Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mmmajonezowaaaa

czym zastąpić majonez????

Polecane posty

Gość mmmajonezowaaaa

niestety uwielbiam majonez, ale zdaję sobie sprawę jak bardzo jest on tłusty i niezdrowy. dlatego staram się w ogóle go nie kupować. i tu zaczyna się problem. Np. jak chcę zrobić jakaś pastę na kanapki, np z makreli, tuńczyka to nie mam czym tego zespolić,i czegoś mi brakuje w smaku. Do makreli dodaję twaróg i jest smaczna, ale jakoś do tuńczyka zamiennika nie potrafię znaleźć. Macie jakieś pomysły?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wom to ja
wymieszaj śmietanę 12% lub jogurt naturalny z odrobiną musztardy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mmmajonezowaaaa
nigdy nie starczyło mi odwagi ukręcić samej, zawsze bałam się, że mi nie wyjdzie, aczkolwiek mam dostęp do wiejskich jaj, więc mogłabym śmiało. Problem zaczyna się teraz, bo jestem w ciąży i surowych jaj i mięsa nie spożywam :( (a tak kocham tatara ze świeżym żółtkiem ;) )

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość medus_A
w takim razie polecam taki niby-majonez na bazie awokado w necie jest sporo przepisów, możesz dopasować efekt końcowy do swojego gustu plusem jest to, że jest bardzo zdrowy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość seeessstercja
O właśnie, dobrze dojrzałe awokado, popieram :) Gęsty jogurt grecki plus pieprz i ostra musztarda to też dobry pomysł.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość i dunno
jogurtem naturalnym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dziś na pomarańczowo
do pasty z makreli nie dodaję niczego, bo jest dostatecznie tłusta. zawsze można dodać odrobinkę oliwy z oliwek, też tłuszcz, ale zdrowy i nadaje fajnego smaku. ogólnie w wielu przepisach na pasty widziałam dodatek masła, a jak się dba o linię to może też chyba być niskotłuszczowa margaryna. o awokado nie słyszałam, ale brzmi sensownie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sos jogurtowy - przepisy są w necie nie lubię majonezu, więc od dawna ich używam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jablova
ja zamiast majonezu lubię serki typu bieluch. w połączeniu z przyprawami, musztardą, keczupem - można kombinować z różnymi smakami i doprawić sobie kanapki czy jakaś dietetyczną sałatkę :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Majonezu nie znoszę,bo jest
dla mnie za ciężki,zastąpiłam go z duzym powodzeniem jogurtem greckim a teraz za waszą radą dodam jeszcze do past avokado,bo je uwielbiam.A jak chcesz zrobić pyszną pastę z makreli to uzyj do tego bryndzy owczej.Ja robię ją tak oddzielone mięso ryby rozcieram z bryndzą,dodaję pokrojoną szalotkę i szczypiorek,doprawiam pieprzem i odrobiną soli - lecz nie wiele bo i ryba i bryndza mogą być już mocno słone,wtedy wcale nie dodaję,dodaję też nieco soku z cytryny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość przesadzacie koleżanki...
Co innego jak ktoś nie lubi albo ze względów zdrowotnych nie może, ale że majonez niezdrowy?! co wam szkodzi łyżka majonezu w dużej porcji pasty rybnej, jajecznej czy innej? Przecież nie jecie tego majonezu całymi słoikami... Ja tam wolę od czasu do czasu zjeść coś smacznego w małej ilości niż tak cudować...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Sejwi
Jedyne co przychodzi mi na myśl, kiedy myślę o zastąpieniu majonezu to jogurt naturalny. Ja nie staram się zastąpić majonezu, bo lubię ten smak, ale też mam świadomość, że jest niezdrowy, więc do sałatek czy past zwykle mieszam łyżkę majonezu z serkiem naturalnym Bieluch i jest to idealne zagęszczenie, do tego smaczne i zdrowe. Bo chyba nie da się uzyskać podobnego smaku do majonezu, bez majonezu. :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość peachean
Jeśli chodzi o zastępowanie to zależy do czego - do sałatki dam np. jogurt naturalny, ale na kanapkę wolę już np. muszardę. Ale to nie prawda, że majonez jest tak straaaaasznie niezdrowy. Owszem, ma dużo kalorii, ale jeśli przygotowujecie go w domu z oleju rzepakowego, to taki majonez zyskuje na wartości zdrowotnej - olej rzepakowy obniża cholesterol, ma dużo witamin A i E oraz kwasów omega-3... no ale wiadomo, że nawet takiego domowego majonezu nie wolno jeść na kilogramy ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość monisia8705
hej ja majonez mieszam np z jogurtem. Dwie łyżki jogurtu i łyżka majonezu. Ma to dalej smak majonezu który też lubię a nie jest taki tłusty :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Polecam stronke FB - coś smacznego i niedrogo. Przejrzyste przepisy ze zdjęciami i poradami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×