Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Prawo spadkowe

prawo spadkowe

Polecane posty

Gość Prawo spadkowe

Jeśli zrzekłam się prawa do mieszkania po matce, a ona teraz zamieniła mieszkanie na inne mniejsze, to czy dalej to zrzeczenie jest ważne?

Jeżeli w pismie dotyyczacym zrzeczenia sie wskazane bylo to konkretne mieszkanie i jego adres to zrzeczenie jest niewazne

Gość prawo spadkowe
A jak mogę sprawdzić, jak było to ustalone bez pytania matki wprost??Bo ja nawet tego pisma kopii nie mam.

Co dokładnie znaczy "zrzekłaś się prawa do mieszkania po matce"? Zawarłaś jakąś umowę? Z kim?

Gość Prawo spadkowe
U notariusza było to podpisywane, nie pamiętam jak dokładnie dokument był zformułowany bo to było dawno.Dopiero teraz zaczęłam się zastanawiać nad tym, bo nie chcę w razie czego spłacać matki długów.

Gość piszesz coś dziwnego
jak mogłaś się zrzec mieszkania po matce skoro matka żyje?

Gość Prawo spadkowe
Na rzecz brata się zrzekłam

Gość Prawo spadkowe
A jeśli napiszę ze zrzekam sie prawa do auta matki Opel Insignia TDI a matka kupila sobie teraz Skodę Faworit to zrzeczenie bedzie ważne? Czy uznają je dresiarze ostatnio nachodzące matkę i mnie?

Tylko ciekawe, czego się dokładnie zrzekłaś... Tzn. jakich dokładnie praw. Do głowy przychodzi mi teraz jedynie umowa o zrzeczenie się dziedziczenia. Zawiera się ją z przyszłym spadkodawcą i zrzeka się w niej dziedziczenia po nim. Jeśli zawarłaś coś takiego, to nie dziedziczysz po matce (również długów), choćby nie wiem co (no chyba że zawarłabyś z matką umowę uchylającą tą poprzednią).

Zakładając, że możliwe jest zrzeczenie się prawa do poszczególnych rzeczy, które weszłyby do spadku, to zrzeczenie takie będzie skuteczne tylko co do rzeczy, której dotyczy (czyli Opla Insignia TDI, a nie Skody Faworit, podobnie z mieszkaniem). A po dresach można się niestety wszystkiego spodziewać.

Gość zrzeklas sie spadku
u notariusza wiec nie dziedziczysz niczego po matce.

Gość CIEKAWE PO CO CI TA WIADOMOŚĆ?
Powinnaś wiedzieć że wszystkie długi po śmierci rodziców spłacają dzieci! Nasze państwo tak łatwo nie odpuści. Nie pomoże żaden wpis Notarialny, będziesz płakać i płacić.

Gość Prawo spadkowe
To ja dziękuję za odpowiedzi.

Gość zrzeklas sie spadku
Jak sie zrzekla to tak jakby po smierci odrzucila spadek w sadzie. Dlugi matki jej juz nie dosiegna.

Gość Dziwi mnie że jeszcze
Nie zabrali Twojej matce samochodu? Pewnie ma długi i dlatego ten dług został sprzedany firmie windykacyjnej, a że tam pracują ludzie bez skrupułów to dziwne nie jest ze nachodzą was tzw.dresiarze.

Gość pomysłowa Gośka
zrzeklas sie spadku Jak sie zrzekla to tak jakby po smierci odrzucila spadek w sadzie. Dlugi matki jej juz nie dosiegna. ALE JEJ DZIEDZI - TAK:) WIĘC TEż ZAŚ MUSZĄ SIĘ ZRZEC I TAK DALEJ:D

Gość pomysłowa Gośka
DZIECI:D sorki:D

Gość Prawo spadkowe
To z tym autem to podszyw. Moje dzieci?Ja nie mam dzieci.

Gość pomysłowa Gośka
teraz nie , ale kiedyś? :D

Gość gość
Nie zaszkodzi jeśli skontaktujesz się w tej sprawie z kancelarią adwokacką w celu ustalenia ważności. Wszystko musi być dokładnie zaznaczone w dokumentach, o które mieszkanie chodzi. Prawo spadkowe jest niestety nieubłagane, bardzo prawdopodobne, że będzie to dotyczyć zamienionego mieszkania. Dla pewności skontaktuj się z kancelarią adwokacką - http://dobryadwokat.org.pl, korzystałem kilkukrotnie z ich usług.

Gość gość
jak kiedyś była u nas w rodzinie akcja, ze babcia chciała odwołać testament to poszliśmy od razu prawnika. Jeśli ktoś szuka w rejonie Katowic rzetelnego notariusza to warto wybrać się do kancelarii tego pana Balasa http://notariusz-balas.pl/czynnosci-notarialne/.

Gość gość
Ja też tak robię bo najgorzej to samemu po się głowić. Korzystam od czasu do czasu z usług kancelarii notariusza z Zabrza www.notariusz-zabrze.com.

Gość gość
Zostawiam Ci namiary na bardzo dobrego i rzetelnego prawnika od prawa spadkowego http://seroczynski.com.pl/ . Sama w trudnej sprawie spadkowej kilka razy się radziłam i prowadził moją sprawę ;)