wszystkim zależy Ci na wygodzie, to tak naprawdę nie chcesz dziecka. Ja też się bałam, rodziłam 15h, bez znieczulenia, naturalnie, myslalam że umrę ale przeżyję to i drugi raz, jeśli kiedyś będę chciała jeszcze dzidzię :)

Gość crazyhouse
jagodaa22 czuje ze chodzi ci o to ze jak ty cierpialas to kazda kobieta tez musi to wtedy bedzie sprawiedliwosc. wspolczuje ci porodu chociaz nie wiem czy tego potrzebujesz bo widocznie ci sie to podoba skoro chcesz to przezyc drugi raz ( chcesz to przezyc mimo ze troche checi i moglabys miec porod bezbolesny) dziwne jest to dla mnie ....

Gość crazyhouse
aha i sens twojej logiki opiera sie na tym ze jezeli nie chcesz przezyc prawdziwego cierpienia podczas ktorego bedziesz chciala umrzec to tak naprawde nie chcesz miec dziecka.

Gość autorko powiem Tobie
Mialam podobnie do Ciebie tzn. rodzilam 18 godzin - syna, ponad 4 kilo... Mialam ponad 40 szwow, bylam juz przygotowana do cesarki ale w ostatniej chwili "sie udalo" tzn. wyzciagneli syna kleszczami. Mialam tak dosyc, ze po synu poydawalam wszystko tzn.: ubranka, akcesoria, lozeczko - wszystko. Nie chcialam myslec o ponownej ciazy i porodzie. Jednak cos sie zmienilo. Teraz jestem w polowie drugiej ciazy. Moge miec ceasrke na zyczenie ale ... zastanawiam sie. Pomimo tak ciezkiego porodu szlam pod prysznic po 10 godzinach... Po cesarce jest inaczej (gorsze chyba dochodzenie do siebie) i jakby nie patrzec to operacja. Podjelam decyzje, ze jezeli okaze sie w 32 tygodniu ciazy, ze dziecko jest duze ide na CC a jezeli mniejsze (np.: 2.5 kilo - to dziewczynka) to rodze naturalnie ale ZE PELNYM ZNIECZULENIEM! Jezeli sie boisz (a masz pieniadze) to "zalatw" to sobie w prywatnej kilice a jezeli nie ... to porozmawiaj z lekarzem jak z czlowiekiem lub idz do psychiatry (po zaswiadczenie) lub postanow cos takiego jak ja :D jak male to rodze z zzo jak duze cc ;-)

Gość sdehbr
ja miałam takie komplikacje przy malym dziecku,syn wazyl 3100 i porod był bardzo ciezki.Nie było rozarcia a skurcze za skurczem i wszystko stało w miejscu.Same parte bole trwaly prawie 4 godziny.

Gość crazyhouse
autorko powiem Tobie kobieto !! otrzasnij sie! mialas taki straszny porod i znowu sie decydujesz na to ? wiesz ze znieczulenia moga ci odmowic w ostatniej chwili? bo np anestezjolog jest zaljety albo jest juz za duze rozwarcie. wiesz o tym? cesarki nawet nie poczujesz a po daja ci kroplowki przeciwbolowe jak to zawsze robia po operacji!

Gość crazyhouse
widzisz co mowi sdehbr ???? zastanow sie kobieto logicznie czy chcesz zeby rozerwalo cie od srodka na zywca przez wiele godzin czy chcesz miec szybka operacje i z glowy??????