Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość legendaOdziewczynie

co zamiast oliwki dla noworodka?

Polecane posty

Gość legendaOdziewczynie

nie chce aboslutnie uzywac oliwki. czym moge zamiast jej smaowac ciao dziecka?

Gość najlepiej to nie smaruj
niczym jesli nie jest to wskazane ani nie pudruj pupy

Ja do wody do kąpania i dodawałam oilatum i niczego więcej nie używałam. Nigdy niczego innego nie używałam, syn ma teraz 2,5 roku i nie ma żadnych problemów skórnych.

Gość najlepiej to nie smaruj
moja polozna doradzila mi tylko by kapac noworodka w oliwce w niczym wiecej i mala miala super skore :)

Gość olejek ze slodkich migdalow
100% naturalny, nie to co oliwka

Gość a tak weszlam...
Dokladnie tez polecam ten olejek z migdalow,sama go rowniez dla siebie uzywam poprostu do wszystkiego,nawet makijaz nim zmywam :)

Gość parafina
a ja polecam parafinę można kupić w aptece za 3 zł tanie a super działa na suchą skórę

Gość polecać dziecku parafinę to
trzeba mieć coś nie tak z głową:O najgorsze świństwo przecież to pochodna ropy!

Gość Niebieska Malwina
ja stosuje nakretke oilatum do kapieli...i corcia jak na razie ma piekna skore...

Gość ihibjhv h
naturalny olejek ze słodkich migdałów

Gość legendaOdziewczynie
a mleczka i balsamy? p co na oddzalach noworodkowych smarują cialo dziecka oliwką? moja 1 córka wlasnie miala uczulenie na oliwke

Gość legendaOdziewczynie
a gdzie mozna kupic olejek ze słodkich migdałow i jak go uzywac? czy nadaje sie dla noworodka/

Gość Jeżeli chodzi ci o oliwki
sklepowe na parafinie to polecam zamiast tego czystą tłoczoną na zimno oliwę z oliwek (kupujesz małą buteleczkę) i wsmarowujesz dziecku w mokre ciałko. Jeżeli wogóle chcesz z jakichś powodów unikać olejów to kup w aptece maść słonecznikową bądź jakąś inną specjalnie do skóry noworodków (jak nie mają to niech zamówią) są też kosmetyki Eubos (bardzo dobre). Musisz pamiętać że smaruje się skórę suchą, łuszczącą się bo jak noworodek ma ładną , gładką skórkę to nie warto jej czymkolwiek paprać a u starszego niemowlęcia już tym bardziej. Ima bardziej zaczniesz skórę dziecka uzależniać od kosmetyków bym bardziej sucha będzie bo nie wytworzy już sama odpowiedniej ilości sebum gdyż się rozleniwi. Ja za namową położnej smarowałam córkę tylko przez pierwszy miesiąc oliwą z oliwek a potem już wogóle. Córka miała zawsze gładką, śliczną skórę, bez mazideł.

Nadaje sie dla noworodka jak najbardziej,to jest najdelikatniejszy z olekow i calkowicie naturalny,bez zadnej chemi.Mysle ze dostaniesz go w sklepie ze zdrowa zywnoscia.Popatrz tez w dobrych supermarketach czy przypadkiem go nie ma. Moje dzieci po oliwkach tych "markowych" zawsze mialy uczulenie,a jesli chodzi o parafine to nie wiem dlaczego ktos tam sie tak oburzyl,ona tez jest dobra dla maluszkow i nie powoduje podraznien,ja nia swoja starsza corke smarowalam,a polecila mi ja polozna i to byl wtedy jedyny kosmetyk jaki moglam dla niej stosowac.

Parafina z tego względu nie jest wskazana dla niemowląt gdyż za bardzo obciąża skórę, zatyka ją i powoduje że skóra nie oddycha (parafina nie przepuszcza powietrza) poza tym poza uczuciem jedwabistej gładkośći więcej plusów taka parafina nie daje a wręcz przeciwnie. Parafina ratuje natomiast skórę bardzo mocno podrażnioną i przesuszoną ale wtedy robi się dwurazowe doraźne zabiegi a potem kontynuuje już naturalnymi środkami. Mnie położna również polecała oliwę z oliwek bo działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Olejek z migdałów też jest świetny , delikatny i bardzo odżywczy.

Gość potwierdzam, olejek ze słodkic
migdałów sprawdzi się najlepiej. Kiedyś to on był bazą kosmetyków, a nie parafina. teraz go czasem dodają, albo stanowią bazę tych naturalnych. Można go dodawać do kąpieli, bo jest naturalnym emolientem. Można smarować ciało, nie tylko noworodka ale i swoje. jest bardzo lekki, dobrze nawilża i się wchłania. Kupić można w aptece.

Gość a moze lepiej kupić oliwkę
hipp dla niemowląt? ma świetny skład, nie zawiera parafiny i chemicznych składników, jest naturalna i zawiera min olej ze słodkich migdałów ;)