Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jajniki

zespół policystycznych jajników-dieta

Polecane posty

Gość jajniki

WITAM! Pytanie mam w sumie do dziewczyn, które niestety dowiedziały się kiedyś, że mają tzw. zespół policystycznych jajników, bądź wielotorbielowatości jajników. Pytanie moje brzmi, czy którakolwiek z Was odchudzała się skutecznie przy tym zespole? Bardzo ważne jest w nim to,aby utrzymywać wagę, wybronić się z nadwagi lub nie doprowadzić do niej, do cukrzycy, hiperinsulinemii itp. Czy macie jakieś swoje sposoby na zrzucanie kg? Ewentualnie dziewczyny, które po prostu się odchudzają. Nie potrzebuję komentarzy typu ćwicz, jedz zdrowo, bo akurat prowadzę sportowy tryb życia od dziecka, codziennie 3 razy ćwiczę hantlami, na orbitreku, jestem umięśnioną osobą, ale kobiety z zespołem policystycznych jajników mają zaburzenia hormonalne i nie łatwo jest pozbyć się tłuszczyku. Mam też torbiela na tarczycy, dlatego szukam porządnej diety, aby wyleczyć to wszystko i kiedyś mieć dzieci. Bardzo proszę o pomoc, z góry dziękuje :)

Gość medus_A
moim skromnym zdaniem dieta z niskim IG to podstawa plus ruch, który uwrażliwia tkanki na działanie insuliny (ale to nie są ćwiczenia siłowe, tylko lekkie aeroby typu spacery,byle bardzo regularnie, najlepiej codziennie)

Gość jajniki
Bieganie po schodach będzie ok? Ile mniej więcej minut? Wiem,że po 30 minutach wysiłku organizm korzysta z tłuszczu, najpierw z cukrów w krwi

Gość medus_A
bieganie po schodach to jest jakaś masakra ;) bardzo obciążające dla całego organizmu, zwłaszcza dla stawów i bardzo łatwo o poważny uraz ćwiczenia, które uwrażliwiają tkanki na działanie insuliny to regularne, lekkie aeroby, możesz wybrać takie, jakie lubisz - spacery, jazda na rowerze bez szaleństw, spokojne pływanie itp. wystarczy 20-30 minut dziennie jeżeli parę razy w tygodniu masz więcej czasu, to wydłuż te ćwiczenia do godziny-półtorej i wtedy będziesz też spalała tłuszcz powyższe (tego rodzaju ruch i dieta z niskim IG) odnosi się do problemów związanych z hormonami, to nie jest żaden program treningowy, tylko plan na całe życie, dzięki któremu masz szansę uniknąć cukrzycy, zajść w ciążę itp. jeżeli dodatkowo zależy Ci na modelowaniu sylwetki to najlepiej zajrzyj na bardziej profesjonalne forum sportowe