Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mloda mamcia 2013

Czy warto dużo pieniędzy inwestować w wyprawkę?

Polecane posty

Gość mloda mamcia 2013

Czy warto kupować wszystko najdroższe, znanych firm, polecane, itp czy rzeczy tańsze też mogą być dobre? Czy może są produkty, w które warto zainwestować więcej kasy, a inne można z powodzeniem zastąpić tańszymi, ale też dobrej jakości?

Gość 30 kolorowych pisaków
a co zamierzaasz wyprawiać?

Gość mloda mamcia 2013
up

Nie oszczędzałabym na dobrych pieluszkach, dobrych kosmetykach do pielęgnacji, butelce BPA FREE. Ubranka jeśli nie jakieś sztuczne kupiłabym takie jak mi się podobają, myślę że póki co dziecku obojetnie czy obsikuje spodenki firmowe czy nie.

Gość taki lajf
Nie, nie warto wywalać kasy. Jedyne, na czym nie oszczędzam, to zabawki - nie kupuję plastikowego, chińskiego badziewia za 5zł na bazarku. Nie dlatego, że to nieformowe, ale po prostu te zabawki sa niebezpieczne. Cała reszta - bez przesady. Korzysta się z tego kilka miesięcy do maks 2 lat. Owszem, rozumiem że kupowanie daje frajdę, a łóżeczko z żyrafką pięknie lakierowane, być może różowe, ładniej się prezentuje w sypialni niż zwykłe szczebelkowe, ale funkcjonalność ta sama, a kasy wywalonej dwa razy tyle (albo więcej) ;) No, chyba że ktoś ma forsy za dużo i czy wyda 3 tysiące czy 10 tysięcy nie robi mu różnicy ;)

Gość mama007
nie oszczędzałam na kosmetykach, ubrankach (chodziło o jakość i wygodę zakladania), pościeli, foteliku i wózku. Zaoszczędziłam na łóżeczku i żałuję. Jesli chodzi o ubranka, to nie patrzę za bardzo na wygląd i firme, ale na jakość właśnie, a młodemu obojętnie, jaką "metkę" obsra albo zarzyga.

Ubranka kupuj uzywane bo sa lepsze dla noworodka - wiecej razy prane i prasowane a wiec miekkie i juz nie tak przesiakniete chemia jak te nowiutkie ze sklepu. Kup lepszy wozek aby sie wygodnie prowadzilo raczka nie byla za nisko, zeby nie trzepalo dzieckiem i mial skretne kola - te najtansze nie maja. Lozeczko mozesz kupic drozsze ale takie ktore posluzy do 5-6 roku zycia po zdjeciu szczebelek. Kosmetyki lepiej te bio bez chemii ale tez nie szalej z ich uzywaniem. Pieluchy moga byc tanie z lidla i biedronki - i tak ida do smieci:D ogolnie wszyystko mozna miec uzywane! Niech tylko butelki czy smoczki beda nowe no i te lepsze - bez bisfenolu.

Ja jestem na etapie kompletowania wyprawki. I uważam, że można kupić tańsze rzeczy ale nie koniecznie tracąc tym na jakości. Przykłady np. butelki BPA FREE wcale nie muszą być tylko jakichś renomowanych firm. Owszem ja sama kupiłam Avent ale tylko dlatego, że były w zestawie z laktatorem i zapłaciłam śmieszną kwotę 147 zł. Pościel - wcale nie musi być markowa, czy za nie wiadomo ile pieniędzy. Zresztą można popatrzyć na Allegro - ceny zestawów pościeli przykładowo 8 elementów wahają się od 120 nawet do 400 zł. Najlepiej poczytać posprawdzać komentarze itp. Ubranka - przykład w Smyku 3 szt. bodziaków w regularnej cenie kosztuje 40 zł, w Auchan kosztują 20 zł. Kupiłam w Smyku z krótkim rękawem z 40 zł przecenione na 20 zł, i te w Auchan z długim - jakość - obydwóch bardzo dobra, napy się fajnie rozpinają, tak więc trzeba iść i po dotykać, sprawdzić jak się używa. Tak więc nie sugeruj się ceną. Pieluchy to samo - nie ma reguły możesz kupić Pampers Premum Care i uczuli Ci dziedziaczka i poodparza, a możesz kupić tańsze Babydream z Rossmana czy Dada z Biedronki o ile dobrze pamiętam i też się sprawdzą - tak więc jak robisz wyprawkę nie kupuj jednych pieluch, jak chcesz mieć parę paczek to kup różnych firm - tylko o nich poczytaj najpierw, są takie które odradzane są np. przez prawie każdą mamę, a są takie które odradzi część mam. Łóżeczko - też nie ma reguły - z tego co słyszałam Klupś ma liche szuflady - a sporo kosztuje. Ja zdecydowałam się na łóżeczko za 220 zł z przesyłką z Allegro firmy "Bobas"- mam nadzieję, że będzie to dobry wybór. Kosmetyki - najgłupsze co słyszę - te droższe to lepsze. Guzik prawda, gdyby choć część z was znała się na chemii kosmetycznej i popatrzyła na skład, zrozumiałybyście, że nie ma znaczenia czy jest to kosmetyk za 60 zł czy 20 zł, w tych droższych tak samo potrafią być napakowane takie rzeczy, że głowa boli - a później płacz czy zgrzytanie zębów - przecież dałam tyle pieniędzy - a uczulił. I różne pozytywne opinie różnych centrów, instytutów mają się tutaj do niczego - np.uwielbiany SLS jest wpychany w płyny do higieny intymnej które mają pozytywne opinie Centrum Matki i Dziecka czy Instytutów Ginekologicznych itp. Warto o czymś poczytać zanim się na to zdecydujemy, ważne jest oczywiście bezpieczeństwo dziecka więc np. nie oszczędzać na foteliku dla dziecka, lepiej kupić używany Maxi Cosi CarbioFix np. za 200 zł bezwypadkowy niż dać 100 -200zł zł więcej wózek z zestawem który dodatkowo ma fotelik nie wiadomo jako