Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rolo

POKREWIEŃSTWO

Polecane posty

Gość rolo

ja i moja kuzynka chcemy wziąć ślub w przyszłości czy jest to mozliwe? i nie ma zadnych z tym problemow jeśli. ona jest córką siostry mojej babci?

Prawo kościelne Zgodnie z kan. 1091 K.p.k. małżeństwo jest nieważne: w linii prostej między wszystkimi wstępnymi i zstępnymi, zarówno prawego pochodzenia, jak i naturalnymi; w linii bocznej do czwartego stopnia włącznie. Oznacza to, że prawo kanoniczne czyni niemożliwym zawarcie małżeństwa między wszystkimi krewnymi w linii prostej, bez żadnych ograniczeń. Niemożliwe będzie więc zawarcie małżeństwa z wszystkimi wstępnymi i zstępnymi, niezależnie od stopni dzielących krewnych. Natomiast w przypadku pokrewieństwa w linii bocznej prawodawca kościelny wprowadził zakaz zawierania małżeństwa do stopnia czwartego. Aby wskazać stopień pokrewieństwa, należy obliczyć wszystkie urodzenia dzielące krewnych, np. matka i córka to pierwszy stopień pokrewieństwa, siostra i brat to drugi stopień pokrewieństwa (1. matka, 2. brat), córka siostry matki to czwarty stopień pokrewieństwa (1. matka, 2. babka, 3. siostra matki, 4. córka siostry matki).

Gość rolo
moze po prostu powiedz mi czy mozemy wziąć ten ślub :D i czy możemy być razem bo zabardzo nie ogarniam tego ;>

Gość rolo
ona jest córką siostry mojej babci? babcia > siostra babci > "ona"(kuzynkociotka) i które to pokrewieństwo?

Gość rolo
ona jest córką siostry mojej babci? moja mama - babcia(mama mojej mamy) > siostra babci > "ona"(kuzynkociotka) i które to pokrewieństwo?