Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prawda, prawda, szczera prawda

WŁASNA FIRMA ? WYSOKI MACIERZYŃSKI ?

Polecane posty

Witam wszystkie Panie, jestem świeżo upieczoną przyszłą mamuśką - obecnie jestem w 8tygodniu ciąży. Dotychczas pracowałam na umowie zlecenie, a mój pracodawca nie zgodził się na przekwalifikowanie na umowę o pracę- więc zostałam na lodzie. Moim jedynym ratunkiem, jest założyć własną działalność gospodarczą, aby dostawać jakiekolwiek pieniądze na malucha. Już wcześniej miałam to w planach, a dziecko tylko przyśpieszyło moją decyzję. Firmę planujemy założyć razem z mężem - oboje będziemy współwłaścicielami. Jeżeli są tutaj Panie, które taką działalność w ciąży już otworzyły, to bardzo proszę o paradę : 1. Kiedy najlepiej taką firmę założyć ?? ( poród będzie we wrześniu) 2. Od razu opłacać największe składki chorobowe? 3. Dodam, że nie chcę zawieszać działalności na macierzyńskim, bo wraz z mężem chcemy aby ta firma działała i on będzie się tym zajmował. 4. Jakie jest rozróżnienie na zwolnienie chorobowe a macierzyńskie a wychowawcze? - Kiedy przysługuje mi zwolnienie chorobowe L4 ? I czy ZUS będzie mi to opłacał? I za ile? - Zwolnienie macierzyńskie domyślam, się że po urodzeniu dziecka przez okres pół roku ? - obliczana średnia ze składek ? - i kiedy zwolnienie wychowawcze? i ile trwa? - i czy przez okres macierzyński, wychowawczy wciąż muszę opłacać do ZUS-u te największe składki, czy wtedy już nie trzeba ?? BARDZO DZIĘKUJĘ ZA WSZYSTKIE MĄDRE ODPOWIEDZI . POZDRAWIAM

Gość nie chcesz zawieszac
działalności na okres macierzyńskiego, ale rozumiem, że wtedy mąż będzie pracował ? nie znam się an tym, ale była tu jedna dziewczyna z podobną sytuacja, kilka dni temu i tam jej powiedzieli, że jesli chce być na zwolnieniu i tak nie może działać w swojej firmie, bo zus robi kontrole...

nie mam czasu w tej chwili ale jeśli nie uzyskasz odpowiedzi to opiszę Ci wszystko weczorem

Tzn. może powiem w ten sposób, że głównie to mąż będzie tą firmę prowadził - jest to firma budowlana. Ja się średnio na tym znam i w zasadzie nie będę się tam udzielać, mąż chce abym była współwłaścicielem i żebym mogła pobrać składki za macierzyński z ZUS-u. Tylko zastanawiam się nad kluczowymi kwestiami, takimi jak wymieniłam wyżej, aby wszystko dobrze zorganizować. A jak wszystkim wiadomo, to co w kodeksach i na papierze często bywa inne niż w rzeczywistości, dlatego wolałabym zapytać mam, które miały już taką sytuację.

mjck- okey, będę czekać. Dziękuje

Gość nie chcesz zawieszac
to moze faktycznie ta osoba Ci pomoze, bo ja przepisuje co wyczytalam wczoraj jak beziesz tylko wspolwlascicielem to chyba mozesz liczyc na macierzynski tamtej dziewczyny maz mial wlasna firme, a ona miala np tylko odbierac telefony, okazalo sie, ze nawet tego nie mogla robic, bo to juz praca

Gość minipizza
jest jeszcze jedna opcja. jak nie chcesz zakładac firmy, to jeśli masz kogoś w rodzinie lub wśród znajomych kto prowadzi działalność, to zatrudniają Cię na umowę o pracę, fikcyjnie, bo ty tam nie bedziesz pracowac, chodzi tylko o papier, ale płacisz składki za swoją umowę, np. ok 1500 zł, ale dzięki temu po kilku miesiącach zaczynasz dostawać kasę będąc na L4 i na macierzyńskim też. moja koleżanę zatrudnił brat w swojej firmie, ona dawała mu kasę na składki, a potem wszystko się zwróciło.

Gość tut tu ru
Dołąćzę się do tematu, jeśli pozwolicie.. Prowadzę dg od listopada, a teraz jestem w 2 miesiącu ciąży. Na jakie pieniądze mogę liczyć jeśli chodzi o macierzyński? Obecnie płacę niższy zus, w sumie ok 400zł. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi. Czy mają znaczenie moje dochody? Bo raz zarabiam 600zł, raz nawet 100 nie wyciągnę..jest bardzo różnie.

Gość Ja też............
Tutaj tu ru dochody nie mają znaczenia. Zostanie ci ok 50zl zasiłku po opłaceniu składki zdrowotnej

Gość tut tu ru
O kurde, no to nieźle. Będzie może trzeba w takim razie pokombinować z tym podniesieniem składki przed porodem... Śmiech po prostu..

Gość businessmenka
tez mnie interesuje ten temat mam tez takie pytanie jak wygląda kwestia opłacania składek na ubezpieczenie społeczne po urodzeniu dziecka i otrzymaniu zasiłku macierzyńskiego? czy nadal trzeba opłacać tak wysokie składki (to chyba nie byłoby już takie opłacalne), czy trzeba obniżyc podstawę od nastepnego mca po urodzeniu dziecka, czy zawiesza się działalnośc? jak to wygląda? przysługuje urlop macierzyński czy nadal trzeba prowadzić działalność????

Gość Ja też............
Wjeździe na tą stronę co podołam, tam znajdziecie odpowiedzi na wszystkie pytania. Ja tak zrobiłam że zawiesiłam działalność po zasiłku. Wszystko trzeba zrobić z głową. Nie podniosłam też maksymalnie składki a tylko o połowę tej kwoty.

Gość businessmenka
ale po zasiłku czyli po upływie 20 tygodni? czy w kolejnym miesiącu po urodzeniu dziecka? do jakiej podstawy podniosłaś? (bo rozumiem, że nie do 250%)

Gość businessmenka
i czy zalozylas dzialanosc bedac juz w ciazy czy duzo wczesniej?

Gość Ja też............
Miałam działalność od 2 lat. Podniosłam do 4000, wcześniej w ogóle nie placiłam chorobwej. Po 24 tygodniach, to był środek miesiąca, poszłam i zawiesiłam działalność. Bo dodatkowe 4 tygodnie też się należą.

Gość businessmenka
a w czasie tych 24 tygodni płaciłasś składki? i to od podwyższonej podstawy?

Gość businessmenka
odpisz mi rposzę bo to najbardziej mnie zastanawia a nigdzie nie mogę znależć odpowiedzi na to pytanie - co zrobić po urodzeniu dziecka? obnizyc podstawę / zawiesić działalnośc / czy przez te 24 tygodnie nie trzeba opłacać skladek zus???

Gość Ja też............
W trakcie zasiłku płacisz tylko zdrowotną, czyli 255 zł. A później możesz zawiesić, zamknąć, lub obniżyć składki.

Gość businessmenka
dziekuję ale to tak z urzędu tylko zdrowotna po urodzeniu czy trzeba coś gdzieś zgłaszać?

Gość Ja też............
Zgadzasz na DRA, ale to już księgowa powinna wiedzieć, a jak zapomnisz tak jak ja to wyslą ci pismo z ZUS.

WITAM poszukuję informacji odnośnie mojej sytuacji ;na forum nie znalazłam podobnego przypadku ; dlatego jeśli ktoś może udzielić mi porady będę wdzięczna. Sytuacja wygląda następująco: Od 2008 roku prowadzę działalność gospodarczą , w styczniu te\go roku podjęłam pracę na etacie ,księgowa (rozliczająca moje podatki z DG) wyrejestrowała mnie z ubezpieczeń w styczniu, ponieważ pracodawca z etatu opłaca za mnie składki, ja placę tylko chorobowe. Termin porodu mam na 13 lipca. Wiem,że prowadząc DG i będąc na etacie otrzymuje się zasiłek z etatu, jestem obecnie na zwolnieniu lekarskim , ale nie dostałam nawet złotówki z zusu , bo zapowiedzieli kontrolę u mojego pracodawcy; więc nie wiem czy mi w ogóle przyznają macierzyński z etatu, kontrola skończy się dopieron po moim porodzie. Postanowilam więc zgłosić się do dobrowolnego ubezpieczenia społecznego z DG od dnia 1 czerwca deklarując składkę od najwyższej podstawy .Moje pytanie - jeśli urodzę w lipcu to aby otrzymać zailek macierzynski z DG musze rozwiązać umowę z pracodawcą? Z jaką datą najlepiej? Druga kwestia co zrobić jeśli urodzę w czerwcu? Jak będą w zusie oblicząć mi zasiłek- czy składki płacone przez pracodawcę zsumują ze skladką wpłaconą przeze mnie w czerwcu z tytułu DG, nie wiem czy można łączyć w ten sposób składki ?NIe wiem czy nie odmówią mi świadczeń z umowy o pracę w wyniku kontroli, z etatu powinnam dostać jakieś 2500 zł zasiłku. ile mogłabym otrzymać zasiłku z działalności jeśli nie upłynęło 30 dni od momentu powstania ubezpieczenia chorobowego ,tzn. jeśli bym urodzila w czerwcu a nie lipcu? Jak wyliczą zasiłek? Co byście zrobili na moim miejscu ? Co radzicie ? Z góry dziękuję za każdą radę. pozdrawiam

Gość gość
Poradź się księgowej (albo dwóch), a nie forum! Chcesz wtopić tyle kasy, bo "przeczytałaś coś na forum"? Aha... Porady księgowych często są za darmo. Idziesz do biura, wypytujesz, a księgowa na to, że nie chce kasy za poradę :) Ja tak miałam dwa razy. A moi rodzice zapłacili 30 zł.

Gość robert78
Cześć Wam chcemy z żoną otrzymywać wysoki zasiłek chorobowy, a później macierzyński i dlatego proszę Was o poradę. A mianowicie: nasza sytuacja wygląda następująco: żona jest na etacie obecnie na l4 do połowy października. Wiemy, że musiałaby mieć albo 1/2 etatu albo całkiem się zwolnić. Żona planuje założyć dg (usługi kosmetyczne, robienie paznokci itp., bo lubi to robić). Chcemy, aby wszystko miało ręce i nogi i dlatego żona chce zrobić kurs jakiś kosmetyczny, żeby też nikt nie zarzucił później, że się nie ma kwalifikacji i dlatego jest to zwykła ściema itp. Wiemy, że aby nie mieć kasy fiskalnej wystarczy jak dochody są w granicach 1900 zł i w takim wypadku wystarczy pisać sobie w jakimś zeszycie dochody za usługi. I moje pytanie teraz takie: czy aby nie byłoby to bezczelnie podejrzane przed zusem, że ktoś w czasie kontroli pokazuje jakiś zeszyt z zapiskami dla udowodnienia ze dg działa, a po drugie: czy lepiej przed zusem jak żona przeszłaby na pół etatu(chociaż szefowa może na to nie pójść, bo jest dziwna), czy całkiem się zwolnić (tylko wtedy nie mamy żadnego zabezpieczenia finansowego w razie jakby zus nie chciał nam wypłacić zasiłku)? Dodam, że termin mamy na początek marca 2014. Jakby ktoś mi mógł powiedzieć, czy już ktoś miał podobny przypadek i jak on się zakończył? Powiedzcie mi też, co należałoby uczynić praktycznie, żeby "coś" takiego się powiodło, bo teoretycznie wiemy co należy zrobić, bo jest to napisane w ustawie? Co należy mówić podczas kontroli, żeby zus nam nie wpierał bajek o wyłudzeniu? Bardzo proszę o odp i z góry za wszystkie dziękuję i pozdrawiam

Gość katarzyna2
Witam mam pytanie ...obecnie przebywam na urlopie macierzyńskim rocznym kończy mi się w przyszłym miesiącu.Opłacałam wysokie stawki(własna działalnośc) do zus .w zeszłym tygodniu zrobiłam test i okazało się że jestem w ciąży ...co powinnam w tej chwili zrobić a w zasadzie co mogłabym zrobić? czy mogę po zakończeniu się urlopu macierzyńskiego udać się od razu na chorobowe ? Czy musze z powrotem na trzy miesiące wrócić do pracy aby uzyskać zasiłek chorobowy czy mogę od razu przejśc na chorobowe??W tej chwili srednia obliczana jest z 12miesięcy ale jeżeli jestem na maciezyńskim to z jakich miesięcy będą mi obliczać ?? proszę o odpowiedz i z góry dziękuje:)

Gość gość
Witam, na początku roku zawiesiłam działalność, od września odwiesiłam na nowo, kilka dni później dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Chciałabym się starać o wysoki zasiłek macierzyński. Czy jeżeli za wrzesień i październik opłaciłabym najniższą składkę, po czym 31 października zawiesiłabym chorobowy, odwieszając go już 1 listopada i płacąc za listopad najwyższą składkę chorobowego, w grudniu poszłabym na zwolnienie... czy podstawa zostanie naliczona z listopada? Chodzi o to, że byłabym ubezpieczona 90 dni, czyli zgodnie z prawem, ale czy jeden dzień wystarczy na zawieszenie macierzyńskiego? Podobno od stycznia zmieniają się przepisy, także jest to jedyna szansa...