Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość andziaszzz

mądre głowy od przecinków

Polecane posty

Gość andziaszzz

Jako absolwentka .... o specjalizacji ...., oraz studium policealnego na kierunku ............., chciałabym związać... Mam pytanie odnośnie tego zdania. Czy nalezy postawić przecinek przed ORAZ i przed CHCIAŁABYM? Ja mam tendencje do stawiania nadmiernej ilości przecinków. Wydaje mi sie, że przed chciałabym powinnien być ale z tym pierwszym, nie wiem.

Gość erggoll
przed oraz chyba nie ale nie jestem pewna, a potem tak bo zaczynasz tak jakby drugą czesc zdania z czasownikiem "chcialabym"

Gość nnnnnieee
Nie wstawiaj tam żadnych przecinków. To zdanie pojedyncze, a przed "oraz" przecinka się nie stawia.

Gość tez mialam wycinane
przed oraz nie stawiasz

Gość andziaszzz
Przed nie wiem w swojej wypowiedzi na pewno postawiałam niepotrzebnie przecinek :P

Gość nie jestem pewny, ale.......
przed ORAZ nie stawiamy przecinków, chyba że występuje po raz drugi w tym samym zdaniu, jak np.: i, lub itp. Mogę się mylić....

Gość andziaszzz
"Wyjątek stanowi sytuacja, gdy oraz znajdzie się tuż za wtrąceniem, które należy wydzielić przecinkami. ---Wczoraj posprzątaliśmy dom, w którym wreszcie jest czysto, oraz zrobiliśmy duże zakupy. ---Mam węża, którego wszyscy się boją, oraz rybki. ---Powiedział mi, że mu się podobam, oraz zaprosił mnie na kawę. W każdym z powyższych przykładów przecinek oddziela wtrącone zdanie składowe od dalszej części zdania, znalazł się więc przed wyrazem oraz „przypadkowo." Są wyjątki ;) Dziekuje Wam bardzo za odpowiedzi.

Gość erggoll
tak se teraz mysle, ze tego drugiego przecinka tez chyba nie ma, bo tam ejst tylko jeden czasownik...

Gość evrillll
Niegramatyczne jest to zdanie. Nie lepiej by było np: "Ukonczyłam studia na kierunku.......o specjalizacji ..... oraz studium policealne na kierunku ....... W związku z czym chciałabym związać..." ?

Gość andziaszzz
O, fajniuśka ta strona, dzięki :) Wpisałam, przed oraz nie ma tam przecinka, ale przed chciałabym jest. Mnie się to zdanie podoba. Nic nie bedę zmieniała. Dziękuję !!!!!

Gość To zależy ...
Również uważam, że nie powinno tam być żadnego przecinka.