Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lajla94

Pierwszy raz i paniczny strach przed ciążą!

Polecane posty

Gość lajla94

Witam ! Szykuje się z moim chłopakiem do pierwszego razu. Jest tylko taki problem, że boję się, że prezerwatywa pęknie i zajdę w ciąże. Nie świadczy to o tym,ze nie jestem jeszcze gotowa na pierwszy kontakt fizyczny, bo naprawde kocham swojego faceta i chce pierwszy raz współżyc z nim, chodzi tu bardziej o to,ze nie jestem gotowa na to,zeby zostać matką,a pękanie prezerwatyw ponoć się często zdarza. Dlatego Boje sie,ze to co siedzi w mojej podswiadomosci,ze cos mogloby pójsc nie tak,sprawi,ze bede tak skrepowana,ze nie uda się nic..

Gość kkkkk9999
to przed pierwszym razem idz do lekarza po tabletki ;)

Gość lajla94
problem jest tylko taki,ze prywatnie nie moge isc,bo nie mam floty, a na nfz strasznie długo sie czeka,a jest niedługo jedyna okazja,bo rodziców nie bedzie w domu, a oni rzadko gdzies wychodza na cała noc.

Jeżeli 94 w twoim nicku oznacza rocznik, to masz jeśli dobrze obliczylam 19 lat. A to oznacza, że po pierwsze powinnaś już znać w miarę dobrze swój zegar biologiczny i wiedzieć w jakiej fazie cyklu prawdopodobnie będziesz. Jeżeli okres masz w miarę regularnie to może się okazać, ze żadnej antykoncepcji nie będziesz potrzebować, a gumki będą tylk tak pro forma. Jeżeli nie masz regularnych cykłow to istnieją jeszcze inne metody oprócz prezerwatyw. Najprostrzym rozwiązaniem będą prezerwatywy z środkiem plemnikobojczym. Ewentualnie zwykła prezerwatywa i osobny środek plemnikobojczy (np jakieś globulki). W ostateczności jeżeli prezerwatywa pęknie (co zdarza się wbrew pozorom bardzo żadko przy prawidlowym założeniu /tzn przy dokładnym wycisnieciu powietrza ze zbiorniczka na szczycie i pozostawieniu odrobiny luznej prezerwatywy i założeniu jej tuż po wyjeciu z opakowania, a nie kiedy wyśchnie, o czym informuje każda ulotka) zawsze pozostaje ostatnia deska ratunku, czyli tabletka postkoitalna. Może nie jest to metoda na każdy raz, ale mimo wszystko jest to sposób. Branie piguł przez cały miesiąc po to, żeby się raz bezpiecznie pokochać wcale nie jest mniej inwazyjna metoda.

Gość lajla94
tak. mam 19 lat. niestety miesiaczki mam nieregularne. miesiaczkuje już od kilku lat jednak nadal okres dostaje jak chce. czy takie tabletki 'po' mozna normalnie kupic w aptece?

Gość lajla94
up

Gość nesta_][
nam sie zdazylo, wizyta u gina i zapisal tabletke po i po klopocie.

Tabletka "po" tylko na receptę, po wizycie u gin. Nie stresuj się tak :) neinei ma rację - mniej więcej możesz ustalić środek cyklu, albo poczekaj do następnej miesiączki i zróbcie to kilka (np. do 3) dni po jej zakończeniu. Pozdrawiam, i mniej stresu! prezerwatywy nie są aż tak zawodne.