Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nieobeznana:(

urodzenie dziecka i co dalej?? Kraków

Polecane posty

Za niedługo mam termin porodupierwszego dziecka i niewiem co dalej, czy gdzies ten fakt trzeba zgłosic , gdzie to wszytsko załatwić? Napewno zadzwonić do firmy tzreba, a do przychodni? do lekarza? położnej? do urzedu jakeigoś? gdzie załatwiac jakies formalnosci i jakie? gdzie mozna sie ubiegac o becikowe? skad wziasc odpowiednie dokumenty?

Po urodzeniu wraz z partnerem idzie się do Urzędu Stanu Cywilnego zarejestrować dziecko.

Gość O matko...
Ty nic a nic nie wiesz ?:o Nie życiowa jakaś jesteś...

Potem zgłasza się urodzenie i dane wraz z peselem (wydanym w Urzedzie gminy) do przychodni,gdzie zakładają dziecku kartę i wybierają lekarza,o becikowe,rodzinne starasz się w Mopsie musisz tam iść po druki i je wypełnić.

Nie musi iść z partnerem, może partner iść sam. w przypadku meldunku jeśli chcesz, żeby dziecko było zameldowane tam gdzie ojciec (kiedy macie inny meldunek) to matka dziecka musi być przy tym. Do pracy partner może podwieźć kserokopię aktu urodzenia. http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/krakow/formalnosci-po-urodzeniu-dziecka-krakow,1,4816799,wiadomosc.html

W urzedzie stanu cywilnego wydają ci Akt Urodzenia dziecka,którym przekładasz reszte dokumentów,bo praktycznie wszędzie bedzie ci potrzebny ten akt.

Gość bohemianrhapsody
W ciągu 12 dni trzeba pojechać do urzędu stanu cywilnego z papierami dziecka ze szpitala oraz dowodami osobistymi mamy i taty (jeśli jesteście małżeństwem, jeśli nie - trzeba jeszcze załatwić ustalenie ojcostwa, tez w urzedzie, oboje rodzice musza byc obecni), aby zarejestrować dziecko - musisz mieć wtedy już wybrane imię. :) Jedna osoba (w przypadku małżonków) wystarczy, ale musi mieć 2 dowody osobiste. Dostaniesz wtedy akty urodzenia, bodajże 3 sztuki. Do pracy niesiesz zaświadczenie lekarskie (powinni Ci dać w szpitalu), że potrzebujesz urlopu macierzyńskiego - pracodawca ma obowiązek uznać. Jeśli chodzi o kwestie medyczne, to powinna Cię odwiedzić położna środowiskowa, w ciągu paru dni po porodzie (u mnie była na 2 czy 3 dzień po moim powrocie do domu z córką) - ona wyjaśni Ci wszystko, gdzie masz iść itp. Aha, pewnie będziesz musiała odwiedzić z dzieckiem poradnię preluksacyjna, tam skontrolują stawy dziecka - czy ma odpowiednie bioderka itp. Ale o tym tez pewnie powie Ci położna. Pierwsze szczepienie (od wyjścia ze szpitala) jest po 6 tygodniach. U mnie położna środowiskowa sama zapisała dziecko do lekarza rodzinnego, my nigdzie nie musieliśmy chodzić. Aby ubiegać się o becikowe, musisz mieć zaświadczenie (np. od położnej środowiskowej), że byłaś na wizycie u ginekologa przed 10 tygodniem ciąży a także na co najmniej 3 innych wizytach: w 1, 2 i 3 trymestrze. Z tym zaświadczeniem i numerem PESEL dziecka (skąd go wziąć powiedzą Ci przy rejestracji dziecka w urzędzie stanu cywilnego) idziesz do MOPS-u. Trzeba mieć też jakieś zaświadczenie o zarobkach małżonków - ale w tej kwestii Ci nie pomogę, bo nie wiem dokładnie, czy PIT czy co. Mam nadzieję, że trochę pomogłam :)

Mazurzanka najlepiej robić z faceta jakiegoś upośledzonego, że nie poradzi sobie z prostą sprawą. Omg.

Może od początku po urodzeniu dziecka zgłaszacie to w urzędzie stanu cywilnego w mieście w którym się dziecko urodziło, potrzebny do tego jest akt małżeństwa. Możesz to zrobić ty lub mąż to bez znaczenia. Później w swoim urzędzie stanu cywilnego odbierasz numer pesel dziecka ale za tym musisz troszkę poczekać nie pamiętam ile. Jeśli masz pesel, to załatwiasz becikowe do którego potrzebujesz zaświadczenie od swojego lekarza prowadzącego ciąże, że ciąża była prowadzona od przynajmniej 10tyg. No i urodzenie dziecka musisz zgłosić w swojej przychodni, wybrać lekarza i odwiedzi cię położna. Dziene, że nie długo rodzisz i tego nie wiesz?

mazurzanka mój mąż załatwił akt urodzenia sam, tak jak becikowe i odebrał numer pesel ze wszystkim sobie świetnie poradził nie róbmy już z facetów idiotów. Ja załatwiłam przychodnię i położną.

nieweim dlatego pytam:) zawsze wole dopytać od kogos kto załatwiał juz takei sprawy, ja niestety jeszcze w tym temacie nie mam doswiadczenia:) za wszystkie odpowiedzi bardzo dziękuje:)

Gość Ja na przykład w ogóle nie
dzwoniłam do położnej. Nie było mi to potrzebne, nie chciałam i nikt do mnie nie przyjechał. A do przychodni zapisywałam przy okazji pierwszego po szpitalu szczepienia.