Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Karla23.

Miesiączka przy tabletkach anty. (pytanie)

Polecane posty

Gość Karla23.

Witam, od prawie roku przyjmuję tabletki anty. Początkowe, przy pierwszych opakowaniach, podczas 7-dniowej przerwy moja @ była mniej obfita niż wtedy gdy nie brałam, jednak teraz obfitość @ jest prawie taka sama jak wtedy gdy nie brałam tabsów, a i bóle menstruacyjne w sumie też niewiele mniejsze, o ile w ogóle mniejsze. Widzę opinie w internecie jak niektóre dziewczyny piszą że przy tabletkach to okresu prawie nie ma tylko "plamienie", że nawet da się przy tym uprawiać seks itp. Zatem zaczęłam nabierać pewnych podejrzeń czy ze mną wszystko ok i czy te tabletki na pewno działają tam we mnie jak należy?:( Skoro nie wydalam komórki jajowej, a jedynie oczyszcza mi się śluzówka macicy to skąd taka obfitość i mimo wszystko silne bóle menstruacyjne? :( Czy to jest normalne czy nie?

Gość Karla23.
Miało być "początkowO" na początku drugiego zdania ;-) Sorki za literówkę. Plis, Kobietki napiszcie coś :(

Gość Karla23.
up

Gość Karla23.
Naprawdę, żadna z was nic nie napisze?:(

Gość Malinowa_Róża
Karla23, ja mam tak samo i również się tym niepokoję. Jednak ja biorę dopiero 3 op. Niemniej jednak miesiączki mam bardziej obfite i tak samo bolesne jak naturalne (czyli bardzo...). Ja mam zamiar porozmawiać o tym z gin. na wizycie za mies., a Ty kiedy wybierasz się do lek.? Jak będziesz coś wcześniej wiedziała jakie mogą być ewentualne tego przyczyny, to daj znać;)

Kochana ja mialam tak przed ciaza nie bralal wtedy tabletek , po porodzie mialo byc piekniej a jednak nie jest biore tabletki i jest tak samo ,to juz chyba zalezy od organizmu.

Gość Ona2412
to i ja dołączam do grona tych, które tak mają :( . Może jakaś Kobitka która tak miała , rozmawiałą o tym z swoim lekarzem i wie coś na ten temat więcj? ale z 2 strony skoro tyle nas jest to moze takie mamy organizmy i już :p

Gość oj, dziewczyny...
do ginekologa z takimi pytaniami. Lepiej zrobcie usg, bedziecie widziec czy owulacja na pewno zostala zatrzymana..? Czy moze powod jest inny. Klasycznej miesiaczki nie ma przy antykoncepcji, a krwawienie z odstawienia. Ono jest mniejsze, nie ma tez zespolu napiec.

Gość Ona092
Ja biore tabsy od 8 miesięcy i zarówno napięcie przedmiesiączkowe jak i dość obfite krwawienie (jak przy normalnej @) występuje u mnie przy krwawieniu z odstawienia. Dlaczego tabletki miałyby nie zatrzymywać owulacji? Biorę regularnie wszystkie, nie przyjmuje nic co mogłoby je osłabić (no chyba że tabletki przeciwbólowe 2 do 3 razy w tygodniu - często boli mnie głowa, ale te chyba nie obniżają skuteczności antykoncepcji hormonalnej), więc czemu przy krwawieniu cierpię jak przy normalnej miesiączce (no może odrobine mniej) i obfitość krwawienia jest też dosyć spora?:( Wygląda na to że to zależy od organizmu. Bo jak inaczej to tłumaczyć? @oj, dziewczyny..., Jak byłoby możliwe to żebym przyjmowała tabletki a jednocześnie nie zatrzymywały one u mnie owulacji?

Gość Ona092
Może zadam pytanie jeszcze raz... Bo trochę się teraz zaniepokoiłam. A post wyżej lekko namąciłam. Od 8-10 miesięcy przyjmuję tabletki antykoncepcyjne. Początkowo (mniej więcej, po pierwszych 3 opakowaniach), krwawienie z odstawienia które występowało podczas 7-dniowej było mniejsze niż wtedy kiedy nie przyjmowałam tabletek i dostawałam okres (dodam że zawsze miałam obfite miesiączki i silne bóle menstruacyjne). Jednak teraz krwawienie jest obfitsze (bardziej jak przy normalnej @) i towarzyszą mu bóle jak przed miesiączką. Mam jeszcze wrażenie że krwawienie nie chce ustać dopóki nie wezmę pierwsej tabletki z nowego opakowania. Nie brałam nic co mogłoby osłabić skuteczność tabletek, ani też nie zapomniałam o żadnej kiedykolwiek. Czy powinnam się niepokoić? Jeżeli tabletki zatrzymują u mnie owulację to skąd bóle jak przed miesiączką i tak obfite krwawienia z odtsawienia? Czy to poprostu kwestia organizmu?

Gość Malinowa_Róża
Ona092, myślę, że najlepiej będzie jak porozmawiasz o tym z lekarzem...;)

Gość ona231990
Dziewczyny,miala ktoras z was okres, no krwawienie takie jak okres z bolem brzucha takim jak przy okresie podczas stosowania tabletek? Jestem przy 3cim opakowaniu mam 2 tabletki jeszcze zazyc do konca blistra a mam juz okres.Jak to mozliwe? Wyczytalam,ze to moze przez stres, owszem ostatnio pzechodzilam ciezkie chwile, no ale zazywam tabletki antykoncepcyjne i nagle mam okres? Mialam male zapalenie pecherza moze to na to wplynelo? Ta choroba plus stres? Czy ktora z was moze mi cos poradzic?

Gość gość
Łączyłaś opakowania, skracałaś przerwę, pominęłaś jakąś tabletkę?

Gość ona231990
nie, zadnej nie pominelam na 100%. 2 opakowania temu,ze tak powiem jak przechodzilam z Cilestu na Atywie to laczylam opakowania tzn. od razu w pierwszy dzien krwawienia po Cilescie wzielam 1 tabl Atywi, tak kazala mi ginekolog.

Gość gość
Jeśli sytuacja się powtórzy przy kolejnych opakowaniach zgłoś się do ginekologa.

Gość ona231990
no oczywiscie,ze tak zrobie, wizyte mam dopeiro na 1wszego października ale myslalam czy by nei isc terz prywatnie. Wystraszylam sie... czy to moze byc zwiazane z zapaleniem pecherza i wielkim stresem?

Gość gość
Nie. To nic strasznego. Nie umrzesz od tego. Spokojnie mozesz miesiąc poczekać. Jedynie jeśli krwawienie będzie się przedłużało (ponad 7 dni) zgłoś się do ginekologa wcześniej.

okres pod koniec opakowania to nie jest żadna groźna sytuacja, wystarczy stres, zmiana klimatu, dieta. to tylko organizm podatny tak naprawde na wszystko, jeżeli to się powtórzy zrób badania, ale zapewniam Cię, że to nic takiego :)

Gość ona231990
baaardzo wam dziekuje :) po prostu wystraszylam sie bo juz nie peirwszy raz biore tabletki i nigdy nie mialam takiej sytuacji. Swoja droga to niesamowite jak stres wplywa na nasz organizm;/ Mam nadzieje,ze macie racje i to niz groźnego

może być też tak, że po prostu tabletki Ci nie służą. Mają np zbyt dużą dawkę hormonów, być może niedawno je zmieniałaś, być może zaczęłaś się źle odżywiać i można by wymieniać tak w nieskończoność.

Gość ona231990
ale tak czy siak działają antykoncepcyjnie prawda? Hmm to juz omje 3 opakowanie po zmianie i fakt do 3 organizm sie przywzyczaja..mialam ostatnio straszny stres i infekcje drog moczowych wiec moze to przez to.. dzieki za pomoc:)

Gość gość
Działają.

Gość ona231990
jeszcze jedno pytanie...wiem,ze powinnam isc z tym do ginekologa i jestem zapisana ale dopiero na srode. Nie dosc,ze to krwawienie dostalam wczesniej to jakos sie ono nie konczy. Zwykle mam je 5 dni,dzis mija 5 dzien a mnie nadal brzuch boli.Czy ktoras z was miala kiedys podobnie?