Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

podlej kwiatki

Odstawienie DUPHASTONU

Polecane posty

Hej dziewczyny sluchajcie mam pytanie mianowicie w ktorym tygodniu ciazy odstawilyscie lek Duphaston i czy wszystko pozniej bylo ok? Dodam iz bralam go od 6 tygodnia ciazy do teraz (tj 13tc). Bralam go poniewaz z pocztaku mialam lekkie plamienia ale po jednym nawet nie calym opakowniu wszystko bylo ok zero plamien itd. Tylko ze z tego co sie dowiedzialam to moje plamienie nie bylo z niedoboru progesteronu tylko dlatego ze w 2 tyg ciazy ( kiedy jeszcze nie wiedzialam o niej ) oddalam krew jako honorowy dawca krwi czyli 450 ml. Co lekarz skomentowal jako anemie u malenstwa (ale juz wszystko jest dobrze, w 8 tygodniu serduszko pieknie bilo). Z gory dziekuje za wszelkie informacje ;)

Gość znów o wózkach
Odstawić duphaston powinnaś tylko za zgodą i porozumieniem z lekarzem prowadzącym ciążę.

I tak tez zrobilam. Tylko z tego co wiem jedni lekarze odstawiaja stopniowo. Ja bralam codziennie po dwie tabletki. I po skonczonym opakowaniu mialam po prostu nie brac wiecej i w razie wu jakis komplikacji bezzwlocznie zglosic sie do niego.

Gość znów o wózkach
Niestety nie potrafię Ci pomóc, bo ja cały czas muszę być na duphastonie :( Ja myślę, że powinnaś swemu lekarzowi zaufać, chyba, że masz obawy, to powinnaś się skonsultować z jakimś innym lekarzem.

nie no wiesz z tego co wiem to chodze do jednego z lepszych lekarzy. ufam mu. ale mam obawy czy przez to nie stanie sie cos mojemu malenstwu ze nagle tego duphastonu zabraknie w organizmie. choc z drugiej strony patrzac sa kobiety ktore przez cala ciaze nie stosowaly duphastonu i maja zdrowe dzieci ..

dziwi mnie tylko to ze nie zrobil mi usg najpierw by stwierdzic czy duphaston nadal potrzebny. a bynajmniej mi sie tak wydaje ze powinien takie badanie przeprowadzic a nie odstawic na probe ten lek. dziwna ta nasza polska sluzba zdrowia

ja brałam luteine i utrogestan od zobaczenia 2 kresek na teście mimo tego był krwiaczek i kiepskie łożysko ale w 17tc ciąża przestała być zagrożona i odstawiono mi te leki po tygodniu bez nich dostałam skurczy(18tc) i skróciła się szyjka a w 19 tc znowu wrócił mi lekarz do luteiny i póki co jest dobrze. Żałuje,że odstawił mi luteine tym bardziej jak przeczytałam w ulotce jakie ma właściwości, gdybym ją brała pewnie nie doszło by do skurczy i w konsekwencji skrócenia szyjki i leżenia.

i wlasnie tego typu komplikacji boje sie przez odstawienie duphastonu ;/ nie bioe go pierwszy dzien i jak narazie czuje sie swietnie. zero mdlosci, ani nic w tym stylu. plamic tez nie plamie wiec chyba wszystko jest ok

ja też nie czułam komplikacji dopóki siedziałam w domu i się nie przemęczałam, miałam jeden cięższy dzień gdzie byłam cały dzień poza domem, wszędzie szybciutko i się zaczęło. Jak Cie zacznie boleć brzuch, będziesz czuć napięty i ból w krzyżach to skontaktuj się z lekarzem :) powodzenia

No zobaczymy miejmy nadzieje ze u mnie wszystko bedzie dobrze biora pod uwage to iz jak pisalam wyzej moje plamienia nie byly raczej z niedoboru progesteronu ;)

Gość hdshdsjahdsj
a skąd wiesz ze to nie było z niedoboru progesteronu? niby z czego skoro przeszło po duphastonie

Gość hdshdsjahdsj
doczytałam ...ale ci kita wcisnął ... oddanie krwi i plamienie ma się to jak pięść do oka ale ty naiwna

No wiesz na moje oko to logiczne skoro w 2 tygodniu ciazy oddalam pol litra krwi. I co za tym idzie zarodek byl baaardzo oslabiony. A przeszlo mi po duphastonie dlatego ze a) jest na podtrzymanie ciazy b) zbieg okolicznosci gdyz duphaston wcale nie dzialal jak powinien tzn nie podtrzymywal ciazy a nie szkodzil dziecku a plamienie przeszlo samoistnie gdyz malenstwo zaczelo sie dalej rozwijac prawidlowo po oslabieniu