Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czekoladamilkawzalewie

Jak zrobić bigos?

Polecane posty

Gość czekoladamilkawzalewie

j.w. trocha bieda nas przycisnęła i tak sobie pomyślałam, że może bigosu bym nagotowała i by było na pare dni, ale nigdy nie gotowałam tego dania :/ Proszę o pomoc i dokłade wskazówki bo jak już kupie produkty i spieprzę to chyba się załamie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kawalakas
tylko niestety prawdziwy dobry bigos to raczej droga impreza - potrzebne są prawdziwe grzyby, kilka rodzajów mięsa itd. Może zrób sobei lepiej gołąbków jak ma być taniej?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czekoladamilkawzalewie
no ale słyszałam, że bigosu nie trzeba wcale robić takiego "wypas" właśnie z kilku rodzajów mięsa tylko taką troche biedniejsza wersja i też dobra.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość medus_A
co masz, to wrzuć i też będzie dobrze :) kup jakieś tanie mięso, tylko porządnie je przypraw przed upieczeniem (sól, pieprz), może być jakaś tańsza kiełba i co tam masz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość stdyfuvghbjlnm
pierwszy raz czytam zeby piec mieso do bigosu :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pinacolada8439
Zgadzam się, że bigos wcale nie jest tanim daniem, ale jak nie masz kasy to możesz zrobić wersje oszczędną. Kup najtańsze wędliny, czasem w mięsnym można dostać okrawki szynki za grosze. Mięso - np. łopatka wieprzowa, ale możesz sobie darowac mięso. Kiełbasa podwawelska. Do tego kiszona kapusta i cebula. Kapustę wrzucasz do gara, dodajesz pokrojoną i zeszkloną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, suszone grzybki (wcześniej namoczone) jak masz. Wędliny i mięso w kosteczkę, przesmażasz na patelni i dodajesz do bigosu. Gotujesz aż kapusta zmięknie, doprawiasz łyżką koncentratu pomidorowego, solą i pieprzem. W wersji droższej dodaje się jeszcze czerwone wino.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wom to ja
a seler, marchew i piertruszka to gdzie? :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość medus_A
u mnie w domu zawsze piekło się mięso do bigosu, pewnie z genetycznie wrodzonej niechęci do smażenia ;) tak czy inaczej - moim zdaniem pieczone smakuje świetnie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hdhdsa
Własnie, dobry bigos wcale nie jest taki tani. Chyba, że braku laku możesz zrobić a la' bigos.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość G.o.ś.ć
A czerwone wino do bigosu, nie każdemu podchodzi. Ja raz zrobiłam pyszniutki bigos i na koniec wlałam wino i ...niestety .... cały pyszniutki smak zniknął. Nie powiem, że był zły, smak taki restauracyjny, wyborny, ale ja wolę bez wina.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pinacolada8439
Ja nie daję włoszczyzny do bigosu. Za to wrzucam jeszcze kilka suszonych śliwek (zapomniałam napisać).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość buquile
jestescie bezbledni dziewczyna pisze, ze krucho ma z pieniedzmi a wy jej serwujecie przepisy z suszonymi grzybkami, czerwonym winem :o nie kazdy ma w domowych zapasach grzyby przez siebie zbierane i suszone tak jak alkohol na takie okazje jak bigos :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość buquile
o wlasnie i jeszcze niech leci dziewczyna do sklepu po suszone sliwki kurwa:o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pinacolada8439
A czytać umiecie? Napisałam, że wino jest w wersji droższej, a grzyby żeby dała jak ma. Śliwki też nie są obowiązkowe. Jak ona nie ma pojęcia jak zrobić bigos to chyba lepiej, żeby od razu się dowiedziała co do niego pasuje, bo jk w przyszłości będzie mieć kasę to wykorzysta. Nigdzie nie napisałam, że wino i grzyby są obowiązkowe. Inna sprawa, że sporo osób ma zapas grzybów w kuchni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość G.o.ś.ć
No ok, ale po co się irytujesz, przecież każdy może napisać co sądzi na temat, mi wino w bigosie nie smakuje, ale może komuś innemu bardzo smakować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pinacolada8439
Przecież to nie do Ciebie było:o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czekoladamilkawzalewie
dobra zrobiłam zakupy. Kupiłam 2 kg kapusty kiszonej, koncentrat, pół kilo łopatki, 20 dkg boczku kilka pieczarek i udało mi sie dorwać suszone maslaki za 3,50 paczke :D Kiełbase mam w domu. Wina nie mam :D Przyprawy też mam w domu. I co dalej z tym mogę zrobić?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pinacolada8439
Cebulę masz? Zacznij od posiekania i zeszklenia na oleju. Kapustę poszatkuj, wrzuć do gara. Do tego dodaj cebulę, lisc, ziele. Grzyby suszone zalej wrzątkiem. Pieczarki są zbędne. Boczek i łopatkę pokrój w kostkę, wysmaż najpierw boczek, a jak puści tłuszcz to dodaj łopatkę. Jak się przesmaży to dodaj do bigosu. Na koniec koncentrat, sól i pieprz. Brakuje mi wędzonej wędliny, chyba, ze boczek wędzony i przede wszystkim kiełbasy. Masz jakąś w domu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pinacolada8439
Grzyby oczywiscie po moczeniu pokrój na kawałki i dodaj. Jak masz w domu śliwki to mocz razem z grzybami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czekoladamilkawzalewie
kiełbase mam, boczek wędzony jest. Cebule też mam. Grzyby już się 1.5 godziny moczą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pinacolada8439
To bierz się za siekanie cebuli i szatkowanie kapusty. Powodzenia:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dffrtre
ja tak robię taki bigos na biedno: duuuużo kapusty (kiszonej albo świeżej, zależy na jaki mam ochotę), trochę najtańszej kiełbasy dla zapachu, ale dosłownie 2-3 takie krótkie na cały gar bigosu (przeważnie kupuję regionalną w biedronce, kg za niecałe 10zł, 2-3 zużywam, resztę zamrażam), kostka mięsna, majeranek, koncentrat, sól, pieprz, listek laur, ziele ang, jak mnie stać to kupuję kilka pieczarek, jak nie to nie. może luksusy to to nie są, ale jest smaczny, jak nie ma kasy to naprawdę dobre jedzonko :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czekoladamilkawzalewie
postawiłam już pokrojoną kapustę, Zaraz obsmażę mięsko.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czekoladamilkawzalewie
ja na składniki wydałam ok 20 zł więc nie jest źle. Jest nas tylko dwoje :) Dziekuje za rady :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość można i skromniejszy
zrobić jak się jest na bakier z kasą:( gotujesz pół na pół kapustę kiszoną i kapustę biała trzesz na tarce o grubych oczkach kilka marchewek,kawałek selera,kilka pietruszek i podsmażasz na oleju,podlewasz wodą i dusisz do miękkości w połowie duszenia dodajesz pokrojone w małe plasterki pieczarki i razem dusisz,aż całóść będzie miękka.Miekkie kapusty łączysz dodajesz warzywa z pieczarkami.Dusisz trochę mięsa ok 0,5 kg pokrojonego w kostkę razem z cebulą,dodajesz ze 2 pęta kiełbasy(dobra jest podwawelska) troche boczku wędzonego i masz wersje skromną bigosu.Solisz,przyprawiasz pieprzem,a jak chcesz go na następne dni zmodyfikować gotujesz makaron łazankowy mieszasz i masz danie nr. czyli łazanki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kawalakas
smacznego, daj znać jak wyszedł :) swoją drogą chyba mało która potrawa takie kontrowersje budzi jak bigos - chyba jeszcze nigdy nie zjadłam dwóch takich samych w dwóch różnych domach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość delikkla
G.o.ś.ć, nic dziwnego, że było niedobre jak wino wlałaś na koniec ;) Czerwone wino wlewa się w połowie duszenia bigosu, wtedy, kiedy dajesz mięso (winem deglasujesz patelnię, na której się mięso smażyło i całość wlewasz do garnka z kapustą). Wtedy przez tę godzinę duszenia alkohol odparowuje a smaki mają czas się przemieszać i skoncentrować. Tak samo robi się wszelkie sosy na winie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×