Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość smutna260

Zachowek a remont

Polecane posty

Gość smutna260

Witam ! Szukam informacji dotyczące remontu domu który dostałam w spadku po babci . A dokładnie chodzi mi o to bo na wiosnę chcę go zacząć remontować ale ciotki(córki babci) domagają się zachowku tzn zapewne podadzą mnie do sądu ale zanim to zrobią ja już włożę trochę kasy w remont . Moje pytanie jest takie czy jeżeli teraz rzeczoznawca wyceni dom to według tej wyceny zostanie naliczony zachowek żeby nie wyszło tak że ja wyremontuje, włożę swój wkład w ten dom a on bedzię potem wyceniony już po remoncie jaki dokonałam

Ogólnie rzecz biorąc, remont nie powinien być uwzględniany do obliczenia zachowku, bo "pochodzi" od Ciebie, a nie spadkodawcy. Jeśli rzeczoznawca wyceni teraz dom, to to, czy jego operat będzie podstawą do obliczenia zachowku, zależy od zachowania stron. Jeśli Twoje ciotki nie będą protestować, to tak się może stać. W przeciwnym razie można się spodziewać, że w toku sprawy sądowej zostanie powołany biegły, który wyceni wartość domu wg tego, co zastanie. Jeśli więc do tego czasu zrobisz remont, warto mieć ten remont jak najdokładniej udokumentowany (też zdjęciami - żeby był stan "przed" i "po"), tak aby biegły mógł rzetelnie policzyć wartość domu po odliczeniu Twoich nakładów.

Gość Wiewióra

Dla tych, którzy mają podobny problem, to na tym blogu zachowek.biz.pl macie fajny artykuł dotyczący tego w jaki sposób uniknąć płacenia zachowku. Być może okaże się pomocny i uda się zatrzymać cały spadek dla siebie Niektórzy występują o zachowek tylko po to, aby innym zrobić na złość. 

Gość gość

porobić przed i po remoncie zdjecia i trzymać wszystkie rachunki, faktury ile na ten remont kasy poszło inaczej w cudze ładować to trzeba byc chyba głupim... 😩