Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

olawd

jak nauczyc dziecko wydmuchiwac nos??

Polecane posty

pomocy , rece mi juz opadaja . maly ma 4 latka i nie umie wydmuchac nosa . chyba probowalam juz wszystkiego . przez ten cholerny katar - wszystko wciaga i potem dusi sie kaszlem ...

Gość heja hejo ho
Ja po prostu pokazywalam dziecku, sama 'wydmuchiwałam' nos i załapało

Gość herbatawkubku
musisz mu jedną dziurkę zatkać, buzią niech wciągnie powietrze i noskiem wydmucha. Ja się z moim synkiem bawiłam podczas kąpieli w "wyścigi smarków" :) podziałało

Gość to średnio z jego pojętnością
jest , bo mój ma rok i 4 m-ce i pomału zaczyna wydmuchiwać nosek.

Gość nie przejmuj się, mój
zaczął smarkać dopiero jak skończył 7 lat :O nie chciał i już sadzałam go na kanapie i fridą leciałam teraz ma 8 lat i w końcu smarka, ale też go trzeba długo namawiać :O całe szczęście katar ma 1-2 razy do roku

Gość nie przejmuj się, mój
i co tu ma pojętność do rzeczy - mój umiał ale nie chcial, mówił, że się boi :D dzieci mają różne fobie...

Gość ostatnia dlatego ze
z wiekiem samo mu to przyjdzie, tez mialam z tym problem

Gość sjdhjsdfhdjfhdf
Mój mąż naszą dwuletnią córkę nauczył w ten sposób. Nalał do miseczki wody i pokazał małej jak robi się bombelki ustami w wodzie czyli jak dmuchać by woda bulgotała i jak się już tak kilka razy pobawiła i załapała samo dmuchanie to powiedział by teraz w chusteczkę dmuchała buzią i noskiem i tak nauczyła się najpierw dmuchać buzią i noskiem jednocześnie a potem załapała że samym noskiem też jest praktycznie , zwłaszcza jak miała katar . Można z dzieckiem ćwiczyć nawet wtedy kiedy nie ma kataru ale jak maluch ma zablokowany nos to bardzo ciężko będzie mu wydmuchiwać i przyjemne to wtedy też nie jest bo przydusza i zatyka wiec trzeba powiedzieć by nabrał powietrze do buzi i spróbował wydmuchać je noskiem ;) (wcześniej trzeba zapsikać nos solą fizjol lub sprayem z wodą morską.)

Gość do powyżej
fajny i ciekawy pomysł. Jutro wypróbujemy u córci :D

dzieki za pomysly . moj po prostu nie chce i juz . ale dzis malutki kroczek do przodu zrobil , udalo mu sie ciutke wydmuchac - oczywiscie byly brawa :D cieszyl sie wiec mam nadzieje ze teraz to juz z gorki pojdzie . a jak nie to jak do tej pory , bede uzywac aspiratora i juz .

Gość jcfwfj
moje dziecko ma 3 lata, i umie... Teraz sie zdziwilam, ze to dziwne

Pomocy! bo ja już też nie mam sił do mojego 3,5 letniego dziecka. On jest strasznym uparciuchem i ciężko go do czegoś namówić, do tej pory nie potrafiłam go namówić by spróbował dmuchać nosek do chusteczki. W końcu dziś dał się przekonać, bo obiecałam mu nagrodę. Ale znów się załamałam :( bo zamiast wydmuchiwać do chusteczki to wciąga to do nosa :( pomocy!!!!

Gość moje 4 lata i tez
nie potrafi:O

Gość denka
moja nauczyla sie sama przed 2ma tygodniami, w wielku1,5 roku. A dlaczego otóż dlatego że my z męzem jestesmy alergikami i mamy katar sienny i ciągle chodzimy z chusteczkami smarkamy cały czas, nieraz głośno, zawsze mamy przy sobie chusteczke, a ja mam krzywa rpzegrode, mamy po prostu takie nosy, córeczka podpatrzyła i zaczęła ochoczo naśladować. Przydało się bo teraz choruje i sama wyciera i ja chwalimy:D

Gość moja naujczyla sie jak miala
3,5roku, stosujemy tez sinus rinse

Gość gość
ja nauczyłam dzieci dmuchac nosek na świeczce. Zdmuchiwałyśmy najpierw świeczkę noskiem a poźniej tą samoą czynność do chusteczki, zawsze przypominając - tak jak świeczkę.