Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość misia1516

posiew oka

Polecane posty

Gość misia1516

Witam! Piszę, ponieważ mam problem z jednym okiem. Od ok. miesiąca mam uczucie jakby było "wilgotne", jakby miało łzawić itp. jest to bardzo uciążliwe zwłaszcza, że z drugim okiem jest wszystko ok. Okulistka po badaniu powiedziała, że widzi, że coś zaczyna się w nim dziać, ale ciężko określić co. Nie działają krople na alergię i tobradex. Nie mam typowej ropnej wydzieliny. Nie bardzo wiem co zrobić. Zastanawiałam się nad posiewem, ale czy jest możliwe pobranie wymazu bez ropy? Czy można wybrać np. płyn z kącika oka? I jakie są rodzaje posiewów? Wiem, że jest opcja tlenowa i beztlenowa, ale nie bardzo wiem o co w tym chodzi... Po prostu chciałbym żeby to oko było zbadane pod kątem każdej bakterii a nie tylko gronkowców...

Gość medus_A
jeżeli chcesz robić posiew na własną rękę, to skontaktuj się z laboratorium, które wykonuje badania, powinni udzielić wszelkich informacji telefonicznie, przynajmniej takie mam doświadczenia z kilku warszawskich laboratoriów a jeżeli chodzi o tlenowe i beztlenowe - tu chodzi o rodzaj bakterii, są beztlenowe i tlenowe, jeżeli robisz badania w ciemno, to oczywiście wybierz obie opcje

Gość misia1516
dzięki za informacje ;) ta strona ciekawa i w sumie odpowiada to moim dolegliwością... muszę jeszcze raz iść do okulisty, ale bardzo sceptycznie podchodzę do lekarzy, gdyż mam inne problemy zdrowotne i gdyby nie właśnie "szukanie na własną rękę" nigdy bym nie była zdrowa... Może metoda sugestii zadziała i lekarka poza przepisywaniem mi tony maści, kropli i innych specyfików zacznie mnie badać :P muszę znaleźć dobre laboratorium... polecasz jakieś w Warszawie?

Gość misia1516
* dolegliwościom oczywiście ;)

Gość misia1516
Moi drodzy, a co powiecie na bakterie atypowe? Czy jest możliwość wybrania takiej opcji w laboratorium? Ponieważ wszędzie widzę "tlenowe" "beztlenowe", a po "atypowcach" ani widu ani słychu? No chyba, że są traktowane jako jedna z poprzednich grup, ale mi się nie wydaję...

Gość misia1516
podbijam...