Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nationalartdeco

luteina a antykoncepcja - jak działają?

Polecane posty

Gość nationalartdeco

Cześć, przewertowałam kilka portali z informacjami na ten temat ale coś nie ogarniam :/ Mam problemy z jajnikami i w celu wywołania owulacji biorę Luteinę. Zanim zaczęłam ją brać, pęcherzyki co prawda rosły, ale nie dość mocno, by pęknąć, skutkiem czego nie dochodziło też do miesiączki. Z tego co wyczytałam i wykombinowałam wynika, że tabletki antykoncepcyjne ZUPEŁNIE blokują dojrzewanie jajeczek? To po co w takim razie przerwa w ich braniu na krwawienie w ogóle? Bardzo proszę o odpowiedź!

tak, tabletki antykoncepcyjne blokują owulację. przerwa ma ''naśladować'' fizjologię. czy jest tak naprawdę potrzebna? nie wiadomo. nie wiem tylko o co Ci chodzi z tą luteiną. luteina to nie tabletki antykoncepcyjne.

Gość bfbfgbffb
a ja nie czaję po co takie pytania zadawać na forum? od tego jest farmaceuta lub lekarz a nie stado w większości "wszystko wiedzących" bab

Gość nationalartdeco
Przepraszam za nieścisłość - chodziło mi o różnicę w działaniu, a raczej o podobieństwo - czy przy stosowaniu obu preparatów dochodzi do jajeczkowania. Czy jeśli bez luteiny nie dochodzi u mnie do jajeczkowania, to nie wyszłoby na to samo gdybym ją odstawiła po prostu zamiast zaczęła brać antykoncepcję. Luteina jak najbardziej je wspomaga, jest stosowania przy niedomogach jajnikowych i polecana dla kobiet starających się zajść w ciążę. A przy antykoncepcji zastanowiła mnie zasadność krwawienia, skoro jajniki są niejako na wstrzymaniu wtedy i tak.

Gość nationalartdeco
A pytanie na forum napisałam dlatego, że wizytę u lekarza mam niestety dopiero końcem marca, i chciałabym się jakoś do niej przygotować - chociażby pod kątem tego jakie pytania zadać.

Gość bfbfgbffb
no to zawsze możesz porozmawiać z farmaceutą jak przepraszam maja cie przygotować do takiej rozmowy kobiety ktore nie mają takiego wykształcenia, a zapewnie tak samo jak i ty wyczytaja cos na necie?

Gość nationalartdeco
Chyba masz rację, nie ma co liczyć na sensowną odpowiedź. Myślałam zwyczajnie, że jeśli ktoś czegoś używa, to ma choć mgliste pojęcie o jego działaniu i będzie potrafił się wypowiedzieć w temacie. Co do luteiny - jestem najlepszym przykładem na to, że podkręca jajniki do działania. Dziękuję, do widzenia.