Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tymczas

Jak powinienem się zachować

Polecane posty

Gość tymczas

Jestem ojcem 16 letniego gimnazjalisty, który lada moment będzie zdawał swój najważniejszy egzamin w życiu. Jaki to wiek, zwłaszcza dla chłopaków, wiadomo. Autorytetem są koledzy, ważne są spotkania, imprezy, dziewczyny. Generalnie to grzeczny chłopak, ale naprawdę nie wiem jak mam się zachować, gdy syn całkiem legalnie, bez skrępowania, wyjmuje epapierosa i zaczyna palić. Na moją ostrą reakcję zostałem sprowadzony na ziemię pouczeniem, że wkład jest bez nikotyny, jedynie aromatyzowany. Czyli de facto nie jest to produkt papierosopodobny, a nazwijmy to - szpanerski. W szkole też palił, użył podobnej retoryki względem nauczycielki, z tym że zabrała mu to, a ja odebrałem na zebraniu. Przy okazji postraszył ją odwołaniem do kuratorium i nazwał uczynek złodziejstwem. Mój syn oczywiście swojego starego ojca uważa za piernika, który nie idzie z duchem czasu i nie rozumie potrzeb młodzieży. Twierdzi wręcz, że swoim purytańskim wychowaniem próbuję go ośmieszać wśród rówieśników. Co powinienem zrobić, jak się zachować? Rzeczywiście jest furtka prawna z tym epapierosem - widziałem etykietę i nie ma tam słowa o nikotynie i szkodliwości, a wręcz zachęcanie do inhalacji.

Gość tymczas
Tu jest największy ruch i najwięcej mądrych ludzi (nie dotyczy części kobiet - taka ich naturalna przypadłość), więc nie rób wiochy i nie każ mi zmienić zdania.

Gość tymczas
Masz coś konstruktywnego do zaproponowania czy zadasz mi zaraz pytanie cola czy pepsi?

Gość Columbia
raczej radziłbym zacząć od szkolnego psychologa.

Gość Columbia
a moim zdaniem pali i jedno i drugie.

Gość neverrrrr
epaierosy również zawierają nikotynę

Gość tymczas
Oczywiście że podejrzewam palenie także normalnych papierosów. Ale co mam odpowiedzieć na argument, że w epapierosie wkład ma beznikotynowy, neutralny. Mam się powołać na ogólne wyobrażenie, że to niby papieros, ale nie papieros? Bez sensu, nie wiem jak mam się zachować.

Gość Columbia
trudno powiedzieć, ja przyjmowałem zasadę, że jednak dziecko powinno słuchać rodziców. jak miałem takie problemy, to odcinałem od pieniążków albo stawiałem na coś szlaban. u mnie przyniosło to efekty.

Uważam że za bardzo dajesz sobie wchodzić na głowę. Epapieros.. A co to za różnica ? Jaką masz pewność, że za Twoimi plecami nie pali zwyczajnych papierosów z kolegami ? A jak za parę lat będzie palił trawkę i powie Ci, że to przecież nieszkodliwe, to także ulegniesz ? 16 lat to gówniarz, więcej stanowczości, on po prostu sprawdza na ile może sobie pozwolić. Już za samą sytuację w szkole byłoby mi po prostu.. wstyd.

Gość Columbia
w tych e papierosach to też trucizny nie brakuje. chińskie chemikalia, do wdychania. a skąd my wiemy, co chinole do tego dodaja? tego nikt nigdy nie sprawdzał:(

Gość anusiaiahjiahia
sory, ale pierdolisz 🖐️ najważniejsza to będzie matura 🖐️ a potem kolokwia, na pewno nie egz po gimbazie, który każdy w miarę ogarnięty zdaje z palcem w dupie :classic_cool:

A jak jest największy ruch w mięsnym a nie masz ochoty na kiełbasę tego dnia to też wchodzisz?nie potrafisz być stanowczy jak Ci się coś nie podoba?przecież mieszka pod Twoim dachem...

Gość kartkowanie na
a może jest tak ze chlopak ma swoj rozum i wie czym szkodzi palenie? jak chce niech pali jego sprawa siebie truje, dochodzi tu takze młodzenczy bunt i przeciwstawienie sie rodzicom tak jak pisales autorze inne rzeczy sa priorytetowe. Ale nie traktujesz go nazbyt powaznie a to w tym wieku wnerwia on jeszcze wielu spraw nie rozumie musi poszaleć pokazać kto jest "cool" ale to minie, ty nie pamietasz juz siebie w tym wieku? Bo ja siebie bardzo dobrze

Gość tymczas
@anusiacośtam - inteligencją to ty nie grzeszysz. Napisałem najważniejszy JEGO egzamin. W wieku 16 lat nie ma ważniejszego.

takie sa teraz skutki bezstresowego wychowania dziecka za dużo pozwalałeś w pewnym okresie czasu i teraz ..........trzymać krótko!

Autor ma rację, że dla 16-latka najważniejszy jest ten egzamin, który będzie miał za dwa miesiące. Decyduje o dalszym losie edukacyjnym. Moim zdaniem, jak pali e-papierosa, pali też zwykłe papierochy. Ukrócić jak najszybciej. Poza tym, zrób porządek z jego zachowaniem w szkole, bo dopiero będziesz miał problemy.