Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pomocy,Pomocy

Trzesące się ręce

Polecane posty

Gość Pomocy,Pomocy

witam:) mam pytanie, czy ktoś z Was zmaga się z problem drżących rąk?? Np. jak jest większe spotkanie rodzinne to nie wiem dlaczego nagle zaczynają mi się trząść ręce i nawet głupio mi jeść i najchętniej wtedy zapadłbym się pod ziemie. Przeniesienie talerza z gorącą zupa, czy kubka z gorącym płynem jest niemożliwe. Nie dzieje się tak ciągle. najczęściej w towarzystwie, ale czasami jak jestem sam, choć chyba rzadziej. Proszę pomóżcie. Nawet dziewczyny nie szukam, bo to wstyd być z takim kimś jak ja;/

Gość ghfhggddfjfghv
ja tak mam, raczej juz przechodzi. w szkole było najgorzej pozniej pierwsza praca druga i trzesa sie mniej. ale nadal mam ten problem. w mniejszym stopniu ale jest

Gość kckckckckckckckc
nie trzeba krasc-to i lapy nie beda sie trzasc-pozdrawiam

Gość ghfhggddfjfghv
Tak mnie to też denerwowało bardzo... ja jestem dziewczyną to jeszcze gorzej. Ciężko mi było chodzic na rozmowy o pracę, gdy czytałam referaty w szkole to nie mogłam kartki utrzymać.. Straszne to było. Jak z kimś się spotykałam to najczęściej ręce trzymałam w rękawach. A jak musiałam nieść tzw. kubek kawy to łokcie trzymałam blisko ciała i drugą ręką podtrzymywałam kubek. Kilka lat temu stwierdziłam że nie ma co tego ukrywać bo i tak wszyscy widzą. Tłumaczyłam że nawet jak się lekko denerwuje to ręce mi się trzesą, po chwili przestawały jak tylko to powiedziałam. Teraz mam męża i żadne z nas na to nie zwraca uwagi. A jak już to się z tego śmiejemy. Głowa do góry trzeba sie nauczyć z tym żyć. a nawet nie zauważysz gdy zaczniesz nad tym panowac.

Gość Pomocy,Pomocy
ghfhggddfjfghv dziękuję za dobre słowo:) powiedzmy, ze to sprawia przykrość w chwilach kiedy wraca i nie jest to, aż taki problem. Ale jak łapie dola i nałożą na to moje inne problemy, to się żyć odechciewa;/ Ale trzeba walczyć:)

Gość to jestttt
od nerwicy

Gość Autorko_
Być może od nerwicy. szczerze , to jak spotykam się ze znajomym,i to ciągle myślę, im się w miarę okłada, są kimś, a ze mnie takie zero;/ To strasznie. oczywiscie życzę im z całego serca, jak najlepiej, ale mam nieraz takie dziwne myśli, ze ja jestem nikim;/

Gość gość
tez tak mam niestety .nie dotyczy to tylko jedzenia ale rowniez wystepow publicznych rozmow kwalifikacyjnych itp

Gość gość
Też tak mam, a jak wypiję kawę to już w ogóle masakra

Gość babka z piasku
Od nerwicy ( bo nerwica ma wpływ na układ nerwowy i biochemię w mózgu), dobrze ktoś napisał, ale może to być też "od" kręgosłupa.

Gość dziadek z marmuru
może być brak magnezu i witaminy B complex

Gość S.A.B.

Jeżeli tego typu objawy występują głównie w sytuacjach ekspozycji społecznej, to bardzo możliwe, że masz fobię społeczną, a trzęsące się ręce są najzwyczajniej objawami somatycznymi lęku przed oceną drugiej osoby. 

Radziłbym wypróbować metody relaksacyjne jak relaksację Jacobsona lub Schultza (pełno na YT), podbudowanie samooceny oraz ewentualnie regularne stosowanie olejków CBD.

Jeżeli to zawiedzie, to psychiatra i psycholog, niech dokonają analizy twojej osobowości i być może konieczne będzie inne postępowanie.