Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przestraszona 00

Czy będę musiała spłacać długi matki?

Polecane posty

Gość przestraszona 00

Moja matka jest alkoholiczką :( Ma długi praktycznie wszędzie... Zaczynając od sąsiadów, w sklepie, zaciągała też różnego rodzaju pożyczki... Komornik zabrał nam już wszystko co było do zabrania. I moja matka zastraszyła mnie że teraz jak już jestem pełnoletnia (właśnie skończyłam 18 lat) będę musiała to wszystko spłacić :( Ojciec nie żyje... Mam jeszcze 16 letnią siostrę. Obecnie pomieszkujemy u naszej kuzynki, reszta rodziny się na nas wypieła. Czy naprawdę jej długi przejdą na mnie? :(

Gość kombinatorka domowa
radzę zasięgnąć opinii radcy prawnego. ale myślę, że raczej nie będziesz musiała ich spłacać.

Gość znowu 10 osób pisze..,,,
nie ale niebawem mozesz zostać bezdomna. masz 18 lat możesz ją ubezwłasnowolnić częściowo alkoholizm jest taką przesłanką i już więcej długów robić nie będzie tzn. będzie ale firmy pozyczkowe nie będą ich mogły ściągać bo nie będzie odpowiadać za swoje czyny.

Gość malinowkaaaaaaaa
poki matka zyje nie musisz jej zobowiazan regulowac, jak umrze dlugi niestety sa Twoje :-( jedyne o co musisz dopytac to dlugi w spoldzielni mieszkaniowej bo jak jestes tam zameldowana to powinnas zobowiazania placic :-0

Gość przestraszona 00
A czy taki radca prawny udziela darmowych porad?

Gość fasia
Póki matka żyje to nie, przynajmniej tych bankowych, ale gdyby zmarła niestety tak.Będziesz jednak miała możliwość zrzec się spadku w ciągu 6 miesięcy w sądzie( bo spadek to nie tylko dobra materialne, długi też:) )

Gość vbRmzhm
jesli po smierci matki zrzekniesz sie spadku po niej to zrzekasz sie wszystkich zobowiazan czyli rowniez jej długow

poki matka zyje nie musisz jej zobowiazan regulowac, jak umrze dlugi niestety sa Twoje - nieprawda spadek możńa przyjąc z dobrodziejstwem inwentarza lub nie , można nawet odrzuci nikt nie każe długów przejmować. poz atym problem sztuczny bo jej matka nic nie ma najprawodpodobniej bo długi i odsetki rosną. długów się nie dziedziczy jeśli się ma olej w głowie. tak są porady prawne pro bono poszukaj u siebie jakiś mops ci powie gdzie takich szukać. jej czesciowe ubezwłasnowolnienie to najlepsze wyjscie dla was i dla niej. alkoholizm i narkomania sa wskazany wprost w ustawie jako przesłanka do ubezwłasnowolnienia.

Gość malinowo....bzdury piszesz!
jeśli po śmierci matki odrzuci spadek TO NIC KOMPLETNIE NIE BĘDZIE MUSIAŁA SPŁACAĆ!!!!TAKIE INFO TO JUŻ NAWET DZIECI ZNAJĄ A TU JAK WIDAĆ CIĄGLE BZDURY PISZĄ........komornicy mogą grabić tylko z majątku matki, ty jako pełnoletnia najlepiej jakbyś się wyprowadziła i żyła na własny rachunek,bo dom matki i wszystko jej wartościowe mogą zlicytować

Gość przestraszona 00
Przez całe życie żyliśmy w małym rozpadającym się domu na wsi.. Jednak póki żył ojciec to chociaż oboje pili, to jakoś starał się te rachunki płacić i w ogóle..

nie wiem co bedzie z siostra bo nie mam pojecia o kodeksie rodzinnym i opiekunczym. dobrze by bylo gdybyscie mialy jakas rodzine ktora w razie ubezwlasnowolnienia matki przynajmniej na papierze bedzie sprawowac opieke nad siostra mysle ze Ty masz niewielkie szanse.

idź do mopsu powiedz jaka sprawa teoretycznie są od tego aby ci pomóc. jak siostra dorośnie to najlepiej znależć pracę i stamtąd spierdalać. spadek można przyjąc bez długów nie trzeba go odrzucać ale na razie cię to nie dotyczy poza tym sama piszesz że ona nic nie ma a dom na pewno już i tak jest zastawiony.

Gość przestraszona 00
Czyli nie będę musiała nic płacić? Ona straszy, że jak skończę szkołę i będę miała pracę to poda mnie o alimenty do sądu i oprócz tych długów będę musiała ja utrzymywac

Gość przestraszona 00
Właśnie boję się o siostrę... że ją gdzieś zabiorą. Z drugiej strony myślę sobie że gdyby znalazła się w jakiejś normalnej rodzinie zastępczej to chociaż miałaby szansę normlanie życ

Gość przestraszona 00
moze zaczne sprzedawac zsikane majtki? te co mam sa juz bardzo stare i zniszczone to moze znajdzie sie jakis amator i kupi? Ile moge wziac za takie majtki?

Gość malinowkaaaaaaaa
jesli odrzuci spadek to nie bedzie musiala nic splacac ale tez nic nie dostanie! czyli dom na wsi i wszystko co maja bierze komornik... Jak nie mieszkaja w mieszkaniu spoldzielni to faktycznie nic nie musza placic

taka z tymi alimentami to prawda dlatego tym bardziej lepiej ja ubezwlasnowolnic. gdybys miala prace to moglabys sprawowac opieke nad siostra.zreszta do teog jeszcze daleko podejrzewam ze zanim by sad sie zajal spraw aopieki na d siostra to one bedzie miala 18 lat :D idz do gops-u niech ci pomoga rozwiazac problem z matka powinnni miec jakas pomoc prawna.

Gość malinowkaaaaaaaa
autorko a macie dziadkow zeby mogli prawnie zajac sie sisotra? wogole macie sie gdzie podziac?

Gość przestraszona 00
To wyżej nie ja pisałam :O

malinowa ty wiesz co to przyjecie spadku z dobrodziejstwem inwentarza ? nie wiec poczytaj zamiast pisac bzdury. spadek mozna przyjac wprost, z dobrodziejstwem inwentarza(komornik odlicza dlugi w najlepszym przypadku nic nie zyskujesz i nic nie tracisz zawsze w ten sposob powinno sie spadek przejmowac bo mozna o jakichs dlugach nie wiedziec,dochodza koszty komornika ktory robi spis) albo odrzucic.

musisz isc do prawnika, porady sa bezplatne. w malzenstwie mozna wniesc sprawe o rozwiazanie wspolnosci majatkowej. mozliwe, ze dotyczy to relacji matka -corka.

Gość nie tylko bedziesz
musiała spłacać długi matki ale i matka ma prawo żądać od Ciebie alimentów takie są prawa niestety :o

Gość przestraszona 00
Moja kuzynka bardzo nam pomaga... Mieszka sama, ma dobrą pracę i mówi że możemy być tak długo jak chcemy.. Dziadkowie nie żyją oprócz ojca matki, ale on sam jest już od jakiegoś czasu w domu opieki...

Gość NAMOLNA KUMPELA
Skoro matka jest alkoholiczką powinnaś z pomocą MOPS-u założyć matce sprawę Sądową o ubezwłasnowolnienie jej.Jeżeli ojciec pracował, a teraz nie żyje przysługuje Tobie i siostrze renta rodzinna.Jak znam życie pewnie pobiera Wasza matka i przepija.Też należy jak najprędzej zmienić w ZUS-e Nie napisałaś gdzie mieszka matka? W bloku, czy starym budownictwie, czy jest to lokal gminny, czy własnościowy? Jeżeli jesteś zameldowana z matką to czynsz powinnaś płacić również.Albo szybko wymelduj się od matki. W tej sytuacji zrobiłabym wszystko żeby matkę oddać na przymusowe leczenie.Bez sprawy Sądowej nic nie zdziałasz.

Gość gandziaaaaa
Nie bój się, nie będziesz musiała nic płacić. Możesz odrzucić spadek. Tylko pamiętaj, że wtedy ten spadek przechodzi dalej, tj. na dalszych w kolejności spadkobierców - a więc na przykład na Twoje dzieci, jeśli będziesz je miała. One wtedy też będą musiały odrzucić spadek. Możesz też przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza. To będzie oznaczało, że odpowiadasz za długi, ale tylko do wartości odziedziczonego spadku. Czyli w najgorszym wypadku wychodzisz na zero. Bezpłatnej porady prawnej zasięgniesz np. w tzw. studenckich poradniach prawnych, które funkcjonują na wydziałach prawa uniwersytetów w różnych miastach. Zorientuj się, gdzie jest najbliższy Twojemu miejscu zamieszkania. Trzymaj się ciepło.

czyli w razie czego przygarnie siostrę i ciebie np. w sensie zameldowania wieć nei ma na co czekać tylko ubezwłasnowolnić matkę. opinia gops-u i tak się przyda wiec nie czekaj tylko idź do nich powioedz jaka jest sprawa ze slyszalas o czyms takim i nie masz wyjscia bo komornik was z domu wyrzuci.

Gość Przykre ale prawdziwe
Nie słuchaj bzdur co tutaj niektórzy piszą.Dokąd Twoja matka żyje; odpowiada za swoje czyny i długi.Nieco inaczej wygląda sprawa świadczeń za czynsz.Jeżeli jesteś zameldowana z matką również jesteś odpowiedzialna za długi które powstały z tego tytułu.Jeżeli zrzekasz się majątku po śmierci któregoś z rodziców, nie ma obciążenia długami matki.

Gość gość

moge Ci dobrego radcę polecić, Karol Wieczorski się nazywa, na pewno będzie miął szeroką wiedze z tego zakresu, warto napisać maila