Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Joanna357

okres+seks

Polecane posty

Gość Joanna357

W przed ostatni dzień miesiaczki kochałam sie z partnerem az do końca , z wytryskiem w pochwie dzien po i nastepny miałam brazowy sluz . Jakie jest prawdopodobieństwo ciazy ? czy któras z was tak zaszła ? :)

Gość efsrgth
okres nie chroni przed zajściem w ciążę

Ja pierdole ludzie weźcie się cofnijcie do podstawówki bo już nie można czytać tych głupot niedouczonych kobiet. Nie nie możesz być w ciąży bo nie miałaś wtedy owulacji ani dni płodnych.

Gość efsrgth
Nie nie możesz być w ciąży bo nie miałaś wtedy owulacji ani dni płodnych. - a skąd wiesz, że nie miała?

Gość Joanna357
no właśnie... ?

Ile macie lat? :D U kobiet owulacja występuje co ok. 28 dni, mniej więcej między 13. a 15. dniem przed wystąpieniem krwawienia. JEśli ona miała dni płodne jeszcze w czasie trwania okresu to powodzenia:D Za 9 miesięcy będziesz mamą na 100% :D

Gość duszka 27
OWulację można mieć już pod koniec okresu. To czego uczą w szkole to ogólna reguła. Że w połowie cyklu. Niekoniecznie. Jestem tego dowodem:D Seks ostatniego dnia - mam syna;)

Gość Joanna357
jutro mija równy tydzień .. kiedy moge zrobic test zeby byl wiarygodny ?

Gość duszka 27
BlueBerry22 Proponuję cofnąć się do podstawówki. Jest wiele czynników które przesuwają owulację. na każdej podrzędnej stronie przeczytasz ze seks w trakcie okresu nie jest gwarancją niezajscia w ciążę!

Gość duszka 27
joanna Spokojnie. Ciąża po seksie podczas okresu zdarza się (jak u mnie) ale rzadko! Nie panikuj:) W 90% nie jestes w ciązy. Regularne masz okresy? Nie chorowałaś ostatnio?Nie brałaś leków? Stres?

No można zajść w ciąże ale to przypadek jeden na milion chyba. Trzeba mieć naprawdę okres poprzestawiany. Niech idzie do ginekologa i niech jej wszystko opowie.

Gość efsrgth
U kobiet owulacja występuje co ok. 28 dni, mniej więcej między 13. a 15. dniem przed wystąpieniem krwawienia. - kto Ci powiedział, że występuje co około 28 dni? Cykl może trwać 22 dni, co daje nam owulację (zakładając 14-dniową fazę lutealną) w 8 dniu cyklu, plemniki kilka dni mogą przetrwać.

Gość efsrgth
ty idź i niech tobie opowie

efsrgth - mi nie musi bo sama studiuje medycyne i mam mame ktora jest ginekologiem. Czytaj kochana ze zrozumieniem... występuje co OK. 28 dni... nie jest napisane, że występuje co 208 dni. U mnie występuje co 30 ...

Gość Joanna357
Nie mam regularnych okresów ... z mała róznica tzn kilku dni ... Nie chorowałam ostatnio a co do nerwów to roznie to bywa . Cykle mam co 25-28 dni

Zawsze jest prawdopodobieństwo, ale u mnie nigdy się tak nie zdażyło. Zależy ile u ciebie okres trwa bo u mnie około 5 dni.

Przekonanie, że w czasie okresu nie można zajść w ciążę bierze się stąd, że teoretycznie owulacja powinna wystąpić w 14 dniu cyklu. Dotyczy to jednak 28-dniowego cyklu idealnego. W rzeczywistości żadna kobieta nie ma idealnie regularnych 4-tygodniwych miesiączek. Faktem jest, że jajeczkowanie ma miejsce na 14 dni przed początkiem kolejnego cyklu (pierwszy dzień krwawienia). Komórka jajowa żyje 10-24 godzin. Natomiast plemniki w sprzyjających warunkach (drogi rodne kobiety w okresie okołoowulacyjnym) zachowują zdolność do zapłodnienia przez minimum 3 dni. Oznacza to, że przy krótkich cyklach seks podczas okresu może doprowadzić do zapłodnienia. Z drugiej strony nawet u kobiet z długimi cyklami czasami owulacja występuje znacznie wcześniej. Termin jajeczkowania może ulec zmianie pod wpływem wielu czynników takich jak gorączka, stres, przeziębienie, odchudzanie, podróże. Dlatego żadnego dnia cyklu nie można uznać za 100% niepłodny. Chociaż oczywiście podczas okresu ryzyko zajścia w ciążę jest znacznie mniejsze niż w przewidywanym terminie owulacji.

Gość Joanna357
u mnie krwawienie trwa 5 dni

Gość efsrgth
Czytaj kochana ze zrozumieniem.. - przeczytalam ze zrozumieniem i zapytalam kto ci tak powiedzial? nie wszystkie kobiety maja 28-dniowe cykle a w dzisiejszych czasach rozne zaburzenia cykly sa dosc powszechne w sumie wstyd, ze studentka medycyny stwierdza nie wiedzac o cyklu autorki praktycznie nic, ze nie miala wtedy owulacji ani dni plodnych. daj znac jak juz bedziesz praktykowac, zeby tam przypadkiem nie trafila

Przyjmuje się że OGÓLNIE cykl trwa 28 dni. Sama sobie tego nie wymyśliłam. Tabletki anty też są ustawione tak żeby je brać 28 dni i później miesiączka. Dlatego też skoro nie napisała, że ma co 22,23 czy co 4 miesiące wywnioskowałam, że ma co 28 dni. Oczywiście zaburzenia w tych czasach są bardzo powszechne, niestety stres, wyjazdy, zła dieta- wszystko ma wpływ na naszą miesiączkę.

Gość Joanna357
efsrgth , zwykły test ciążowy sprawdzi sie po tygodniu od stosunku ? byłabym szczesliwa gdybym zobaczyła te II kreseczki :) i zostałby rowniez obalony mit naszej studentki ; )

Gość Joanna357
stresu ostatnimi czasy mam duzo ;)

Gość efsrgth
nie tłumacz się, bo sensu te twoje tłumaczenia nie mają; zwyczajnie przyznaj się do błędu 🖐️

Gość efsrgth
zwykły test ciążowy sprawdzi sie po tygodniu od stosunku ? - nie test z krwi najwcześniej 10 dni po stosunku, test z sików 14 dni po stosunku

Gość ja pani wasza
jak mozna miec okres i uprawiac sex fuuuj

Gość Joanna357
stresu ostatnimi czasy mam duzo

Gość Joanna357
ja pani wasza , Normalnie ;) mojemu partmerowi to nie przeszkadza w koncówce okresu gdy krwawienie jest juz małe ;)

efsrgth- DLA CIEBIE PRZYZNAM SIĘ DO BŁĘDU I OD DZIŚ BĘDĘ KAŻDEGO SWOJEGO PRZYSZŁEGO PACJENTA WZOROWAĆ NA TWOIM PRZYKŁADZIE. JESTES DLA MNIE BOGIEM I CAREM W KWESTII CIĄŻ,ANTYKONCEPCJI I WSZYSTKIEGO CO Z TYM ZWIĄZANE. Polepszyło Ci się? Joanna357 - są różne testy ciążowe, które wykrywają ciążę już po tygodniu. np. Qick View. , pre-test. Musisz popytać w aptece :)

Gość efsrgth
Kolejny raz robisz z siebie pośmiewisko. Testy wykrywają 6-dniową ciążę. 6-dniowa ciąża=6 dni po zagnieżdżeniu się zarodka. Zanim zarodek się zagnieździ musi upłynąć dużo czasu od stosunku. Zanim plemniki będą gotowe do zapłodnienia muszą spędzić w drogach rodnych co najmniej kilka godzin (kapacytacja), do tego trzeba dodać nawet 5 dni kiedy czekają w jajowodzie zanim dotrze do nich komórka jajowa. Potem kilka godzin trwa połączenie się plemnika z komórką jajową i zaczyna się podział zygota oraz jej wędrówka do macicy, która trwa od 3 do 7 dni. Dopiero kiedy dotrze i zagnieździ się w macicy zaczyna się ciąży i dopiero 6 dni po owym zagnieżdżeniu jakikolwiek test z sików może pokazać ciążę.