Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kukukukukukuk1

Czy ktoś brał ślub cywilny w UK?

Polecane posty

Gość kukukukukukuk1

jak w temacie, brał ktoś ślub cywilny ale nie w konsulacie tylko w Register Office? Jak to wygląda, jakie są dokumenty potrzebne i czy ten ślub jest ważny w Polsce ? Interesuje mnie wiedza praktyczna teoretyczną z internetu mam ;)

Gość kukukukukukuk1
nikt?

Gość jjjjjjajajaja
Ja bralam. Nie pamietam dokladine jakie dokumenty byly potrzebne, ale ta teorie pewnie mozesz znalezc latwo na internecie. Po weselu akt slubu musisz zarejestrowac w Polsce, jesli chcesz byc wpisana w ksiegi. Paszport mozesz wymienic w Konsulacie RP.

Gość cassandra25
my z moim mezem zrobilismy tak: najpierw sprawdzilismy w internecie na stronie naszego councilu adres i telefon to rejonowego register office. Tam dowiedzielismy sie ze musimy jechac na rozmowe do innego register office(ale to tylko dlatego ze moj maz jest spoza unii i spoza uk),potem musielismy tylko ustalic date slubu. wszystko odbylo sie bardzo sprawnie i szybko. Jest tylko przepis ,ze przed slubem trzeba mieszkac chyba miesiac na terenie councilu, gdzie chcecie sie pobrac. Najlepiej zadzwon do register office w swoim miescie.

Gość kukukukukukuk1
dzięki za informacje. Czyli nie trzeba żadnych zaświadczeń z Polski o przeciwwskazaniach do zawarcia związku małżeńskiego albo aktów urodzenia ? I na 100% jest ważny w Polsce? żeby się nie okazało,że w świetle prawa polskiego jestem panną ;) Obydwoje jesteśmy Polakami. A jak wygląda później wymiana dowodu osobistego ? Załóżmy że 2 tygodnie po ślubie chce lecieć do Polski to mogę na dowodzie lub paszporcie ze starym nazwiskiem?

Gość jjjjjjajajaja
halina: teraz chyba kosciol zglasza papiery sam do urzedu. My nie mielismy uroczystosci w Polsce, wiec rejestrowalam to osobiscie w Urzedzie.

Gość jjjjjjajajaja
Mozesz. Ja mialam akt slubu na wszelki wypadek, bo i tak potrzebowalam go wlasnie do wpisu w Polsce. Dowod mozesz tylko i wylacznie wymienic w Polsce. Slub bedzie wazny, ale zeby wymienic dowod musisz miec polski akt slubu, dlatego najpierw musisz zglosic fakt o zwarciu malzenstwa, zeby otrzymac dokument.

Gość kukukukukukuk1
aaaaha czyli biorę ślub w UK dostaje akt ślubu angielski, z aktem tym jade do Polski. Najpierw w urzędzie informuję,że zawarłam związek małżeński a dopiero potem zmieniam dowód :) i to samo chyba też jest z paszportem. Teraz wszystko rozumiem i wiem jak wygląda w teorii :) dzięki !

nio i niezapomnij przetlumaczyc tego aktu angielskiego,bo inczdej tylek mozesz sobie nim wytrzec :P za tak na marginesie-- ile ty masz lat? slub bierzesz i pytasz na forum?? zamist isc do urzedu i sie dowiedziec wszystkiego :D

Gość kukukukukukuk1
do htc a ty naucz się czytać ze zrozumieniem bo jak widać kiepsko z tym u Ciebie ! i jak już to twoimi radami sobie tyłek mogę podetrzeć tak na marginesie - co za palant

Gość ala33323
Wiecie moze ile od slubu musze zmienić dowod jestem.tez.w.anglii

do kukukuu-- Jesli juz to palanciaro :D:D i jeszcze raz Ci napisze , ze z tym anghielskim aktem w POlsce to bedzisz mogla dupe sobie wytrzec ,jak nie przetlumaczysz!!!!!!! bo chyba pisalas ze chcesz z tym ang. leciez do Polski?? Jesli chodzi o umiejscowienie brytyjskiego aktu malzenstwa w polskim USC ... trzeba udac sie z brytyjskim aktem i jego tlumaczeniem (musi byc tlumaczone przez tlumacza przysieglego) oraz podaniem z prosba o umieszczenie aktu i oswiadczeniem o wyborze nazwiska do USC w ostatnim miejscu twojego zameldowania w PL. prosze bardzo za pomoc :)

ala nic nie musisz :D zmieniasz kiedy chcesz. Mysle ze najlepiej odrazu pozmieniac nazwisko.

Gość ja cos dodam ..............
DO HTC . BRAWO DLA CIEBIE . A autorce proponuje udac sie do Tawn Hall i tam udziela Ci wszystkich informacji . A jak czasu brak to na stronie wszystko jest napisane .

Gość lasencja z bambo
Najpierw kochaniutka to musisz wyszukac z jakiego zadupia w idndiach lub afryki jest twoj przyszly pastuch. Przytargac do urzedu 2 worki ryzu i 1 koze. potem szybko bachorka i nie zapomnij wpisac sie na liste benefitowa, bo z czego bedziesz zyc? A ja twoj pastych sie postara to moze dostaniecie mieszkanie z kansila, gdzies na kupce z innym stadem pojebow zebyscie wspolnie nie mieli o czym rozmawiac. i zyli dlugo i szczesliwie. P.S wystarczy na was w ambascie popatrzec to sie koora rzygac chce.

Gość kjilsdareesrserfe
zapewnje wiesz doskonale na wlasnym przykladzie :P:P

Gość gość
Lasencja z bambo ......brawo !!! :)

Gość samiec007
@ lasencja z bambo - normalnie masz u mnie dobre wino :D

Gość gość
Lasencja hehe dobre ! Ode mnie tez dobre wino. Nie ma chyba co dodawac ze te co lbiegaja po ambasadzie z tymi wszystkimi . . . potem biegaja po telewizji,policji i innych takich instytucjach i placza ze im ci meżusiowie dzieci wywiezli ! Gdzie wtedy ta wielka milosc I ta duma z tego meżunia ? Ochyda. Rzygac sie chce.

Rozumiem, że do odnowienia paszportu również potrzebne jest wcześniejsze zawiezienie aktu do Polski. To teraz mam dwa pytania - czy nie można tego jakoś załatwić przez ambasadę i czy w przypadku podwójnego obywatelstwa też trzeba podawać ostatni adres meldunku w Polsce? Wybaczcie, jeżeli są to naiwne pytania, ale jakoś nigdy o tym nie myślałam.

Gość gość
ja brałam ślub cywilny w urzędzie w Szkocji. Oboje jestesmy Polakami potrzebowaliśmy nasze akty urodzenia (te wielojęzyczne z tyłu bądź zwykłe + tłumaczenie) , dowód na że oboje mieszkamy tutaj minimum 2 lata (jako dowód chcieli list z councila o opłacaniu council taxu - od kiedy, mogly byc różne adresy ale musielismy oboje widnieć na rachunkach/rachunkach). no i paszporty i opłątę wnieść jakoś 120 funtów tylko, wypełnić wniosek kilka stron. i tyle.

Gość gość
a co do lotu tuż po ślubie, żeby wymienic dowód- ja po prostu bukowałam lot na nazwisko panieńskie, żeby się z dokumentem zgadzało :)

Czesc dziewczyny mam pytanie.. Moj narzeczony jest anglikiem mieszkamy w uk chcialabym wziasc slub koscielny w Polsce ale jak czytam o tych wszystkich formalnosciach i panache z urzedu to mi sie wszystkiego odechciewa:) zastanawiam sie czy nie latwiej bylo by wziasc slub cywilny w uk a slub koscielny w Polsce .. Ktos byl w podobnej sytuacji? Bede wdzieczna za podpowiedz i zdanie tych juz doswiadczonych w tym temacie:)

Gość Perełka11
Z PhotoAlbert nie korzystałam, ale polecam Grafimar - też z Londynu.

Gość ela1983ela
Grafimar - najlepszy fotograf w londynie!

Gość gość
Grafimar kto to jest?

Gość Ja tylko ten
Jak czytam co niektorzy piszą to żygaćmi się tym grubieństwem i rasizmem pluciem jadem itd. Jak kogoś nie interesuje temat niech poporstu sie nie udziela i tyle..... Zakompleksione polaczki ktore żyja stereotypami. Zakompleksione matoły. Zasciankowe myslenia klapki na oczach i brak tolerancji typowe. Takie to "polaczkowe" Leser czy jak mu tam mamusia dała na chrzcie bo zapewne był ochorzczony i u kłomuni tez..... żałosny koleżka. Dziewczyna nie pyta o to czy się wam podoba jej decyzja zyciowa tylko prosi o informacje i kto ma odrobine kultury i szacunku do drugiej osoby to poprostu jej udzieli tej informacji. Tyle w tecie

Gość gość
Ja brałam ślub cywilny w UK. w 2011 roku. trzeba było udowodnić minimalnie dwuletni pobyt iw UK (oboje jesteśmy z krajów UE), przedłożyć paszporty i zapłacić jakoś 140 funtów.