Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość Farifelia

Proszę o pomoc w odczytaniu rezonansu magnetycznego kolana.

Polecane posty

Gość Farifelia

Witam! Miałam niedawno robiony rezonans magnetyczny kolana i dziś otrzymałam wyniki. W poniedziałek idę z nimi do mojego ortopedy, ale chciałabym wstępnie się dowiedzieć, czy grozi mi operacja, jak może wyglądać ewentualne leczenie? Bardzo proszę o pomoc. Oto wynik badania: W rogu tylnym łąkotki przyśrodkowej drobne ogniska uszkodzeń wewnątrzłąkotkowych stopnia I. Poza tym łąkotki bez widocznych zmian. Więzadło krzyżowe przednie widoczne fragmentarycznie w odcinku górnym i dolnym, podczas, gdy środkowy odcinek tego więzadła nie jest widoczny, w jego lokalizacji są natomiast przestrzenie płynowo - obrzękowe. Obraz sugeruje rozległe naderwanie, możliwe całkowite przerwanie ciągłości więzadła krzyżowego przedniego. Więzadło krzyżowe tylne z drobnymi ogniskami uszkodzeń w odcinku górnym, poza tym jego ciągłość jest zachowana. Więzadła boczne prawidłowe. Rzepka przyparta do kłykcia bocznego kości udowej, nieco przemieszczona bocznie względem tego kłykcia około 4 do 5mm. Sygnał chrząstki rzepki i struktur kostnych stawu rzepkowo - udowego jest prawidłowy. W zachyłku nadrzepkowym nie stwierdza się zwiększonej ilości płynu. Więzadło rzepki i ścięgno mięśnia czworogłowego z drobnymi ogniskami zmian zwyrodnieniowych w odcinkach przyrzepkowych, poza tym ich ciągłość jest zachowana. Drobna wysepka kostna w tym najczęściej kłykcia przyśrodkowego kości udowej średnicy około 5mm zlokalizowana tuż pod chrząstką. Innych zmian ogniskowych w obrębie struktur kostnych nie uwidoczniono. Może ktoś z forumowiczów zna się na tym? Jeśli tak, to proszę o podpowiedzi :)

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować