Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Agaa80

Majątek przed ślubem a rozwód z jego winy

Polecane posty

Gość Agaa80

Chciałam o coś zapytać, brat przed swoim ślubem kupił dom (239m2), działke na Mazurach i auto. Był juz wtedy ze swoja żoną, ale wszystko jest na niego. Teraz sie rozwodzi. Wina jest ewidentnie jego, zdradził żonę, ona ma na to dowody, zdjecia itd.. Takze rozwód bedzie z jego winy. Jeśli to wszystko to maja tek orzed slubem to ona nic nie dostanie? Wiem, że to brutalnie brzmi i nie oceniajcie proszę, interesuje mnie tylko kwestia prawna. Mają dwójke dzieci. Oczywiscie brat musi płacić na nie alimenty!!! Dopilnujemy tego z całą rodziną :)

Gość Byle nie byle
Brat? Czy kochanek ?

Gość Agaa80
Co? Pewnie że brat

Gość kafeMoniiiii
zapytaj się na forum prawniczym

Gość kafeMoniiiii
tutaj odpiszą Ci ludzie, którzy nie mają pojęcia o stronie prawnej, a mądrzyć się będą jakby coś wiedzieli

Gość Byle nie byle
To brat niech idzie do jakiegos prawnika zapytac . Swoja droga zdradzal zone a rodzinka go wpiera ,zajebista rodzinkazal tej zony.

Gość Eeerrr
No chyba nie wyobrazasz sobie, ze sad zdecyduje, ze byla zona z dziecmi maja zostac bezdomne, bo facet nie umial trzymac ciulika w spodniach?! Na pewno nalezy jej sie wiecej niz alimenty...

Majatek nabyty przed slubem przez jednego z malzonkow nie podlega podzialowi w razie rozwodu. Ewentualnie mozna zadacsplaty z nakladow poczynionych na majatek odrebny z majatku wspolnego, ale to juz oddzielna kwestia pidczas sadowego podzialu, pewnie nie obedzie sie bez bieglego. A wina w rozwodzie nie ma nic wspilnego z podzialem majatku.

mogę się mylić,ale bojajże w 1995 roku zmieniła się ustawa która zmienia zasady wspólnoty majątkowej. I tak majątek zdobyty przed ślubem niewlicza się do wspólnoty majątkowej. Zasięgnij dokładnie opinii prawnika

Gość Agaa80
Uff mam nadzieję, że tak będzie. Chyba jednak bez prawnika sie nie obejdzie. Pamietam, że raz była taka sytuacja, że on a dostała jakis spadek, czy coś, niedużo bo 18 tyś. i za to urządzili siłownie w piwnicy. Myslicie, że brat będzie musiał to oddac? A z drugiej strony ona tez mieszkała w tym domu nie bedąc jego żoną i nic mu nie płacąc to może sie wyrówna? W sumie chyba tylko prawnik wchodzi w grę :/

Gość Izabelaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
żonie nie nalezy sie nic co twój brat kupił przed slubem, ale chyba nie wywalicie jej i dzieci na bruk??????????

Gość KtosiktamA
Jeżeli ona ma potwierdzenie tego spadku i jakieś faktury na poniesione koszty w pomieszczeniu to tak sad nakaze zwrot tych kosztów bratu . Wszystko , zależy tez czy oba ma jakieś dochody i czy był jej wkład w remonty itd bo od tego mozna sie domagać zwrotów . Przecież przy rozwodzie następuje podział czyli to co włożone jest podzielone. Sam zakup przed ślubem już czy darowizna nie będzie brana pod uwagę do podziału