Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bezsilna94

Swędzący problem !!!

Polecane posty

Gość bezsilna94

Mam okropny problem ;( Od 5 dni strasznie szczypie i swedzi mnie w okolicach pochwy ;( do tego gdy sie myje albo dotkne lekko w tych okolicach mam wrazenie jakby popekala mi skóra bo niesamowicie szczypie. W internecie wyczytalam ze to moze byc grzybica pochwy ;( nie wiem skad to sie wzielo bo prowadze higieniczny tryb zycia. Od 2 lat uprawiam seks z partnerem i nigdy tak nie mialam . Uzywam lagodnego zelu do hig. intymnej a w aptece kupilam sobie clotrimazolum ktory rzekomo jest dobry, jednak pomaga tylko na dzien albo dwa . Wizyte i ginekologa mam na 5 marca ;( na forach pisza ze zadko jaki lek pomaga na ta chorobe ... A czy ktoras z was probowala ten bajer z czosnkiem ??? czy to szkodliwe dla flory i blony sluzowej pochwy ?? Przepraszam ze sie tak rozpisalam, ale chcialam jak najlepiej opisac wam moja sytuacjebyscie chodz troche mogly mi doradzic jak usmiezyc ten bol do czasu wizyty u ginekologa ;(

Gość zxzi
Ale głupoty piszą że nic nie pomaga. Pomoże ci ale lek w formie dopochwowej. Na twoim miejscu poszłabym choć do rodzinnego po czopki dopochwowe skoro tylke musisz czekać do gina a szybciej nie możesz.

Gość bezsilna94
nie moge , nie maja terminow wolnych ;(

skoro do wizyty masz jeszcze tyle czasu, to spróbuj z lactovaginalem

Gość bezsilna94
czy ten lek jest drogi ?

Gość mikitiki
czesc, miałam to samo - to grzybica pochwy. :( nie kombinuj z domowymi leczeniami. Idź do internisty - mi przepisał leki. do marca może być o wiele gorzej, lepiej leczyć jesli jeszcze się da to łatwo wyleczyć. pozdrawiam :)

Gość bezsilna94
A co internista moze na to poradzic ?? ;( co ci przepisal? pomoglo ci ?

Gość agula8
może przepisać globulki clotrimazolum, albo nystatyne dopochwowo-choć nie mam pewności czy to zrobi-bo to leki na repetę a internista nie zdiagnozuje u Ciebie grzybicy bez padania-bo to przecież tylko Twoje domyślenia-to może być też inna infekcja, albo choroba weneryczna.Mnie przy podobnych objawach-zwykle grzybicy-pomaga clotrimazolum i wspomniany już lactovaginal-zakładam na noc przez 10 dni/całe opakowanie/ kupuje za ok.22 zł-szukam najtaniej w różnych aptekach. Maść stosuje na dzień-kilka razy. Z czosnkiem nie próbowałam ale moim zdaniem jego działanie jest zbyt silne na miejsca intymne-ja bałabym sie podrażnienia.Może go owszem jeść. Może pomoże Ci jeszze podmywanie tantum rosa-całe opakowanie jest drogie, ale spytaj czy nie sprzedają pojedynczych saszetek.

Gość zielono miii
Agula8 ma rację nie wkładaj czosnku do pochwy, ponieważ on powoduje podrażnienie błony śluzowej. Podmywaj się tantum rosa, ja też zawsze kupuje pojedyncze saszetki, po podmyciu smaruj się provag żelem, który zmniejszy uczucie swędzenia i złagodzi podrażnienia. Probiotyki jak najbardziej, ale jeżeli to grzybica to musisz iść po jakiś lek przeciwgrzybiczy, lekarz rodzinny już nie raz przepisywał mi nystatynę, powiedz mu jakie masz objawy na pewno coś pomoże, zawsze możesz zrobić wymaz z pochwy na własną rękę.

Gość carmencarmen
idz do rodzinnego po Gynalgin, po co się męczyć... Powiedz co i jak, na pewno Ci wyda receptę

Moja siostra poradziła mi kiedys żeby polknac pol listka witaminy c np. Cerutin, rutinoscorbin. Witamina c zakwasza, czyli odbudowuje naturalne Ph pochwy

Gość miałam podobnie...
i kiedyś w akcie desperacji spróbowałam z czosnkiem i myslałam, że się wścieknę, tak szczypało! Babka w aptece dała mi abothyl, to takie globulki bez recepty, średnio dajne w stosowaniu, no ale były skuteczne. Kosztowały ok. 40 zł.

Gość miałam podobnie...
średnio fajne miało być :)

Gość kmiunbtynt
lacibios femina to jest probiotyk doustny bardzo dobry. ale wydaje mi sie ze ty juz potrzebujesz globulki na recepte ty sie wsciekniesz do 5 marca... idz prywatnie albo do rodzinnego bo to masakra jakas bedzie.

ja polecam provag żel do smarowania, fajnie łagodzi, poza tym uważaj przy myciu, nie używaj drażniących mydeł czy płynów, możesz się myć nawet samą wodą, wycieraj się delikatnie, powinno przejść

Gość miśka-+-+-+
Mam nadzieje, że poszłaś wcześniej do lekarza, a nie czekasz na jutro. Jeżeli masz tendencję do nawracających infekcji raz w miesiącu rób sobie 10-dniową kuracje provagiem. Probiotyk trwale kolonizuje pochwę i układ moczowy jak zaczniesz go stosować to nie będziesz miała nawracających infekcji moczowo - płciowych. Mi bardzo pomógł w walce z grzybicą ogólno układową.

hej, podlacze sie pod ten watek i sie was zapytam. mam problem z nawrotem grzybicy pochwy i co juz podlecze to na nowo ona wraca. kolezanka mi wczoraj powiedziala, iz na ten problem stosuje zel multi gyn acti gel. czy ktoras z was go stosowala i cos wiecej o nim moze mi powiedziec?

Gość orzechP_
podleczenie nie pomoże, grzybice trzeba wyleczyć porządnie. florę bakteryjną w pochwie pomoże odbudować provag, to probiotyk doustny, więc można go stosować już podczas leczenia.

Gość malarka27
Najlepiej zrobisz jak udasz się do ginekologa i wyleczysz się całkowicie z infekcji grzybiczej, dla pewności możesz zrobić posiew mikrobiologicznej po leczeniu aby mieć pewność wyleczenia. Później zastosuj probiotyk dopochwowy invag przez 7-dni aby odbudować mikroflorę i uchronić się przed nawrotami. Pozdrawiam.

to mam czekac wedlug was na wizyte, która mam w nastepnym tygodniu? doustnych probiotyków nie moge stosowac a jak radziła malarka17 ten invag w sobote kupiłam i bylam zmuszona go odstawic bo mnie straszliwie po nim pieklo. akurat wyjde wczesniej dzis do pracy i wstapie do apteki i podpytam co moge kupic.

Gość zoska Zoska +++
Po invagu Cię piekło? Stosowałam go przez całą ciążę i właściwie do teraz po każdym okresie w ramach profilaktyko go sobie zakładam, zawsze czuje po nim ulgę. Jestem alergikiem z azs i nie zdarzyło mi się żeby ten probiotyk powodował u mnie podrażnienie.

Gość agula8
jeśli nie invag to może lactovaginal?-probiotyk dopochwowy ma tą przewagę nad żelem że działa też w środku.W zasadzie można stosować i jedno i drugie. Ale jesli grzybica nawraca to zrobiłabym posiew z pochwy w kierunku bakterii i grzybów i od tego zcazęłabym leczenie.Lekarze niechetnie kierują na to badanie bo kosztuje, ja raz robiłam sama i zapłaciłam 60 zł.

Gość powiedzialamzejestdobry
Wylecz z grzybicy także partnera to być może problem zniknie, a invag profilaktycznie daje oczekiwane rezultaty i mnie również nic po nim nie piecze, tym bardziej, że aplikuję tak jak się powinno na noc i do spania.

uwazacie ze to swinstwo partner na mnie przeniosl? rozmawialam z nim i on uwaza iz to ja gdzies na bok poszlam. posluchalam was i lactovaginal zastosowalam ale ulgi zadnej nie przyniosl. ale zapytam was, bo co jakis czas widze ze taki multi gyn actigel sie pojawia w reklamie. moze on mi przyniesie ulge?

Gość a czemu nie?;)
a podmywanie kilka razy ciepla( nie gorącą) wodą i przykładanie tamponów z jogurtu naturalnego?(smiesznie brzmi? to spróbujcie:P ) nasiadówki z kory dębu i rumianku albo szałwi? okłady z esencji czarnej herbaty, oczywiscie nie perfumowanej niczym;) i oczywiscie zero seksu przez jakiś czas - jesli to nie partner to moze uczulenie na prezerwatywe np?;)

ale takie terapie mogłabym stosowac tylko w domu, odpada niestety, bo ja nie moge sobie pozwolic na wolne od pracy. bylam w aptece i pytalam sie o cos co bede mogla stosowac nawet w pracy i nie bedzie pozostawialo sladu na bieliźnie. to Pani polecila wlasnie multi gyn. ale go na wieczor zastosowalam i dzis rano, ale faktycznie śladu nie ma. a wiec normalnie moge isc do pracy, ale tak fajnie lagodzi.

Gość Konstancjaaaaaaaaaaaaa
proponuje Ci taki preparat żel do pochwowy Abiofem

mi się takie coś od Ketonalu zrobiło, przestałam brać i przeszło samo :P nie wiem jakim cudem, ale mi jakoś zawsze wszystkie infekcje same przechodziły w czasach, kiedy jeszcze nie wiedziałam, co to wszystko znaczy... i daawno już nie miałam żadnej infekcji, aż ostatnio mi się przypałętała i nawet nie wiem skąd. nie było terminów do gin, a jak już był to się okazało, że nie mam z czym do niej pójść bo nic nie ma ;p

Gość gość
jak ja ci strasznie zazdroszczę mi wyleczenie się z grzybicy zajęło lata bo ginekolodzy nie mogli się skapnąć od czego mi się robi, teraz używam abiofemu profilaktycznie i na reszcie mam spokój ale co się nacierpiałam ....

Gość sarenka_2907
a czym się ostatecznie wyleczyłaś?