Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kamilla30

allegro- podatki

Polecane posty

Gość kamilla30

Witam mam ogromny problem nie weim co mam robić proszę wszystkich którzy mieli z czymś takim do czynienia o szczerą odpowiedź... otóż miałam dołek finansowy i życzliwa osoba podpowiedziała aby posprzedawać rzeczy na allegro i tak zrobiam, od paź do grudnia 2012 roku spzedałam sporo ubrań oraz zabawek na allegro, ubrania należały do mnie dłużej niż 6m, (ubrania które są niepasujące na mojego syna prawie 7lat to się uzbierało, na mnie i męża albo zabawki szczególnie miśki którymi się syn nie bawi) ale srzedałam też ubrania koleżanki z mojego konta allegro pieniążki poszły na moje konto bankowe(koleżanka szykowała się do wyjazdu na stale za granicę nie chciała brać wszystkich rzeczy swoich i dzieci dlatego parę ich sprzedałyśmy ) mama sprzedała swoich parę (mało)rzeczy ze swojego konta allegro ale przelewy poszły na moje konto bankowe ponieważ swojego wogóle nie posiada, i tu się zaczynają schody bo konta allegro różne ale z jednego domu ktry jest podłączny pod ten sam internet czyli jakieś IP(do namierzenia dla us), podliczając wpływy wszystkie (moje i mamy)+ koszt dostawy to napewno niedużo ale przekroczono kwotę wolną od podatku i teraz ubrania były moje dłużej niż 6 miesięcy więc nie opodatkowane (ale przez 3m czyli czy to ciąglość sprzedaży czy nie potraktują jako działalności gosp) i kwota wolna od podatku przekroczona, jak ten cały mętlik ogarnąć, ja to wzystko wpisać przy roliczeniu rocznym do urzędu skarbowego zaznaczę ze ja nie prauję maż tak, byłam u księgowej twierdzi że narazie to nie wie i się dowie jak to wszystko załatwić, słyszałam że są kontrolę na allegro przez urząd skarbowy więc nie chce rzadnych problemow dlatego proszę o pomoc

Gość kradziejkaaaaa
skoro posprzedawałaś rzeczy za ponad 3 000zł to się rozlicz z US!!!

Gość kamilla30
no właśnie paradoks w tym że głownie kasa poszła do koleżanki a ja zapłacę podatek :(

Gość a gdyby tak mozna było
dziewczyno 8 lat sprzedaje na allegro i zaden US sie nie przyczepil

Gość kradziejkaaaaa
Ale to tylko z Twojego konta przekroczyło kwotę wolną od podatku? Czy połączyłaś to z kontem Twojej mamy? Bo jeśli tylko z Twojego to przypuszczam, że nie masz wyjścia..

Gość a gdyby tak mozna było
chyba ze ktos zyczliwy to zglosi do US to mozesz miec problem a tak siedź cicho

Gość kamila30
dobrze wiem że sa osoby które handlują latami ale nie przekraczają progu podatkowego i jeszcze to będze tudne do obliczenia bo na allegro calły zeszły rok zarchiwizowany