Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zrozzzpaczzzonnna!

nadżerka - boję się

Polecane posty

Gość zrozzzpaczzzonnna!

Wczoraj lekarz na wizycie kontrolnej wykrył u mnie nadżerkę i pobrał cytologię. Boję się wyniku. Cy jesśi okaże się, że mam III lub IV stopień to jest ze mną źle i czeka mnie jakaś operacja na te sprawy kobiece. Mam 18 lat. Pomocy

Przestań panikować. Wiele kobiet ma nadżerkę i żadnego raka nie mają. 🖐️

Gość boję się :(
Ja miałam małą przez wiele lat, w końcu urodziłam i nadżerka się wchłonęła sama :) Lekarz ją wykrył jak byłam niewiele starsza od Ciebie.

Gość agula8
spokojnie-wiele dziewczyn ma nadżerkę.Ja ze swoją "chodziłam" kilka lat i urodziłam 2ke dzieci, dopiero po tym usunęłam ją laserowo.Zabieg trwał 10 minut-był trochę bolesny i leczenie jakiś miesiąc-dostałam betadine i invag dopochwowo i po sprawie. Oczywiście nie powinno sie zwlekać bo jednak może być niebezpieczne ale nie ma się co martwić na zapas.Pewnie dostaniesz na początku leki i zdecydujecie z lekarzem czy usuwać czy jeszcze nie.

Gość przelotem.........
nadzerka nadzerce nie rowna. Jedna sie usuwa (ta zmienia wynik cytologii), a innej nie, bo jest naturalnym stanem fizjologicznym kobiety (poszukaj w google okreslenia "ektopia"). Nie boj sie. Wiekszosc tych zmian nie jest grozna. Ale "na oko" wygladaja identycznie, dlatego pobiera sie wymaz i na podstawie jego wynikow okresla co dalej. Spokojnie...

Gość maskotka1
Nawet jeśli wynik okaże się nie taki jak trzeba to nie panikuj - trzeba będzie tylko podleczyć się i znowu powtórzyc badanie - a jej usunięcie nie boli, trochę nieprzyjemne ale da się wytrzymać. Możesz kupić sobie teraz provag i zacząć zażywać bo to zapobiega infekcjom intymnym, które przy nadżerce się zdarzają. Głowa do góry - będzie dobrze!

Gość spokojnie kobieto!
Miałam dużą „brzydką - jak to lekarz określił nadżerkę, niestety z tego powodu często męczyły infekcje intymne. Nie mam dzieci, dlatego ginekolog polecił mi ją wymrozić. Tydzień przed zabiegiem stosowałam invag w celu wzmocnienia naturalnej mikroflory pochwy, zabieg był nieprzyjemny, trwał 15 minut i przez tydzień po nim plamiłam na różowo. Teraz odpukać mam spokój idę na wizytę kontrolną w marcu.

u mnie lekaz zamrozil nadzerke, choc z tego co czytalam niektorzy lekarze nie lecza nadzerki wcale, bo kobieta dzieci nie bedzie mogla miec itp a to wielki blad. ale ja przed i po zabiegu stosowalam multi gyn w żelu aby nic sie nie tworzylo.

spokojnie - nadzerka to jeszcze nie koniec swiata :) moja siostra ja miala i kiedys ciocia - a to czy trzeba usunac zdecyduje lekarz - nie martw sie wszysko bedzie dobrze :)

Nie przejmuj się na zapas. Lekarz oceni czy jest konieczność leczenia, a jeśli tak to jaka (farmakologiczna, elektrokoagulacja, laser). Masz jakieś inne objawy, np upławy?

no tak nadzerka to nie koniec swiata, ale czytałam ze nie leczona prowadzi do raka szyjki macicy, wiec to juz cos powazniejszego. tylko lepiej profilaktycznie dzialac przeciw infekcjom, tak mi tlumaczyl lekarz, wiec dlatego ja uzywam w tym celu zelu multi gyn jak wspominalam. tylko nie wszystkie metody leczenia nadaja sie jezeli kobieta chce miec dzieci.