Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość xxxizulqaxxx

czy to moze byc SM????????

Polecane posty

Gość xxxizulqaxxx

witam. od paru miesiecy mialam cos takiego jak mrowienie w koniuszkach palcow u rak, do tego czasem cos mi wypadalo z rak. do tego mam bole karku, bole z tylu glowy, bole oczu, mimo okularow widze troszke rozmazany obraz, czesto bardzo mocno boli mnie glowa. czasem przy siadaniu mam takie wrazenie jakby kolana byly "nie moje". czasami lapie mnie skurcz w lytkach. ale najgorszy jest ten brak czucia w palcach. zdarza sie rzadko, ale sie zdarza. do tego ciagle zmeczenie. mam 22 lata, spie duzo, a jestem zmeczona jakbym w ogole nie spala. nie pracuje, zajmuje sie domem. jestem drazliwa i smutna. nie wiem naprawde co mi jest. ale przeszukujac internet, natrafilam na artykul o takiej chorobie jak stwardnienie rozsiane (sm). czy moje objawy moga do tego pasowac czy moge byc spokojna? bylam u lekarza, mam skierowanie na rentgen kregow szyjnych. myslicie ze faktycznie to moze byc od tego? pozdrawiam

Gość dobre radyyyy
do stwierdzenia SM czy jakiejkolwiek innej choroby potrzebna jest szersza diagnostyka , a nie tyko opis witrualny . Tak naprawde to może być szereg chorób lub tylko zwykłe przemeczenie , depresja i inne Warto udać się do lekarza POZ- u aby ten skierował na dalszą diagnostykę do neurologa a tamten na konkretne badania . I nie martw się na przyszłość ....

Gość coś Ci powiem2
pewnie, że może....tak samo jak może być objawem wielu innych chorób, jak i zwykłego niedoboru jakiejś witaminki, stresu itp. SM najczęściej objawia się konkretnym nagłym rzutem (np. pozagałkowym zapaleniem nerwu wzrokowego). Sama przechodziłam diagnostykę w tym kierunku (nagle straciłam wzrok w jednym oku) i okazało się, że to nie to....a też się naczytałam i nasłuchałam o tej chorobie. tylko diagnostyka specjalistyczna (RM), nawet nie zwykłe badanie neurologiczne, może na 100% potwierdzić tą chorobę. Nos do góry! Marsz do neurologa, na rezonans i czekamy na pozytywne wieści!!!!!!

Gość xxxizulqaxxx
najbardziej chodzi mi o to ze mam dwie male coreczki, nie moge byc chora, musze sie nimi opiekowac. dziewczynki sa grzeczne i spokojne, nie mam z nimi duzo "roboty". w domu tak samo, mam lekko, chodze zmeczona, a przeciez nie pracuje ciezko, spie dosyc duzo, odzywiam sie dobrze.

Gość coś Ci powiem2
I bardzo możliwe, że ten rentgen kręgów szyjnych już da odpowiedź. Być może zabrzmi to banalnie....ale może winą jest niewłaściwa poduszka/materac...pozycja przy spaniu. I rzeczywiście raczej w tym kierunku bym skierowała myślenie. SM naprawdę najczęściej atakuje nagle, mocnym kopnięciem...a Ty piszesz, że masz od dłuższego czasu mrowienia, drętwienia, bóle głowy, skurcze łydek. Może po prostu brak magnezu? Robiłaś badania krwi? Morfologię, elektrolity?????

Gość xxxizulqaxxx
tak tak, robilam podstawowe badania, plus cukier i tarczyce. wszystko ok. magnez jadlam, ale nic nie dawal to przestalam. bralam rowniez witaminki. ale z ta poduszka to moze faktycznie byc tak jak piszesz.. ja bym chciala zeby to byl blahy powod moich dolegliwosci. albo to po prostu stres.. mlodsza coreczka choruje na nerki, ciagle wizyty u lekarzy, jakies badania.. moze faktycznie to mnie tak meczy psychicznie.. dziekuje za odpowiedzi. w srode mam rtg, to pozniej napisze co i jak wyszlo

Gość coś Ci powiem2
no to trzymam kciuki. I nie nakręcaj się jeszcze dodatkowo....skoro i tak masz tyle stresów....zobaczysz, że będziesz się jeszcze uśmiechała na myśl o swoich obawach. A magnez trzeba brać dłuższy czas, żeby zadziałał :-) Trzymaj się i daj znać po badaniach!

Gość xxxizulqaxxx
ok, dziekuje bardzo. milo ze ktos sie zainteresowal i mnie uspokoil :) od razu mi lepiej. pozdrawiam!

Gość biore sie za swoje zycie
Do wszystkich z SM i tych co chca go uniknac - zacznijcie suplementowac witamine D3 -najlepiej w dawce minimum 1000 IU .Stwierdzono naukowo ze moze to zapobiec chorobie .Nawet dla uzupelnienia zapasow przez pewien czas warto przyjmowac 2000 IU .

Gość bozejakizciebiepalant
Neprawda! Wit.D nakręcają firmy farmaceutyczne!!!! To co opisujesz to nerwica, najzwyklejsza nerwica.

Gość xxxizulqaxxx
nerwica?? do nerwicy pasuja bole glowy i karku i wypadanie przedmiotow z rak?

Gość health_8888
Polecam wykonanie kompleksowego badania diagnostycznego (test EAV) w Małopolskim Centrum Promocji Zdrowia w Krakowie, pozwalającego sprawdzić w organizmie obecność patogenów (np. borelia, chlamydia, candida, przywra wątrobowa, glista ludzka i in.), ich toksyn i innych obciążeń wpływających na naszą kondycję zdrowia fizyczną jak i psychiczną. www.mcpz.pl