Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kwasu nie jadam

usg piersi a miesiaczka?czy mozna?

Polecane posty

Gość kwasu nie jadam

czy to moze miec jakies znaczenie?

tak może mieć znaczenie, nie powinno się wykonywać przed ani w trakcie. Najlepiej ok 10-12 dnia cyklu.

Gość ale dlaczego?
czy nie chodzi jedynie o bolesnosc jaka mozna odczuwac, gdy piersi twardnieja przed miesiaczka? Czy to na pewno ma wplyw na sam wynik badania?

chodzi o wpływ hormonów na strukturę piersi. Tak ma wpływ na badanie, jestem po operacji piersi i nie jedno usg przechodziłam, raz przyszłam ok 26 dnia cyklu (wiedziałam, że nie dostanę okresu bo miałam nieregularne) ale gin stwierdziła, że to za późno i wynik może być nie obiektywny.

Gość kwasu nie jadam
mam guzka na piersi caly czas jest takiej samej wielkosci i tak samo wyczuwalny lekarz mi mowil ze onkolodzy maja wysokiej jakosci usg na ktorych wszystko dokladnie widac, a jak sie rejestrowalam na to usg to nic mi nie mowili o cyklu.

ale usg robi się tez po to żeby między innymi nie tylko sprawdzić czy guz się powiększa ale czy nie ma jakichś innych malutkich zmian. Pod wpływem hormonów struktura w piersi się zmienia stąd najlepiej jest robić wtedy usg bo po prostu jakąś malutką zmianę można przeoczyć. Przed i po operacji rozmawiałam z moim onkologiem i sam polecił wykonanie usg pierwsze pół roku po operacji po miesiączce a następne już co roku jeśli wszystko będzie dobrze.

Gość żę tak powiem
Ja również miałam guza i powiem tak, lekarze mówią że usg najlepiej wykonywać kilka dni po miesiączce, tak jak i samobadanie piersi, ale to nie oznacza że w trakcie miesiączki Ci tego badania nie zrobią. Poprostu po miesiączce wszystko jest jakby bardziej widoczne i badanie jest łatwiejsze do przeprowadzenia. To jest trochę tak jak z cytologią, powinno się niby kilka dni po miesiączce ale kikla dni przed a przecież ginekolodzy robią cytologię właściwie w każdym dniu cyklu, oprócz miesiączki. jeśli masz możliwość aby umówić się na usg po miesiączce to tak jest najlepiej ale jeśli np jest długa kolejka i akurat badanie wypada na miesiączkę to nie jest to jakaś duża przeszkoda do zrobienia usg

Gość gość
wykryto u mnie guza 6 na 4 mm ale w czasie miesiaczki czy mozliwe ze po miesiaczce on moze zniknac

Gość gość
no moja ginekolog z http://www.s-medi.pl/ mowila ze najlepiej robic usg piersi po miesiączce bo wtedy wszystko lepiej widać. Jednak jak jest potrzeba to zrobia ci i w trakcie i przed

Gość gość
ja zaplanowałam sobie wizytę w http://www.gabinetusg.com.pl/ tak, by nie data badania usg nie wypadła w trakcie okresu, myślę, że wynik, dzięki temu będzie czytelniejszy

Gość Malinka

Witam czy badania USG piersi nie powinno się wykonywać w czasie miesiączki? Bo wynik może być nie jednoznaczny. Proszę o odpowiedź.