Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aghaggagaa

Odstawienie tabletek anty.. Proszę o pomoc

Polecane posty

Gość aghaggagaa

Mam 20 lat, tabletki stosuję jakieś 4 lata, miałam jedną miesięczna przerwę, i to już dawno temu.. Zaczęłam stosować ze względu na to że miałam zanik okresu spowodowany odchudzaniem. Potem poznałam faceta, i jakoś tak zostało, dziecka nie chcę więc je biorę. Od jakiegoś czasu mam problemy z infekcjami, takim jakby kłuciem w podbrzuszu. Byłam u gina, niestety tym razem nie prywatnie, i nie chciał mi usg zrobić, stwierdził że to przez tabletki, i że po 2 latach powinno się robić min 3 miesięczną przerwę. Nie wiem co o tym myśleć, boję się stosować tylko prezerwatyw. A kolejną sprawą jest to że boję się że po odstawieniu tabletek, przytyję.. albo że to nastąpi gdy będę chciała do nich wrócić.. Jak to było u was po odstawieniu ? Miałyście jakieś skutki uboczne z rezygnacji z pigułek ?

Gość aghaggagaa
?

Czesc ja tabletki bralam przez 8 lat z 2 miesiecznymi przerwami w tum czasie gdy moj facet wyjechal na dluzej. Tabletki odstawilam prawie dwa lata temu bo zaczynalismy myslec o dziecku i chcielismy zeby wszystko sie uregulowalo. Co do przerw w braniu tabletek to sa dwie szkoly, jedna mowi ze trzeba organizmowi dac troche odetchnac, a druga ze takie przerwy tylko dodatkowo rozlegulowuja gospodarke hormonalna. U mnie jedynym objawem po odstawieniu tabletek bylo pogorszenie sie stanu cery, ale to akurat genetyczne. Ostatnio tez zaczely pojawiac sie torbiele i wtedy uslyszalam ze niepotrzebnie odstawilam tabletki z wyprzedzeniem, bo tabletki hamuja powstrzymuja powstawanie torbieli. Tak wiec sama musisz rozwazyc, ktore rozwiazanie jest bardziej optymalne, i czy infekcje faktycznie maja powiazanie z tabletkami..

Gość aghaggagaa
no wlaasnie pewnosci nie mam.. wczesniej nie mialamz tym problemu, dopiero teraz praktycznie co miesiac cos mnie boli i te klucie.. moze zle wyleczona pierwsza infekcja ? sama nie wiem

Wg mnie powinnac zrobic sobie usg dopochwowe, bo jesli jest stan zapalny lub torbiel to bedziesz znala przyczyne bolu.

Gość aghaggagaa
usg mialam robione z pol roku temu i nic tam nie bylo.. ten gin co teraz bylam stwierdzil ze zadnego torbiela nie mam i ze niby wszystko jest ok.. ale nie wiem czy bez usg mozna to stwierdzic ?

Gość na Twoim miejscu poszlabym
do innego lekarza. Dla pewnosci. Usg nie jest Twoim wymyslem, powinien je wykonac. A cytologie jak czesto robi? Pobral teraz wymaz?

Gość aghaggagaa
nie.. zawsze chodzilam prywatnie, placilam 150 za wizyte i mialm robione wszystko... to byl pierwszy i ostatni raz gdzie poszlam normalnie do ginekologa.. nic mi nie zrobil, zobaczyl tylko sluz, i pomacal mi brzuch

skoro nie pobral nawet wymazu, to jak mogl odrzucic inna , niz pigulki, przyczyne problemu? Ech, ci lekarze na nfz... Tyle sie trabi o cytologii, a potem idziesz do przychodni i slyszysz, ze jesli poprzednie badanie bylo w porzadku, to teraz, po roku , kolejnego nie wykona :o nie odstawiaj jeszcze pigulek. Wroc najpier do tego ginekologa, ktory wykonuje "zestaw badan" :) kto wie, czy od razu jakiejs infekcji nie zdiagnozuje..?

jeszcze jedno: pigulki nowej generacji nie zatrzymuja wody w organizmie, wiec nie ma efektu przybierania na wadze. To tak nie dziala. Niektore kobiety twierdza, ze przyjmujac hormony czuja zwiekszony apetyt. Coz, ale wtedy tyja, bo...wiecej jedza ;) a nie od pigulek :) ja przyjmuje Yasmin i nie narzekam. Ale dobor srodka antykoncepcyjnego to indywidualna sprawa. Z wiekiem moze tez sie zmienic ten odpowiedni dla Ciebie. O tym powinnas zdecydowac wspolnie z lekarzem.