Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asiulka7775

jak dużo wasze 2latki mmówią?

Polecane posty

Gość asiulka7775

Witam. Jestem mama 20miesiecznej corci.jest bardzo żywa. Ale bardzo mało mówi tylko "mama baba daj tak nie"czy to nie za mało? Starszy syn ma 4lata i buzia mu się nie zamyka

Nie ma co sie stresowac, moja corka jak na 2 latka naprawde byla dosyc postepowa,i jak katarynka nadawala,a za to jej brat blizniak nawet jak mial 4 lata byl traki niemrawy,nie lubil wdawac sie w dyskusje, wolal palcem pokazywac i byl niesmialy,wiec to zalezy od dziecka ,nie ma co porownywac jedno z drugim bo to dwa indywidualne odrebne ludziki :)

Gość lady hounslow
Kazda dzidzia jest inna i inaczej się rozwija.moja ma dwa latka i składa juz małe zdania. Choć niektóre słowa mówi po swojemu:) dużo powtarza.trzeba juz przy niej uważać co się mówi bo jest jak mala papuzka;)

Gość asiulka7775
Ja mam porównanie z mojego brata córka. Ona jest starsza od mojej o 15dni i mówi strasznie dużo mówi, już zaczyna mówić pełnymi zdaniami. A moja nic

Gość zonaKraka
Mój zna sporo słów, co najmniej kilkadziesiąt, ale zauważyłam że im więcej się uczy tym mniej wyraźnie mówi, no i niektóre przekręca stale- oprócz "kocham" chyba w żadnym wyrazie nie wymawia początkowego "k"- dlatego jest "toń, tosz, tula" itd... Bardzo ładnie odmienia rzeczowniki, ale czasowników praktycznie nie, słabo składa zdania, mówi obrazami- opisuje skojarzenia, ale raczej nie mówi "daj mi pić, prosze" tylko "pić" po prostu. Razem z jego gestykulacją dogadujemy się bez problemu, mogę zrozumieć co opowiada.

No to Ci pisze!NIE porównuj dzieci do siebie nawzajem nie wazne bedąc w jakim wieku, kazde z nich ma swoj rytm rozwojowy i nim podąża.Tamta mala moze w mowie byc bardziej postepowa a twoja mala zas niebawem okaze sie w czym innym gdzie druga moze miec braki...ale nie ma co sie nad tym rozkminiac ,doprawdy to nic nie da a tym bardziej urządzac jakiegos wyscigu szczurów ,i z twojej robic kopie kuzynki Twoja corcia ma swoje tempo rozwojowe i tak bedzie w kazdym etapie rozwojowym jej dorastania

Gość mój nic
mój 2 -latek (ze stycznia) nie mówi ani jednego słowa. mówi bardzo dużo ale w swoim języku. nawet mama czy tata nie mówi. kiedyś zacznie:)

Gość alaaaa maaaa kotkaaaaaaa
mój dwulatek ze stycznia mówi praktycznie non stop, buzia się mu nie zamyka. Jego zasób słów jest ogromny, składa też już zdania. Dużo mu czytamy praktycznie od 9msc życia , jest ciekawski więc wszystko trzeba mu opowiedzieć ...

Gdzieś kiedyś czytałam, że dwulatek powinien wymawiać od 10 do 200 słów. Jeżeli wymawia to minimum (czyli 10) to nie ma się czym martwić. A Twoja córka autorko do 2 lat jeszcze ma 4 miesiące. Spokojnie, to bardzo dużo czasu. Dziś może nie mówić nic a jutro jak język Jej się nie rozwiąże to będziesz miała dosyć:)

Gość aaaaasssskkkkkaaa1
nie masz sie cos przejmować bo kazde dziecko rozwija sie indywidualnie, takze porównywanie i analizowanie jest bezsensu. Moja ma 2 latka mowi wszystko zdaniami wielokrotnie zlozonymi, trzaska piosenki i wiersze na pamiec ale za to w sferze ruchowej slabiej rozwinieta.....Przyjdzie czas kiedy corka zacznie mowiec takze spokojnie:)

Gość sadowa sprawa
moja corka mowila juz zdaniami, znala proste piosenki i jakies proste wierszyki, zdania skladala z 3-4 slow za to pozno nauczyla sie chodzic bo w wieku ok 15 miesiecy dopiero za to syn chodzic juz potrafil jak mial 11 miesiecy a mowic zaczal po 2 latkach, do 2 lat mowil tylko np "mama daj" , "mama pic" itp a jak skonczyl 2 latka to zrobil wielki przeskok i zaczal skladac zdania od razu z 4-5 slow

Gość mama/De
moja Lena ma 20miesiecy i gada jak nakrecona buzia jej sie nie zamyka.mama tata babo( tak mowi do mojej mamy do drugiej babci normalnie:)dziadku,pies kot wujek nie mowi ciacia tylko ciotka potrafi wymienic imiona wszystkich domownikow a w wiekszosci sa trudne dla tak malego dziecka typu.Krystian Laura jak maz zajety nie zwraca uwagi na tato to corka z namyslem pyta:Adrian slyszysz?porownojac ja do starszej corki (tak wiem ze sie tego nie robi) to mala bardzo duzo mowi.a jej ulubione zdanie to bezwzgledu na pore dnia:chodzi po miezzkaniu ze swoja miseczka i ciagle wola :obiad obiad..mamo ja chce miesko:)

Gość ji;
mój syn ma 20 miesięcy i mówi wszystko

2 latka i 2 miesiące. Po swojemu nawija jak nakrecony, ale zeby po ludzku to już wyższa szkoła jazdy. Mama, tato (z oporami), babu (mniemam, ze to babcia), psi (siku), mnia mnia (jeść), myj myj (kąpać sie), pti, pta. Plus gestykulacja. Także szału nie ma.

20mies. - to trochę jeszcze brakuje do dwóch lat, a w tym czasie dziecko może zrobić duży postęp, moja do tego czasu mówiła ok. 10 słów, teraz ma dwa lata i od jakiegoś miesiąca widzę, że poszła dużo do przodu - potrafi dwa, trzy nowe słowa dziennie powiedzieć, z tych, które potrafię zrozumieć, ale nie lubi jeszcze składać wypowiedzi, dwu czy więcej wyrazowych