Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość carinusek xp

Pytanie do osób w Anglii/UK

Polecane posty

Gość carinusek xp

Powiedzcie mi czy to prawda, że szanowny pan Cameron chce wprowadzić nową ustawę i od kwietnia tego roku podatek lokalny czyli council tax będzie się płaciło nie tak, jak to ma miejsce do tej pory za dom/mieszkanie tylko od ilości osób, które mieszkają w danej posiadłości...tzn. jeśli teraz np.małżeństwo mieszka w one bedrooom i płacę 130 funtów miesięcznie councilu to po wejściu tej ustawy każde z nich płaciłoby 130 funtów, więc razem 260 funtów miesięcznie, a im więcej osób tym drożej...Czy słyszeliście o tym?

Gość no ale przeciez
teraz tez wliczaja ile osob mieszka

Gość halina ce
tak? a z jakiego masz to zrodla? Ja tylko slyszalam ze council tax benefit sie zmienia, ale ja nie pobieram, wiec sie nie bawilam w szczegoly..

Gość nielubie uk
A jak jesteś szpara rozplodowa to będziesz płacić za każde ciapate dziecko 130funtow. Na Ukrainie nie mamy council taxu i to powód dla którego warto tu przyjechać

Gość panadol extra
Z tego co wiem, to wysokosc council tax juz zalezy od ilosci osob mieszkajacych w domu/mieszkaniu (miedzy innymi), nie slyszalam o zadnych zmianach.

Gość halina ce
Poza tym glosno by bylo od dawna gdyby chcieli wprowadzic az tak drastyczne zmiany!!

Gość celnamaryna
council tax wcale nie zalezy od tego ile osob mieszka w domu, co wy za bdzury gadacie? zalezy od wielkosci i rodzaju domu i od BAND pod jaki dom podchodzi, jedynie ma znaczenie ilosc osob jesli ktos chce miec znizke dla samotnej osoby, bo jak ktos mieszka sam to placi o 25% mniej a jak mieszka 2 lub 3 lub 4 czy 5 osb to council tak jest taki sam....nie iwem jakie zmiany chce teraz Cameron wprowadzic odnosnie council taxu ale wiem, ze chce uciac wysokosc wszytskich zasilkow na rodzine do 500 f tygodniowo co sprawi ze wiele osob bedzie sie musialo wyniesc np z drogiego londynu bo ich nie bedzie stac

Gość dkfghdghdklfj
pieprzycie glupoty wszyscy!!! COUNCIL TAX i jego wysokosc zalezy od wielkosci mieszkania!!!!!!!!!!!!!!!!! kazdy council liczy sobie inna kwote ja na 2 berd. w councilu enfield placilam 102f a w eppingu place 120. moze mieszkac u mnie 15 oaosb i nie zmieni to kwoty....autor nie wiem skad ty takie bdrednie wzioles :D:D::D

Gość carinusek xp do dkfghdghdklfj
Dobrze! Masz rację! Wysokość council taxu zależy m.in. od rodzaju mieszkania i grupy (band) do jakiej to mieszkanie należy, grupy są od A do H bodajże, najtańszy jest A itd. Ale od kwietnia 2013 roku ma zostać wprowadzona ustawa, która mówi, że wysokość council taxu będzie zależała od wyże wymienionych czynników, ale tez i od ilości osób, które mieszkają w danym domu/mieszkaniu...Nie wiem czy to prawda, ale podobno media o tym, trąbią, że p.D.Cameron chce coś takiego wprowadzić...Chciałam się zapytać czy ktoś z Was też o tym słyszał? Czy może to być prawdą?

Gość halina ce
ale jakie media ja sie pytam? Ja czytam gazety/ internet, ogladam wiadomosci, gadam z ludzmi- rodzina, praca, znajomi i pierwsze slysze o czyms takim. Chyba ze ktos plote puscil na jakims forum i zaraz panika ;)

Gość celnamaryna
wam pewnie chodzi o tzw "bedroom tax", ale to wcale nie znaczy ze podatek lokalny bedzie sie placic od ilosci osob, tu chodzi o to, ze rodziny ktore mieszkaja w domach z councilu maja miec poucinane zasilki do mieszkania jesli np maja dom 4 pokojowy a mieszka w nim tylko dwie osoby, wedlug Camerona duzo osob mieszka w zaduzych domach i chce ich jakby zmusic do przeprowadzki do mniejszych zeby te duze domy zwolnic dla ludzi z wieksza iloscia dzieci np, t obedzie dzialac na takie zasadzie jak dziala Local Housing Allowance, ze jak ktos wynajmuje prywatnie mieszkanei czy dom i stara sie o zasilek do mieszkanai/domu z powodu niskich zarobkow to ten zasilek jest wyliczany na podstawie ile dana osoba ma pokoi a ile potrzebuje, np jesli samotna osoba wynajmuje dom 4 pokojowy to i tak dostanei tylko doplate jakby wynajmowala jeden pokoj bo wedle councilu tylko jej potrzebny jeden pokoj, czytajcie ta prase ze zrozumieniem i nie siejcie zametu niepotrzebnie

Gość dkfghdghdklfj
carinusek to nie tak. po pierwsze chodzi o luidzi ktorzy maja domy z councilu i jesli maja np pokoj w ktorym nikt nie mieszka . chodzi o zmiane w takiej sytuacji i bedzie to w marcu. mowia tez o zmanach dla wszystkich ludzi..czyli nie tylko tych co pisadaja domy z councilu.ale nikt nie podajae zadnych szczegulow wiec ja nie wiem o czym ty piszesz ze kazdy ma placic council tax ;)

Gość Halina ce
Oj nie chce mi sie wyjaśniać. Przeczytaj poprzednie posty tam juz zostalo to przedyskutowane. a jak nie wierzysz to szukaj w necie.Tylko może w bardziej wiarygodnych źródłach aniżeli wypowiedzi internauty, który pisze życie przez 'rz'...

Gość kurkanagrilu
'np jesli samotna osoba wynajmuje dom 4 pokojowy to i tak dostanei tylko doplate jakby wynajmowala jeden pokoj bo wedle councilu tylko jej potrzebny jeden pokoj' Przecież teraz też nie dostaje dopłaty do 4 pokoi, tylko jakby wynajmowała mieszkanie z jedną sypialnią.

A nie prosciej sprawdzic na stronie swojego Councilu? U mnie bylo napisane wszystko jasno. Lub zadzwnocie i dowiecie sie wszystkiego. A tutaj kazdy mowi cos innego- i tak wlasnie powstaja niestworzone opowiesci :D:

Dobrze tłumaczą, chodzi o to, żeby ludzie nie wynajmowali/dostawali za dużych domów czy mieszkań. Więc jak jesteś samotną osobą to pokrywają koszty wynajmu dla samotnej osoby. I mają być zmiany w benefitach - kilka benefitów połączą w jeden i np. skończy się, że matka może nie pracować (taki jest plan póki co).

Gość kerminowa pani
do kurkanagrilu, czytaj dokladnie a nie wyrywkowo, napisane bylo przeciez ze w mieszkaniach prywatnie wynajmowanych jzu obowiazuja takie zasady a teraz chca to wprowadzic do mieszkan z councilu, bo nieraz sie zdaza ze w rodzina dostala kiedys dom z councilu np 4 pokojowy, dzieci dorosly, wyprowadzily sie i w takim domu np zyje tylko teraz ojciec lub matka i jej oplacaja caly dom kiedy by np mogla sie przeniesc do mniejszego, uwazam ze te zmainy sa calkiem fair bo w sumie domy z councilu byly jakby dawane tym rodzinom za darmo wiec nie moga sobei roscic do nich wiecznego prawa uzytkowania, problem moze byc jak np osoby starsze sie zzyly z danym miejscem i nagle musza sie przeniesc, ciekawe jak to rzad zalatwi

Gość fghfdgghgfhgfh
ludzie co z wami?? amoze by tak jeszcze wziasc pod uwage dochody na ilosc osob mieszkajacych w tych ogromnych domach co :D:D:D i nie prawda bo zadne zasady nie obejmuja pryw. zadna ustawa nie weszla w zycie .

Gość fghfdgghgfhgfh
https://www.gov.uk/benefit-cap ondosnie benefitow. a o coucil taxie macie na stronach wlasnego councilu wszystko wyjasnione!!

Gość fghfdgghgfhgfh
Council Tax general information From April 2013 the Government is introducing changes that affect Council tax Benefit, Discounts and Exemptions. Click here for more information. Council Tax is payable on domestic properties. It is a local tax set by local councils to help pay for services. There's one Council Tax bill for each home. Usually it's the owner-occupier, or the tenant living in the property, who has to pay the bill. Spouses and partners who live together are both responsible for paying the bill. The person who has to pay the Council Tax is called the 'liable person'. The person at the top or nearest to the top of the following list is the liable person: lives in the property and owns it lives in the property and has a lease (this includes 'assured tenants') lives in the property and is a 'statutory' or 'secure' tenant lives in the property and isn't a tenant but has permission to live there lives in the property (for example a squatter) has a lease of six months or more on the property, but doesn't live there owns the property but doesn't live there You can't be a 'liable person' if you're under age 18. If you're still unsure about who is responsible for paying the bill you can contact us. Enfield's Collection service maintains the list of Council Tax payers and collects the money that is due. When the Council Tax system was introduced all properties were valued and put into a 'valuation band'. The valuation bands for homes in England are based on their value as 1st April 1991, not their current value. The valuation band determines how much Council Tax you pay. The Council Tax banding charges are published each year and bills are sent together with information on: How charges are calculated How to apply for possible reductions Details of where and when to pay Your Council Tax bill will state the band that your home is in. TO TYLKO PRZYKLAD ENFIELD COUNCILU

Gość sermentyn
"i nie prawda bo zadne zasady nie obejmuja pryw. zadna ustawa nie weszla w zycie" oczywiscie ze juz istnieje, poczytaj sobie co to jest Local Housing Allowance to bedziesz wiedziala

Gość fghfdgghgfhgfh
ja mowie o zmianach ktore wchodza od miesiaca APRIL!!!

Gość fgfgfdgdf
ludzie znacie zapewne dobrze angeilki wiec bardzo was prosze przetłumaczcie mi to zdanie umiesz liczyc licz na siebie innych twoje szczescie jebie