Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rudagrazynaxxx

pytanie na które nikt nie potrafi mi odpowiedziec....

Polecane posty

Gość rudagrazynaxxx

Hej!!! Mam pytanie,nie znalazłam o tym żadnych informacji w internecie,a bardzo mnie to zastanawia...pytałam położnej i nie umiała odpowiedzieć,lekarz mnie zbył,zmienił temat. Otóż,jestem w 32 tygodniu ciązy,moje dziecko jest ustawione pupką w dół i czekam cierpliwie aż uprzejmie sie odwróci ;) I tak w tym czekaniu zastanawia mnie jedna kwestia: ile trwa taki proces? Tzn ile czasu potrzebuje dziecko ważące 1,5 kg,mające mało miejsca w brzuchu by pokonać drogę z góry na dół? Czy są to minuty,godziny? A może odwraca się po kawałku prezz np tydzień? :D Może są tu mamy,które wiedza dokładnie kiedy ich dziecię sie odwróciło i czuły to wyraźnie przez jakiś okres czasu??? ;-))) Pozdrawiam serdecznie!!!!

Gość lilitka55
lepiej niech sie nie odwraca wtedy masz cc i sprawa z glowy, ja place 7 tys w klinice

Gość jdks;
mnie lekarz poinformował ze do 31 tc ma się odwrócić ale do 34 to już powinno bo nikłe szanse są by odwróciło się później ale są :) Co do czasu odwrotu to mój jest jeszcze malutki i ma 400g ale odwrócenie zajeło mu chwile :) o 18.00 na usg był poprzecznie ułożony a o 21 zaczął się ruszać i chwile potem poczułam takie plaśnięcie i uderzenie w macicy(na wys.kości łonowej i takie parcie jakby mi się chciała macica przez pipke wydostać) i przypuszczam że wtedy ułożył się główką w dół ale rano już był znowu poprzecznie bo czułam :)

Gość rudagrazynaxxx
Oj nie chcę cesarki!! Wolę rodzić ;-))) Własnie mój syn też fikał i czułam jak pływa,ale był mniejszy...a teraz ma jakieś 1,5 kg i mało miejsca... ;-) Czekam ,czekam,wczoraj dużo kopał,ale czy na tyle,by mógł być to odwrót-nie wiem...

jdks; moja Mała na ostatnim tygodniu była pośladkami w dół i nóżkami w poprzek brzucha,a tydzień wcześniej głową do dołu i tak była co najmniej od 14 tyg ciąży i na 3 usg tak się pokazywała a tutaj taka niespodzianka, że zmieniła pozycję i zielonego pojęcia nie mam kiedy. Gin powiedziała, że ok 30 tygodnia powinna już być głową do dołu.

rudagrazynaxxx ale chyba powinnaś poczuć jak zmieni pozycję bo wtedy będzie kopać wyżej :)

Gość aleeosochosiii
Są przypadki,że dziecko odwraca sie przed samym porodem... Mojemu synowi to sie nie udalo i niestety urodzilam przez cc. Nie polecam,ale to juz inny teman do rozmów

Gość rudagrazynaxxx
Włąsnie moje dziecko od wczoraj kopie po bokach-mocno!!! Nie moge leżeć,wczoraj pół nocy siedziałam,bo wariował,a jak kładłam się na boku to kopał niemiłosiernie,bałam się,że go ugniatam i siedziałam jak durna ;) Na plecach mi ciężko leżeć....dalej kopie po bokach,czyli od wczoraj przewraca sie głową w dół???? Długo coś... ;))

Gość kocham siebie i tylko siebie
Mój odwrócił się w ok 30 tyg bardzo boleśnie, obudził mnie tym. A efekt wizualny był upiorny, miałam wrażenie jak by stanął na moim kręgosłupie na palcach nóg i rąk się obracał, brzuch na chwile urósł mi do monstrualnych rozmiarów

miesiąc przed terminem poczułam, że coś się dzieje w brzuchu, a dziecko było spokojne dość - brzuch zmienił kształt - czułam jak mnie coś wypycha w poprzek - to były minuty, za dwa dni znowu - tym razem widziałam w pewnym momencie zarys główki - jak się wybrzuszyła - dziecko wróciło na pozycję - tez minuty dosłownie może dwie - syn musiał już być duży, bo jak się urodziłz za ok. 5 tyg to miał 4150 przypuszczam, że to indywidualna sprawa, ale raczej nie trwa to długo, bo czy w poprzek może być wygodnie?;)

Gość zupelniie szczerze
moj synek odwrocil sie w 36 tyg. a w dniu porodu wazyl 4050g, ja dokladnie wiedzialam, kiedy maly sie obraca, bylo to w nocy i trwalo moze z 2godz., bylam pewna, ze to to, bo zaczelam studiowac poloznictwo i potrafilam sobie malego wymacac, tzn gdzie ma glowe a gdzie pupe:-)

Gość Moppie
U mnie trwało chwilkę. Napewno poczujesz.

Mój synek ok 28 może 30 tygodnia był ułożony poprzecznie,wyszło to na usg i na badaniu przez brzuch.Potem sama nie wiem kiedy i jak -fiknął głową w dół.Na usg w 32 tygodniu czy później był w prawidłowej pozycji.

Moja córcia się obróciła po 35 tygodniu choć całą ciążę praktycznie była pośladkowo- w tym okresie była baaardzo aktywna. A mój brat tydzień przed porodem- mama mówiła że czuła jak się przekręca w brzuchu/

Gość Icy Moon
Moja zabrala sie za obracanie w 36 tygodniu, ale juz sie jej nie udalo. Ile to trwalo? Kilka razy po jakies 10-15 minut, tlukla sie wtedy jak niedzwiedz w klatce, trudno bylo to przegapic

Gość alaaaa maaaa kotkaaaaaaa
mój lekarz dopiero w 36 tc ostatecznie zadecydował o cc które miało się odbyć w 39tc ( miało bo wody odeszły szybciej i c cbyło w 38)

Gość mia mamma
Są ćwiczenia, które można wykonywać a które pomagają się dziecku odwrócić. Poszukaj i zacznij jak najszybciej ćwiczyć.

Ja ani przy jednym ani przy drugim nie czułam kiedy się obracali. Może dlatego, że jeszcze nie byli aż tak duzi bo oboje obrócili się ok. 30 tygodnia.

Gość dojrzała babeczka
Odwraca się szybko (w minutach). Jednak najczęściej może to zrobić do początku ósmego miesiąca. Potem jest trudniej, bo miejsca mniej...:) Jeśli wtedy tego nie zrobi, to później już nie ma szans i cesarka jest...:)

Gość klara1236
moja kopała mnie po bokach do samego końca. Była ułożona pośladkowo

Gość lubieJapka
lilitka55 napisała ci dobrze,lepiej niech ci sie nie odwraca.Zobaczysz jak będziesz marzyć o cesarce gdy zacznie się poród.

Gość moja corka w 34 tyg
byla glowka na dole, 2 tyg pozniej usg wykazalo ze na dole jest pupa-nie czulam kiedy sie obraca. a w 39 tyg cala noc sie strasznie wiercila az bolalo, nastepnego dnia zaczelam rodzic, okazalo sie ze glowka jest znowu na dole. jeszcze masz czas autorko;)

Gość anna-maria-wesola :-)
Jak lezalam na patologi,byla tez dziewczyna ktora czekala na cesarke z powodu ulozenia posladkowego. Byla juz na to tak strasznie przygotowana psychicznie,lekarze juz zaczeli przygotowywac sale,robia ostatnie usg przed cc a tu dziecko glowa w dol! Dziewczyna w szoku,az sie poplakala bo wogole nie myslala o porodzie naturalnym. Takze wszystko sie moze zdarzyc :-)

Gość klara124
po 36 tygodniu ciąży masz 1% szansy, że dziecko się obróci. Tak mi lekarz powiedział. Ale jeszcze masz czas, więc pewnie się obróci:) Cesarka wcale nie jest fajna... też tak myślałam, ale nie miałam wogóle wyobrażenia jak to jest po zejściu znieczulenia

Gość rudagrazynaxxx
CZyli z tego,co wyczytałam obrót trwa raczej minuty,chyba,że dziecko nie umie sie odwrócić,a próbuje...mój syn już drugą noc nie daje mi spać,kopie mnie po bokach,na brzuchu robią mi się fale i nie wiem czy ,,nie utknąl'' w tej pozycji.... Więc śpię sobie na pół siedząco,bo on sobie nie życzy,by go uciskać ;-) Dziwne porównanie na żarty,ale jeśli ktoś oglądał film Obcy-ósmy pasażer Nostromo i pamięta scenę,gdy z brzucha wyłania się mały kosmita to mnie sie to właśnie tak kojarzy :D Chyba przez te stożki,które robią mi się na brzuchu ;)))

Gość dojrzała babeczka
Skoro maluszek tak ostro szaleje, to wszystko jeszcze może się zdarzyć...:D

Gość dojrzała babeczka
Moja córcia też tak brykała. Niestety, ostatnie tygodnie w ułożeniu pośladkowym, bo nie miała miejsca na fiknięcie do góry nogami...:D Była długa (po ur. 60 cm) więc wyraćnie czułam gdy się przeciągała w moim brzuchu....:D Zdarzyło mi się też wtedy nie dolecieć do wc...:O:D

Gość dojrzała babeczka
*wyraźnie

Gość rudagrazynaxxx
może ktoś się jeszcze wypowie??kiedy Wam się dzięciątko obróciło??