Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Brumbrum bam

Grzybica pochwy kiedy

Polecane posty

Gość Brumbrum bam

W ktorej części cyklu miesiaczkowego najczęściej jest grzybica pochwy? Czy występowanie grzybicy jest w ogóle powiązane faza cyklu?

Gość Betty Q
Może nie sama grzybica ale osłabienie organizmu, które może powodowac grzybice. Mnie sie zdarza po okresie, kiedy flora bakteryjna jest słabsza i mnożą sie bakterie patogenne, wtedy zakładam przez dzień lub dwa kapsułki Lactovaginala i w ten sposób blokuje rozwoj złych bakterii, bo dostarczam pałeczek kwasu mlekowego.

Gość deszczowa piosenka--
Mi też najczęściej zdarzały się infekcje intymne zaraz po okresie. Znajoma farmaceutka doradziła mi żebym po miesiączce zrobiła sobie kuracje invagiem, ponieważ jest bardzo skuteczny gdyż zawiera polskie bakterie mlekowe, szybko wzmacnia naturalną florę pochwy i chroni przed infekcjami. Odkąd go stosuję infekcje intymne mnie omijają, możesz spróbować.

Gość farmacis
Jest jeszcze NeoVaginal Synergio (probiotyki) w kapsułkach, a do tego żel NeoVaginal, którym smaruje się okolice miejsc intymnych. W aptece proponują wziąć jedno i drugie, bo w tym żelu jest coś, co odżywia probiotyki, że szybciej się mnożą. No i wiadomo, jak jest ich więcej, to lepiej chronią przed grzybicą.

probiotyki mogą pomóc, można też stosować profilaktycznie provag żel, np po okresie smarować przez tydzień, ma działanie ochronnie i łagodzące

Gość kalinowa X
Najczęściej miewałam swędzenie w okolicach intymnych po okresie, wtedy jest najmniej bakterii kwasu mlekowego w pochwie. Znajoma ginekolog doradziła mi żebym stosowała profilaktycznie provag, który jest skuteczny ze względu na polskie bakterie mlekowe w jego składzie. Faktycznie odkąd od czasu do czasu robie sobie nim kuracje nie mam problemów z pęcherzem czy pochwą.

Akurat u mnie grzybica lubi wracać, co podlecze antybiotykiem to od nowa to samo. :( Zastanawiam sie nad jakimś środkiem, ktory bym mogla stosowac gdy poczuje pieczenie. ale nie provag żel, on mi nie pomaga. tylko cos innego, ale tez dostepnego bez recepty. co mi radzicie?

Gość orzechP_
spróbuj zastosować lactovaginal na noc i maść clotrimazolum, mnie taki zestaw zawsze pomaga.

Gość malarka27
W sytuacjach kiedy poczuje jakieś pieczenie to zawsze najpierw myję kroczę płynem do higieny intymnej i zakładam globulkę invag, zawiera ona 3 szczepy bakterii kwasu mlekowego, zakładany dopochwowo działa natychmiast, mnie zawsze pomaga.

Gość agula8
w drugiej częsci cyklu-kiedy spada poziom estrogenów łatwiej złapać infekcje i jeszcze w czasie miesiączki-bo wiadomo-na podpasce mogą się rozwijac bakterie itd. Probiotyki to dobra profilaktyka tylko Z tego co mówił mi mój gin to takie stosowanie ich pojedyńcze nie bardzo ma sens-jak już to kilka dni-najlpeiej całe opakowanie żeby te bakterie się zasiedliły.Zresztą np.na provagu jest zalecenie żeby stosować 20 dni. Ale jesli grzybica często wraca to trzeba szukać przyczyn i robić badania-np.cukrzyca może byc powodem, zła dieta itp

Jak dzwoniłam do lekarza to stanowczo zakazał globulek dopochwowych, bo tylko moga przykryc objawy albo ja pogorszyc. ale ja stronie o grzybicy znalazłam Multi Gyn ActiGel, i go kupiłam...łagodził moje objawy na szczeście...i na opakowaniu było ze nie pozwala dalej wchodzić bakteriom. przepisane mam antybiotyki i w maju mam sie pokazac na kontrol. profilaktycznie smaruje sie żelem aby wspomoc kuracje antybiotykiem ale dobrze ze nie zostawia śladu na bieliźnie.

Gość mziba
podczas kuracji można stosować spokojnie probiotyk doustny provag, taka kuracja powinna trwać około 20 dni i pomoże zapobiec nawrotowi infekcji.

nie bede przesadzala i jeszcze jakies probiotyki brala...na razie zel+antybiotyk wystarczy...skoro lekarz nic innego nie zalecil wiec bede sie stosowac do zalecen jego

Gość kin55kin
polecam płyn do higieny intymnej Ziaja - ochrona przeciwgrzybicza

a ja nie stosuje żadnych plynow do higieny intymnej bo mialam od nich odparzenia, wiec tylko smarowanie żelem multi gyn wystarczy a i tak bakterie mi żadne nie wchodza.

Gość kama_rama
ja do podmywania miejsc intymnych stosuje Lactacyd, ponadto stosuje profilaktycznie używam żelu dopochwowego Abiofem, już tyle razy miałam grzybice pochwy że zaczęłam z tym walczyć na razie mam spokój

Gość gość
oczywiści przecież profilaktyka jest najważniejsza lepiej zabezpieczać niż leczyć

"Brumbrum bam W ktorej części cyklu miesiaczkowego najczęściej jest grzybica pochwy? Czy występowanie grzybicy jest w ogóle powiązane faza cyklu?" Grzybica nie powinna być powiązana z żadną z faz cyklu. Infekcje występują zazwyczaj wtedy, gdy organizm ma osłabione możliwości obrony przed patogenami (przyjmowanie leków, zła higiena, choroby przewlekłe).

"AnastazjaP2 nie bede przesadzala i jeszcze jakies probiotyki brala...na razie zel+antybiotyk wystarczy...skoro lekarz nic innego nie zalecil wiec bede sie stosowac do zalecen jego" Nie jest to przesadą. Podczas antybiotykoterapii dochodzi do zahamowania rozwoju i zniszczenia nie tylko bakterii odpowiedzialnych za chorobę, ale też tych prawidłowych. Jeśli nie odbudujesz naturalnej flory bakteryjnej, to infekcja może po jakimś czasie nawrócić.

Gość gość
Czy te które z was stosowały profilaktykę widziały różnicę?

Gość gość
ja stosowałam w ciąży profilaktycznie lactovaginal, tak zaleciła mi ginekolog. efekt był, bo infekcje odpuściły.

Gość gość
w ciąży stosowałam abiofem i też mi pomógł :) jest bezpieczny dla kobiet w "błogosławionym stanie" :D

Gość gość
Ja w ciąży stosowałam provag żel, którym smarowałam się po kąpieli, ma on właściwości nawilżające, zmniejsza uczucie dyskomfortu, chroni przed infekcjami ponieważ zawiera kwas mlekowy, nadtlenek wodoru.

Gość gość
profilaktyka jest ważna i należny o niej pamiętać może efekty nie zawsze są widoczne ale chronią nas na pewno prze infekcjami