Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość xsw23edc

zastoj moczu w nerce u plodu

Polecane posty

Gość xsw23edc

Hej, Mam nadzieje ze jakas mama sie odezwie ktora miala moze podobna sytuacje. Trzy dni temu bylam na USG i doktor znalazl mocz w nerce synka. Ale powiedzial tylko ze dzidzia sie wysika jeszcze a jak nie to wysiusia po porodzie. Szukalam troche w necie na ten temat i nie znalazlam nic konkretnego, moze z dwie mamy pisaly ze ich dzidzie wysiusialy sie i bylo ok ale glownie pisaly, ze dziecko ma problemy neurologiczne, ze przychodzilo zabiegi itd. Nie wiem co mam myslec. Mam tylko cicha nadzieje ze synek rzeczywiscie sie wysiusia na dniach lub po porodzie w najgorszym wypadku. Jestem w 23 tygodniu ciazu.

Gość MMM333
Powiększone ukm? u mojego maluszka zaobserwowali to w 36tc, za tydzień pojechałam na kontrolę i już wszystko było ok. Spodziewasz się chłopca?

Gość xsw23edc
tak spodziewam sie chlopca, lekarz nie podal konkretnych danych poniewaz stwierdzil ze dzidzia sie wysiusia, ale przy nastepnej wizycie za 2,5 tyg poprosze o dodatkowe badania

Gość MMM333
Ja akurat leżałam w szpitalu z powodu małopłytkowości i przy usg stwierdzili,że ukmy powiększone.Co dzień robili usg i obserwowali. Powiedzieli ,że częściej tak dzieje się u chłopców i jeśli samo się nie wchłonie będą musieli zakończyć ciążę szybciej żeby zacząć leczyć maluszka. Podobno podczas ciąży wiele razy obserwują powiększone ukm-y ale rzadko muszą interweniować. Na razie się nie martw, jeszcze do końca ciąży dużo czasu.

Gość xsw23edc
wlasnie dlatego sie martwie ze jeszcze tyle czasu a w tym czasie rozne rzeczy moga sie stac, dzidzia sie moze wysikac albo i nie i co do porodu nie bedzie siusiac? Lekarz powiedzial ze wody plodowe ok, ilosc odpowiednia. Jeszcze 2.5tygodnia do nastepnej wizyty mam nadzieje ze jakos przetrwam.

Gość MMM333
Jeśli wody w normie to znaczy ,że dzidziuś pije i sika. Wydaje mi się,że nie ma powodów do obaw tym bardziej,że lekarz nic nie mówił. Może akurat na następnym usg zaobserwuje,że pęcherz się opróżnia. Jeśli naprawdę nerki nie będą pracowały jak należy to tak jak napisałam wyżej, zakończą ciążę szybciej i zaczną leczyć.

Gość MMM333
Aha i prawdopodobnie będziesz miała często usg więc będzie wiadomo co się dzieje.

Gość xsw23edc
Tak na to wychodzi ze skoro wody ok to i oznaczaloby ze dzidzia pije i siusia, wiec skad te stwierdzenie lekarza ze sie wysiusia po porodzie, skoro niby siusia? Naczytalam sie za duzo pewnie niepotrzebnie, To dopiero 23 tydzien wiec zeby zakonczyc ciaze tez trzeba czekac jeszcze kawal czasu mam nadzieje zew tym czasie nic zlego sie dziac nie bedzie, wiem panikuje jak niewiadomo co, ale tak sie stresuje. A czy Twoja dzidzia tez miala tak podobnie i to sie unormowalo jak pisalas powyzej? Moze to glupie ale zaczelam sie zastanawiac czy moze cos z tym wspolnego ma fakt ze ja przyjmuje witamine C w ogromnych ilosciach, jem kiwi pomarancze cytryne itp praktycznie caly czas, gdzies czytalam ze przedawkowana witamine C nerki wydalaja ale w przypadku bardzo dużych ilości istnieje ryzyko tworzenia się kamieni nerkowych i jakies tam problemy

Gość MMM333
Rozumiem,że się denerwujesz- to normalne.Też się bałam tym bardziej,że miałam cukrzycę ciążową.U nas wcześniej czyli do tego 36tc żaden lekarz( wcześniej też leżałam w szpitali w 32 tc) nic mi nie powiedział ,żeby coś było nie tak. I w sumie nie wiem czy nie widzieli tego powiększenia czy go nie było czy jak.Wtedy w 37tc pojechałam na kontrolę i już wszystko było ok. Synek urodził się zdrowy. A co do tej witaminy to nie wiem jak to jest ale wszystko w nadmiarze szkodzi przecież....

Gość xsw23edc
Ciesze sie ze Twoj synek urodzil sie zdrowy i rozumiem wszystko w normie.. podnioslas mnie na duchu.. lekarz nic nie mowil niepokojacego, chyba by nie robil tajemnicy, jak by bylo zle to by chyba cos mowil... teraz przez 2 i pol tygodnia bede musiala sobie pogadac poczytac ::]

Gość MMM333
Tak, wszystko w normie. Myślę ,że u Was też będzie dobrze, nie martw się. I lepiej nie czytaj za dużo bo to tylko dokłada stresu.

Gość alicja86uksss
boze dziewczyny straszne..a wiecie co ja mieszkam w Anglii i tutaj robia tylko 2 usg w 12 i 20 tyg teraz jestem przerazona po tym co mowicie co moze wyjsc na usg albo czytam ze lozysko moze sie odklejac ze szyjka moze byc skrocona.. ja chce miec usg ale jest platne 160 funtow czyli na polskie 800 zl:( Polozna mowi ze wszystko jest dobrze dziecko rosnie wiec nie ma potrzeby. co o tym myslicie ktos mi cos podopowie jestem w 33 tyg

U mojej córki w 34 tc wykryto poszerzenie ukm. Bylo później co tydzień sprawdzane czy nie wzrasta. Bylo caly czas takie samo. Po porodzie corka miala usg i wszystko bylo ok. Po prostu dobrze się wysiusiala. nie martw sie. Przypilnuj aby do końca ciąży bylo częste usg i za każdym razem niech będzie sprawdzane to poszerzenie. Pamietaj też aby zaraz po porodzie dziecku zrobili usg.

Gość xsw23edc
alicja86uksss ja mieszkam w irlandii i tu jest podobnie, usg w szpitalu chyba 3 razy ale ja chodze tez prywanie i place 120e za wizyte i wcale nie zaluje, nie wyobrazam sobie miec 2-3 usg i zyc spokojnie, idz czasem prywatnie zobaczyc co sie dzieje z Twoja dzidzia bo nigdy nie wiesz..

Gość xsw23edc
dzieki dziewczyny za cenne info, jakies pozytywne informacje o waszych kruszynach ze po porodzie z nimi wszystko wrocilo do normy, moze jak moj lekarz mowi ze po porodzie synus sie wysiusia i bedzie ok jest prawda i tylko panikuje!

Gość hhhhh
jaies info?

Gość ach ci polscy lekarze
ja juz nie moge jak slucham i czytam co u waszych dzieci za dolegliwosci wynajduja!juz w okresie plodowym!

Gość hhhhh
to po co czytasz? wejdz na facebooka