Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zzzzzzzznnnnaaaawwwww

crp czy ob

Polecane posty

crp, czy ob? Które z tych badań należy zrobić aby stwierdzić bądź nie proces chorobowy w organiźmie- stan zapalny, nowotwory itd... A może oba ?

Gość Grzebień bez zęba
CRP jest o wiele dokładniejsze

Gość ookioki
Dzisiaj robiłam badania crp mi wyszło 5,3 a norma to od 0-5 Przy wyniku pisze wysokie, co to moze oznaczać?

5,3 to chyba nie jest powód do niepokoju. czytałam w necie, że ludzie mogą mieć nawet trzycyfrowe

Grzebień, czyli jesli ob jest w porządku to zrobić crp?

Wskaźniki stanu zapalnego CRP i OB. CRP, czyli białko C-reaktywne, to tzw. białko ostrej fazy. Informuje o istnieniu i rozmiarze stanu zapalnego, zwiększa się też w chorobach nowotworowych. Po odpowiednim leczeniu obniża się stosunkowo szybko (OB normalizuje się dłużej). Może być wskaźnikiem skuteczności leczenia. Norma: do 6,0 mg/l. Najlepiej wykonaj dwa badania. ARION- BIOENERGOTERPEUTA.

Gość Grzebień bez zęba
Nic Ci nie jest, tak małe odchylenie od normy o niczym nie świadczy, gdybyś miała dwucyfrowe, to oznaczałoby, że w organiźmie toczy się stan zapalny, tak jak powyżej opinia- ludzie potrafią mieć CRP i trzycyfrowe co świadczy już np. o nowotworze, na pewno nie musisz się przejmować, Twój wynik jest dobry

up

Gość Grzebień bez zęba
Rozumiem, że zrobiłaś Ob a teraz chciałabyś zrobic CRP? Ob jest mniej dokladniejsze, poczytaj sobie, crp o wiele dokladniejsze, ale skoro ob wyszło Ci takie jakie masz, czyli w normie, uważam ze wynik crp tu niczego nie zmieni

Grzebień, czyli jesli ob jest w porządku to zrobić crp?

dzieki

Gość Grzebień bez zęba
skoro ob jest w porządku to wynik crp tu niczego nie zmieni, na pewno też będzie dobry, ja kiedyś miałam ob 15 i lekarz powiedział, że wszystko jest ok

ob podnosi się przy byle zapaleniu np. dziąsła, crp tylko wtedy, kiedy aktywuje się układ dopełniacza (czyli naprawdę coś się dzieje).

Sleeping, w takim razie jesli dobrze zrozumiałam, przy dobrym ob, nie ma potrzeby robic crp?

uściślę. crp jest podnosi się szybciej niż ob. dlatego w stanach nagłych (wymagających hospitalizacji) ob może być jeszcze w normie a crp w już w górze (podnosi się przed objawami klinicznymi). ale to są sytuacje nagłe i wyjątkowe. w co rocznych badaniach krwi ob jest wystarczające. nie mówię tu o sytuacjach nowotworowych i problemach z erytrocytami, bo przy nich ob może być różne, ale to da objawy chociażby w morfologi.

dzięki :)