Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ile jeść

czy w ciąży trzeba jeść więcej?

Polecane posty

Gość ile jeść

jestem w 4 miesiącu ciąży, wszyscy mi mówią, że mam dużo jeść itd. a ja nie jem chyba więcej niż zwykle, mniej więcej: 2-3 kromki chleba z serem, wędliną, pomidorem lub czymś, jakiś owoc lub warzywa i obiad i to tyle na dzień, czy to wystarczająco?

Gość tez przyszla
ok 300 kcal trzeba więcej. możesz zjeść n dodatkowo jogurt plus kromka. Owoce też są wskazane.

trzeba jesc DLA dwojga a nie Za dwojga.tyle w temacie.wiecej owocow,warzyw,świeżych sokow(np jednodniowe do kupienia w sklepach),ale to pewnie wiesz.nie sluchaj gadek babć,cioć tylko zaufaj sobie.

Gość ile jeść
tylko o 300 kcal od czego, od tego co jadłam przed ciążą?

Gość zajrzyj tu moze pomoze
nie można też przesadzac, bo dodatkowe kilogramy się czają, zajrzyj tutaj: http://www.tinyurl.pl?RECCvFJN swietne jadłospisy!

Gość ile jeść
no właśnie te teksty babci i dziadka mnie wkurzają "musisz jeść teraz ZA WOJE" ciągle mi gadają, jak jesteśmy na ciastku to ja najchętniej takie malutkie bym zjadła (no bo w końcu też mam ochotę ale nie chcę za dużo) a oni mi kroją podwójne albo i potrójne bo ja "muszę jeść i jeść:, masakra.

Gość wcale nie musisz
i ty rodzicem chcesz być, a podporządkowujesz się jakimś ludziom jakbyś sama dzieckiem jeszcze była :D A jak by ci gazali coś jeszcze głupszego robić, to też byś robiła?

Gość ile jeść
nie wiem dlaczego tak piszesz do mnie, przecież wyraźnie napisałam, że JEM JAK PRZED CIĄŻĄ co chyba oznacza, że nie podporządkowałam się, po prostu ta cała ich gadanina jest męcząca

Gość tez przyszla
o 300 więcej. Czyli np dodatkowe drugie śniadanie. Np kromka ciemnego pieczywa z wędliną serem pomidorem jogurt plus owoc.

Gość ggetgeg
Nie wiem czy mój i dziecka przypadek ma coś do rzeczy ale faktem jest że w ciąży jadłam więcej i bardzo zdrowo na początku. Wtedy dziecko świetnie rozwijało się. W trzecim trymestrze straciłam apetyt, przestałam się zmuszać. Wówczas pojawiła się różnica między masą mojego dziecka a etapem rozwoju i zwiększała się. Dziecko stawało się zbyt małe. W efekcie urodziło się z hipotrofią (zbyt małe, za lekkie, prawie jak wcześniak a urodziło się w terminie.)

Gość rfertrtr
w ciąży trzeba jeść lepiej - czyli zdrowiej :)

Gość wcale nie musisz
Ciąża to taki stan, gdzie organizm sam ci podpowiada co, ile i jak jeść. O ile go słuchasz, nie dbasz przesadnie o to, żeby za dużo nie przytyć w tej ciąży, to wszystko będzie tak jak trzeba :) Bo głodzenie się na pewno jest złe. Ale na przykład dziwaczne smaki typu śledź zagryzany ciastkiem jest jak najbardziej normalny :) Ja na przykład w ciąży tonami jadłam pomarańcze nie wiadomo z jakiego powodu :) Bo ogolnie za nimi nie przepadam. Więc jedz tyle, i to, na co masz ochotę i wszystko będzie ok

Gość ile jeść
problem jest też taki, że ja źle się czuję kiedy jem więcej, niedobrze mi, brzuch mnie pobolewa i ogólnie czuję się kiepsko więc wolę jeść mniej, może organizm sam wie czego mu trzeba?

Gość Poradnik zywieniowy dla mam
W 3 trymestrze ciazy ilosc przyjmowanych kcal powinna zwiekszyc sie o 300 w stosunku do odzywiania sie przed ciaza pod warunkiem ze matka nie miala nadwagi lub otylosci. W 1 i 2 trymestrze nie trzeba zwiekszac ilosci przyjmowanych kalorii , mozna ewentualnie na korzysc owocow warzyw i kasz zrezygnowac z bialego pieczywa i makaronow. W kazdej poradni mozna uzyskac takie informacje, pozdrawiam.