Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Pani Czkawka

Dlaczego ludzie lepią bauwany ?

Polecane posty

Gość dryluję nietoperze
2-3 kulki ze sniegu i marfefka jest dostępna nawet dla dzieci

no ale z tego samego śniegu można ulepić coś innego, np. z kilku kul w poziomie zamiast pionie zrobić gąsiennicę i w ogóle kiedy powstał pierwszy bałwan?

Gość m c
bo nikt nie umie ulepic stabilnych stop!

akronim świetna odpowiedź :D z tymi stopami też ktoś miał pomysł :) ale ja uważam iż dałoby się ulepić duże stopy

ku­rwa o ten wyraz chodziło o kurę z rwą (kulszową) co byście ulepili ze śniegu gdybyście mieli możliwość ulepić wszystko?

jak moglbym ulepic WSZYSTKO, to ulepil bym rzeźbę pt "Chuj wbity". A po co uzywać brzydkich słów? ekhem ekhem, kutas i fiut to nie sa wcale brzydkie słowa, patamu shto: 1. http://pl.wikipedia.org/wiki/Kutas_%28element_ozdobny%29 2. fiut to niegdysiejsze okreslenie oznaczające tyle co dzisiejszy gwizd, fiukać oznaczało jeszcze w XVII w gwizdać :) dziękuję za uwagę

Gość (nie)normalny
a juści polubię

hmm ten mój wywód nasunął mi pewną myśl.. mogę spokojnie chwalić się, że mam wielkiego kutasa i nikt mi kłamstwa nie zarzuci :D hieh hieh hieh :D

Gość (nie)normalny
więcej osób polubi jak umieścisz foty :classic_cool:

Gość ydenrdon
nie masz o czym filozofować? o bałwanach? :O

Gość A masz
Bałwan - słowo wspólne wszystkim językom słowiańskim, określające posąg bóstwa obdarzony czcią, czyli idola. U Słowian zachodnich występuje ono w formie bałwan, zaś u południowych i wschodnich bołwan. Wyraz ten został zapożyczony z sanskrytu bala (siła, moc) plus przyrostek -van oznaczający posiadanie, a więc etymologiczne "bałwan" znaczy "silny", "potężny". W języku kirgiskim balvan to siłacz lub bohater zaś w perskim pahlevn oznacza bojownika, bohatera, ale także słup na jego cześć, kloc, bryłę lub głupca. To ostatnie znaczenie, pierwotnie uboczne, zadomowiło się w językach słowiańskich po chrystianizacji, czyniąc z bałwana określenie wyraźnie pejoratywne. Fakt, że wszystkie języki słowiańskie posiadają wspólne słowo opisujące posągi kultowe, może wskazywać na wczesne rozpowszechnienie idolatrii wśród Słowian, być może w efekcie wpływów tureckich lub irańskich. Słowem o podobnym rodowodzie jest "bóg" z sanskryckiego "bhaga"/irańskiego "bag". W Indiach często określa się boga słowem "bhagvan", "bhagwan" (Bhagawan). Słowem pochodnym od bałwana jest bałwochwalstwo.

a co, zły temat do filozofii? filozofowie roztrząsają i takie dylematy: czy krzesło, zawieszone na ścianie nadal będzie krzesłem..? hmmmm......

Gość fanka pani Czkafki
Pani Czkafko, rozbawia mnie pani zawsze jak sie ucze. Pani Czkawko ile pani ma lat?

no a bedzie krzesłem? ale czy to jeszcze filozofia czy już może sztuka? a w zasadzie to sie przenika... krzesło na ścianie będzie nadal krzesłem tylko w 50%. dziekuje też za definicję :) moje google nie działają :(